Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!

Nalewka z czarnych porzeczek fot. Barbara Walicka

Czarna porzeczka to owoc przez wiele osób niedoceniany, ze względu na specyficzny zapach. Jest to jednak wartościowa i łatwa w uprawie roślina, której owoce można wykorzystywać do przyrządzania wielu smacznych przetworów (soki, dżemy) oraz win. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z czarnych porzeczek.

Posłuchaj
00:00
39

Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).

Nalewka z czarnych porzeczek

Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek

  • Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
  • Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
  • Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Dodać liście opłukane zimną wodą.
  • Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
  • Raz na dzień mieszać.
  • Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
  • Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
To Cię zainteresuje
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści