Logo
Logo
51
Okazje

Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny

Owoce śliwy tarniny są bardzo specyficzne, powinno się je zrywać dopiero po pierwszych mrozach. Dlaczego? Owoce tarniny charakteryzuje bardzo cierpki i kwaśny smak - nie da się ich zjeść świeżych. Im później się je zbiera, tym są smaczniejsze.

 

Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny.

Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.

Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny

  • 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
  • ok. 70 dag cukru,
  • 10-15 dag suszonych śliwek,
  • 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
  • dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.

Przepis na nalewkę z tarniny

  1. W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
  2. Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
  3. Po 2-3 tyg. należy oddzielić sok i zalać go alkoholem a następnie ponownie odstawić.
  4. Owoce, które zostały po oddzieleniu soku trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
  5. Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.

Gotowe!

Właściwości zdrowotne śliw tarniny

Owoce tarniny zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.

Zdjęcie tytułowe: Hans Braxmeier/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

Gość badziewny przepis

13-11-2019 16:21

dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki - nie jest napisane ile!

Gość abc

26-10-2019 18:43

Czy da się podkręcić jasność tego przepisu? Np "ddzielić sok i zalać go alkoholem" ale też " trzeba zalać ponownie alkoholem" - ile alkoholu w obu tych krokach bo w końcu mamy 1l na całość?

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu