Nalewka z czarnych porzeczek – pyszna, słodko-kwaśna!

Nalewka z czarnych porzeczek fot. Barbara Walicka

Czarna porzeczka to owoc przez wiele osób niedoceniany, ze względu na specyficzny zapach. Jest to jednak wartościowa i łatwa w uprawie roślina, której owoce można wykorzystywać do przyrządzania wielu smacznych przetworów (soki, dżemy) oraz win. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z czarnych porzeczek.

Posłuchaj
00:00
39

Krzew czarnej porzeczki (Ribes nigrum) osiąga 1-2 m wysokości. Roślina wymaga słonecznego stanowiska, podłoża piaszczysto-gliniastego, umiarkowanie wilgotnego o odczynie lekko kwaśnym. Owoce dojrzewają w lipcu. Surowe owoce stanowią źródło wielu witamin (szczególnie witaminy C).

Nalewka z czarnych porzeczek

Fot. Barbara Walicka, rafatar/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnych porzeczek

  • Składniki: ½ kg czarnych porzeczek, 5-6 liści czarnej porzeczki, 1 l czystej wódki, 35 dag cukru, 1/2 laski wanilii.
  • Dojrzałe owoce obrać z gałązek, wsypać na sito i sparzyć wrzątkiem.
  • Przełożyć do ciemnego słoja i lekko rozgnieść drewnianą łyżką.
  • Dodać liście opłukane zimną wodą.
  • Zalać wódką i odstawić na 2 miesiące.
  • Raz na dzień mieszać.
  • Po 2 miesiącach płyn przefiltrować, dodać syrop cukrowy i wanilię.
  • Przelać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści