Logo
Logo
39
Okazje

Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!

Czarna porzeczka to owoc przez wiele osób niedoceniany, ze względu na specyficzny zapach. Jest to jednak wartościowa i łatwa w uprawie roślina, której owoce można wykorzystywać do przyrządzania wielu smacznych przetworów (soki, dżemy) oraz win. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z czarnych porzeczek.

 

Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).

Nalewka z czarnych porzeczek

Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek

  • Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
  • Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
  • Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Dodać liście opłukane zimną wodą.
  • Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
  • Raz na dzień mieszać.
  • Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
  • Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (14)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu