Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny.
Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.
Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny
- 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
- ok. 70 dag cukru,
- 10-15 dag suszonych śliwek,
- 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
- dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.
Przepis na nalewkę z tarniny
- W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
- Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
- Po 2-3 tyg. Należy oddzielić sok i zalać go alkoholem, a następnie ponownie odstawić.
- Owoce, które zostały po oddzieleniu soku, trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
- Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.
Gotowe!
Właściwości zdrowotne śliwy tarniny
Owoce tarniny zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.
FILM: Śliwa tarnina i jej tajemnice!
Zdjęcie tytułowe: Eladstudio / Depositphotos, Hans Braxmeier/Pixabay