Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
47
Okazje

Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny

Owoce śliwy tarniny są bardzo specyficzne, powinno się je zrywać dopiero po pierwszych mrozach. Dlaczego? Owoce tarniny charakteryzuje bardzo cierpki i kwaśny smak - nie da się ich zjeść świeżych. Im później się je zbiera, tym są smaczniejsze.

 

Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny.

Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.

Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny

  • 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
  • ok. 70 dag cukru,
  • 10-15 dag suszonych śliwek,
  • 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
  • dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.

Przepis na nalewkę z tarniny

  1. W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
  2. Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
  3. Po 2-3 tyg. należy oddzielić sok i zalać go alkoholem a następnie ponownie odstawić.
  4. Owoce, które zostały po oddzieleniu soku trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
  5. Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.

Gotowe!

Właściwości zdrowotne śliw tarniny

Owoce tarniny zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.

Zdjęcie tytułowe: Hans Braxmeier/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Nowe treści

Komentarze

Gość badziewny przepis

13-11-2019 16:21

dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki - nie jest napisane ile!

Gość abc

26-10-2019 18:43

Czy da się podkręcić jasność tego przepisu? Np "ddzielić sok i zalać go alkoholem" ale też " trzeba zalać ponownie alkoholem" - ile alkoholu w obu tych krokach bo w końcu mamy 1l na całość?

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu