Logo
Logo
58
Okazje

Nalewka z aronii – domowy przepis, który musisz sprawdzić!

Aronia to owoc dojrzewający wczesną jesienią. Nie należy do najbardziej popularnych, ze względu cierpki smak i twardą skórkę. Nadaje się jednak doskonale do przetworów. Nalewka z aronii ma piękny kolor ciemnej czerwieni, a dodatek wanilii oraz cytrusów zapewni jej aromat, którego owoce tej rośliny nie mają w nadmiarze. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z aronii.

 

Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew osiągający ok. 2,5 m wysokości. Gatunek ten jest łatwy w uprawie i mało wymagający w stosunku do podłoża. Dla uzyskania wartościowych owoców najlepiej uprawiać aronię w słonecznym miejscu. Liście aronii ładnie przebarwiają się jesienią.

Białe kwiaty rozwijają się w maju, a we wrześniu i październiku dojrzewają czarne jagody. Owoce aronii zawierają wiele witamin. Warto więc robić z nich soki i dodawać do innych przetworów. Dzięki dodatkom (wanilia, sok i skórka z cytrusów), nalewka z aronii ma nie tylko głęboki, czerwony kolor, ale także niezwykły aromat.

Potrzebna składniki do nalewki z aronii

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 lub 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • Sok i skórka z połowy cytryny
  • Sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 szklanki wódki
  • 1 szklanka spirytusu

nalewka z aronii
Fot. Barbara Walicka, honka13/Pixabay

Przepis na nalewkę z aronii

  • Owoce aronii są cierpkie, więc żeby ten smak nie dominował w nalewce, oczyszczone z szypułek, opłukane i osuszone na sicie owoce należy włożyć na jedną dobę do zamrażalnika.
  • Następnie trzeba przełożyć je do słoja, przesypać cukrem i lekko zgnieść, po czym zostawić na noc.
  • Ponieważ owoce aronii wytwarzają mało soku, należy przełożyć je do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody (tylko tyle, aby przykryć owoce) i gotować przez 5-7 minut.
  • Powstały sok odcedzić, przelać do słoików.
  • Po wystudzeniu dodać wódkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cytryny.
  • Po 2-3 dniach dolać spirytus.
  • Po tygodniu wyjąć skórkę z cytryny i z pomarańczy, wanilię zostawić lub wyjąć (w zależności od tego, czy smak już nam odpowiada, czy jeszcze nie).
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.

GOTOWE!

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Joanna Dubaj/Pixabay, Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)

Komentarze

Gość Wiolka

29-09-2021 07:30

Bardzo nie lubię smaku świeżych owoców aronii, ale nalewka bardzo mi smakuje hi hi hi :) Robię z bardzo podobnego przepisu od lat i dzięki temu krzaczek aronii wciąż jest potrzebny w ogrodzie.

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu