Logo
Logo
38
Do góry

Nalewka z czarnych porzeczek

Czarna porzeczka to owoc przez wiele osób niedoceniany, ze względu na specyficzny zapach. Jest to jednak wartościowa i łatwa w uprawie roślina, której owoce można wykorzystywać do przyrządzania wielu smacznych przetworów (soki, dżemy) oraz win. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z czarnych porzeczek.

Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).

Nalewka z czarnych porzeczek

Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek

  • Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
  • Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
  • Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Dodać liście opłukane zimną wodą.
  • Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
  • Raz na dzień mieszać.
  • Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
  • Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!



Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (11)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu