Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
45
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Nalewka z aronii – domowy przepis, który musisz sprawdzić!

Aronia to owoc dojrzewający wczesną jesienią. Nie należy do najbardziej popularnych, ze względu cierpki smak i twardą skórkę. Nadaje się jednak doskonale do przetworów. Nalewka z aronii ma piękny kolor ciemnej czerwieni, a dodatek wanilii oraz cytrusów zapewni jej aromat, którego owoce tej rośliny nie mają w nadmiarze. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z aronii.

 

Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew osiągający ok. 2,5 m wysokości. Gatunek ten jest łatwy w uprawie i mało wymagający w stosunku do podłoża. Dla uzyskania wartościowych owoców najlepiej uprawiać aronię w słonecznym miejscu. Liście aronii ładnie przebarwiają się jesienią.

Białe kwiaty rozwijają się w maju, a we wrześniu i październiku dojrzewają czarne jagody. Owoce aronii zawierają wiele witamin. Warto więc robić z nich soki i dodawać do innych przetworów. Dzięki dodatkom (wanilia, sok i skórka z cytrusów), nalewka z aronii ma nie tylko głęboki, czerwony kolor, ale także niezwykły aromat.

Składniki

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 lub 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • Sok i skórka z połowy cytryny
  • Sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 szklanki wódki
  • 1 szklanka spirytusu

nalewka z aronii

Fot. Barbara Walicka, honka13/Pixabay

Przepis na nalewkę z aronii

  • Owoce aronii są cierpkie, więc żeby ten smak nie dominował w nalewce, oczyszczone z szypułek, opłukane i osuszone na sicie owoce należy włożyć na jedną dobę do zamrażalnika.
  • Następnie trzeba przełożyć je do słoja, przesypać cukrem i lekko zgnieść, po czym zostawić na noc.
  • Ponieważ owoce aronii wytwarzają mało soku, należy przełożyć je do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody (tylko tyle, aby przykryć owoce) i gotować przez 5-7 minut.
  • Powstały sok odcedzić, przelać do słoików.
  • Po wystudzeniu dodać wódkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cytryny.
  • Po 2-3 dniach dolać spirytus.
  • Po tygodniu wyjąć skórkę z cytryny i z pomarańczy, wanilię zostawić lub wyjąć (w zależności od tego, czy smak już nam odpowiada, czy jeszcze nie).
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Joanna Dubaj/Pixabay, Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 24, Sentencja nr:5
Tydzień 24, Sentencja nr:5
Prężnie usuwamy chwasty wyrywając je dokładnie z korzeniami. W drugim roku od założenia trawnika, można zastosować oprysk herbicydem aby oczyścić go z chwastów.
Tydzień 24, Sentencja nr:4
Tydzień 24, Sentencja nr:4
Kwiatom balkonowym może być bardzo gorąco, zwłaszcza gdy okna wychodzą na południowy zachód dlatego przestawmy je jeśli możemy. 
Tydzień 24, Sentencja nr:3
Tydzień 24, Sentencja nr:3
Rośliny domowe należy regularnie podlewać. Bardzo ważne jest także zasilanie roślin roztworem nawozu wieloskładnikowego.
Tydzień 24, Sentencja nr:2
Tydzień 24, Sentencja nr:2
Około miesiąc po posadzeniu do skrzynek kwiatów jednorocznych należy rozpocząć ich nawożenie (aksamitki, pelargonie, surfinie). Nie można także zapomnieć o ich systematycznym podlewaniu.
Tydzień 24, Sentencja nr:1
Tydzień 24, Sentencja nr:1
Rośliny wrażliwe na zimno można teraz wystawić na taras lub balkon (agawy, cytrusy, palmy, oleandry, itd). Rośliny trzeba chronić przed ostrym słońcem i podlewać jedynie rano lub wieczorem.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu