Logo
Logo
37
Okazje

Domowa nalewka z ciemnych winogron

Dojrzewające w naszych ogrodach winogrona nie tylko wyglądem różnią się od tych uprawianych w wielkich winnicach na południu Europy. Mają bardzo wyrazisty smak. Dodatek pestek moreli i skórki cytrynowej jeszcze to wrażenie pogłębia. Poznaj nasz przepis na nalewkę z winogron!

 

Winorośl (Vitis) można z powodzeniem uprawiać w ogrodzie przeznaczając dla niej dużą pergolą lub fragment ogrodzenia. Aby owoce były słodkie, trzeba posadzić roślinę w mocno nasłonecznionym miejscu w ogrodzie. Owoce wszystkich odmian, zarówno deserowych, jak i tych przeznaczonych na wino można wykorzystać do przyrządzenia aromatycznej nalewki.

Składniki

  • 1 kg ciemnych winogron (waga po obraniu z szypułek)
  • 1 l wódki
  • 1 szklanka spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 7-8 goździków
  • 2-3 pestki moreli

nalewka z winogron fot. Barbara Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z winogron

  • Zebrać winogrona (najlepiej w ciepły, słoneczny dzień), obrać je z szypułek, opłukać zimną wodą i zostawić na sicie, by obeschły.
  • Przełożyć owoce do słoja, przesypać cukrem i lekko pognieść, żeby łatwiej puściły sok.
  • Odstawić na 1 dzień.
  • Sok odcedzić, a owoce przełożyć do garnka, zagotować, przecedzić przez sito.
  • Gdy płyn przestygnie, dolać do słoja.
  • Dodać wódkę, spirytus, cytrynę pokrojoną w plastry, goździki, wyłuskane pestki moreli i odstawić na 7 dni.
  • Po tym czasie spróbować, czy nie trzeba dodać cukru, bo nie każdego roku owoce mają tyle samo słodyczy.
  • Usunąć plasterki cytryny, goździki i pestki moreli.
  • Odstawić na 3 miesiące.
  • Przefiltrować przez bibułę i przelać do butelek.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (12)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu