Logo
Logo

Nalewka z aronii – domowy przepis, który musisz sprawdzić!

Aronia to owoc dojrzewający wczesną jesienią. Nie należy do najbardziej popularnych, ze względu cierpki smak i twardą skórkę. Nadaje się jednak doskonale do przetworów. Nalewka z aronii ma piękny kolor ciemnej czerwieni, a dodatek wanilii oraz cytrusów zapewni jej aromat, którego owoce tej rośliny nie mają w nadmiarze. Poznaj sprawdzony przepis na nalewkę z aronii.

Spis treści
Jak najlepiej wykorzystać aronię? Co z niej zrobić? Czy nalewka z aronii jest zdrowa? Potrzebne składniki do nalewki z aronii Przepis na nalewkę z aronii

Jak najlepiej wykorzystać aronię? Co z niej zrobić?

Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to krzew osiągający ok. 2,5 m wysokości. Gatunek ten jest łatwy w uprawie i mało wymagający w stosunku do podłoża. Dla uzyskania wartościowych owoców najlepiej uprawiać aronię w słonecznym miejscu. Liście aronii ładnie przebarwiają się jesienią.

Białe kwiaty rozwijają się w maju, a we wrześniu i październiku dojrzewają czarne jagody. Owoce aronii zawierają wiele witamin. Warto więc robić z nich soki i dodawać do innych przetworów. Dzięki dodatkom (wanilia, sok i skórka z cytrusów), nalewka z aronii ma nie tylko głęboki, czerwony kolor, ale także niezwykły aromat.

Czy nalewka z aronii jest zdrowa?

Aronie to niezwykle cenne owoce, które zawierają m.in. flawonoidy, antyoksydanty, witaminy (A, E, C, K i z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk, sód). Zawarte w aronii składniki pozytywnie wpływają na organizm człowieka i zmniejszają wiele dolegliwości. Aronia łagodzi dolegliwości układu pokarmowego (m.in. nudności wzdęcia, zaparcia, czy bóle brzucha), zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, opóźnia procesy starzenia, poprawia pracę układu odpornościowego, wspiera młody wygląd i poprawia stan zdrowia.

Dodatkowo owoce aronii dobrze wpływają na układ krwionośny i pracę oraz stan oczu. Po nalewkę z aronii warto sięgać podczas długotrwałych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Piję się ją głównie w celach smakowych, przy okazji dostarczając wiele cennych składników pokarmowych, które dobrze wpływają na cały organizm.

Aronie to wyjątkowe owoce, które zawierają ogromne ilości prozdrowotnych składników pokarmowych. Niestety są dość cierpkie, dlatego raczej nie spożywa się ich na surowo. Za to świetnie nadają się na nalewki.

Potrzebne składniki do nalewki z aronii

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 lub 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • Sok i skórka z połowy cytryny
  • Sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 szklanki wódki
  • 1 szklanka spirytusu

nalewka z aronii
Fot. Barbara Walicka, honka13/Pixabay

Przepis na nalewkę z aronii

  • Owoce aronii są cierpkie, więc żeby ten smak nie dominował w nalewce, oczyszczone z szypułek, opłukane i osuszone na sicie owoce należy włożyć na jedną dobę do zamrażalnika.
  • Następnie trzeba przełożyć je do słoja, przesypać cukrem i lekko zgnieść, po czym zostawić na noc.
  • Ponieważ owoce aronii wytwarzają mało soku, należy przełożyć je do garnka, zalać niewielką ilością gorącej wody (tylko tyle, aby przykryć owoce) i gotować przez 5-7 minut.
  • Powstały sok odcedzić, przelać do słoików.
  • Po wystudzeniu dodać wódkę, sok i skórkę z pomarańczy oraz cytryny.
  • Po 2-3 dniach dolać spirytus.
  • Po tygodniu wyjąć skórkę z cytryny i z pomarańczy, wanilię zostawić lub wyjąć (w zależności od tego, czy smak już nam odpowiada, czy jeszcze nie).
  • Odstawić na 2-3 miesiące.
  • Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.

Smacznego!

Tekst: Barbara Walicka i redakcja Zielonyogródek.pl, zdjęcie tytułowe: Joanna Dubaj/Pixabay, Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Autor
Nalewka z aronii – domowy przepis, który musisz sprawdzić!
Nalewka z aronii – domowy przepis, który musisz sprawdzić!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (15)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl