Logo
Logo
31
Do góry

Nalewka z winogron

Dojrzewające w naszych ogrodach winogrona nie tylko wyglądem różnią się od tych uprawianych w wielkich winnicach na południu Europy. Mają bardzo wyrazisty smak. Dodatek pestek moreli i skórki cytrynowej jeszcze to wrażenie pogłębia. Poznaj nasz przepis na nalewkę z winogron!

Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przeznaczając dla niej dużą pergolą lub fragment ogrodzenia. Aby owoce były słodkie, trzeba posadzić roślinę w mocno nasłonecznionym miejscu w ogrodzie. Owoce wszystkich odmian, zarówno deserowych, jak i tych przeznaczonych na wino można wykorzystać do przyrządzenia aromatycznej nalewki.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron (waga po obraniu z szypułek)
  • 1 l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 7-8 goździków
  • 2-3 pestki moreli

nalewka z winogron fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z winogron

  • Zebrać winogrona (najlepiej w ciepły, słoneczny dzień), obrać je z szypułek, opłukać zimną wodą i zostawić na sicie, by obeschły.
  • Przełożyć owoce do słoja, przesypać cukrem i lekko pognieść, żeby łatwiej puściły sok.
  • Odstawić na 1 dzień.
  • Sok odcedzić, a owoce przełożyć do garnka, zagotować, przecedzić przez sito.
  • Gdy płyn przestygnie, dolać do słoja.
  • Dodać wódkę, spirytus, cytrynę pokrojoną w plastry, goździki, wyłuskane pestki moreli i odstawić na 7 dni.
  • Po tym czasie spróbować, czy nie trzeba dodać cukru, bo nie każdego roku owoce mają tyle samo słodyczy.
  • Usunąć plasterki cytryny, goździki i pestki moreli.
  • Odstawić na 3 miesiące.
  • Przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!