Logo
Logo

Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!

Czarna porzeczka to owoc przez wiele osób niedoceniany, ze względu na specyficzny zapach. Jest to jednak wartościowa i łatwa w uprawie roślina, której owoce można wykorzystywać do przyrządzania wielu smacznych przetworów (soki, dżemy) oraz win. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z czarnych porzeczek.

Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).

Nalewka z czarnych porzeczek

Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek

  • Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
  • Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
  • Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Dodać liście opłukane zimną wodą.
  • Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
  • Raz na dzień mieszać.
  • Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
  • Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Autor
Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!
Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (17)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl