Aronia czarna (Aronia melanocarpa) to długowieczny krzew z rodziny różowatych. Dorasta do ok. 2,5 m wysokości. Kwiaty zebrane w baldachogrona o białym kolorze pojawiają się w maju. Owocami są jagody o ciemnogranatowym lub czarnym odcieniu.

Warunki uprawy aronii czarnej

Aronia czarna jest rośliną wyjątkowo odporną na mrozy (wytrzymuje nawet -35°C) i na szkodniki. Rośnie na prawie wszystkich glebach. Nie lubi nadmiaru wody, dlatego zazwyczaj nie ma potrzeby dodatkowego podlewania rośliny. Jest samopylna.

Owoce aronii czarnej są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, do produkcji konfitur, soków i nalewek. Mają duże właściwości odżywcze: zawierają antocyjany, karoten i ogromne ilości witaminy P. Są polecane w profilaktyce nadciśnienia krwi, arteriosklerozy i hemoroidów.

Ze względu na łatwość uprawy i wartościowe owoce aronia czarna jest coraz częściej stosowana w uprawie działkowej. Warto hodować ją także dla celów dekoracyjnych, ponieważ jesienią liście efektownie przebarwiają się na kolor złocisty i czerwony. Krzewy sadzi się w rzędach, w odległości 1,5-2,0 m od siebie i ok. 3,5 m między rzędami.