Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przeznaczając dla niej dużą pergolą lub fragment ogrodzenia. Aby owoce były słodkie, trzeba posadzić roślinę w mocno nasłonecznionym miejscu w ogrodzie. Owoce wszystkich odmian, zarówno deserowych, jak i tych przeznaczonych na wino można wykorzystać do przyrządzenia aromatycznej nalewki.
Składniki
- 1 kg ciemnych winogron (waga po obraniu z szypułek)
- 1 l wódki
- 1 szklanka spirytusu
- ½ szklanki cukru
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- 7-8 goździków
- 2-3 pestki moreli
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na nalewkę z winogron
- Zebrać winogrona (najlepiej w ciepły, słoneczny dzień), obrać je z szypułek, opłukać zimną wodą i zostawić na sicie, by obeschły.
- Przełożyć owoce do słoja, przesypać cukrem i lekko pognieść, żeby łatwiej puściły sok.
- Odstawić na 1 dzień.
- Sok odcedzić, a owoce przełożyć do garnka, zagotować, przecedzić przez sito.
- Gdy płyn przestygnie, dolać do słoja.
- Dodać wódkę, spirytus, cytrynę pokrojoną w plastry, goździki, wyłuskane pestki moreli i odstawić na 7 dni.
- Po tym czasie spróbować, czy nie trzeba dodać cukru, bo nie każdego roku owoce mają tyle samo słodyczy.
- Usunąć plasterki cytryny, goździki i pestki moreli.
- Odstawić na 3 miesiące.
- Przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka