Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).
Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay |
Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek
- Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
- Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
- Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
- Dodać liście opłukane zimną wodą.
- Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
- Raz na dzień mieszać.
- Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
- Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka