Przepis na świąteczne ciasto z suszonymi owocami, bakaliami i przyprawami korzennymi
Przygotowując się do Bożego Narodzenia często sięgamy po przepisy znane z rodzinnych domów, przekazane nam przez nasze mamy lub jeszcze babcie. Jednak część z nas szuka czegoś nowego. Wypieków, które zaskoczą i zachwycą domowników zgromadzonych przy wigilijnym stole. Wśród takich propozycji pojawia się ciasto owocowe, pełne bakalii i korzennych aromatów, idealne na grudniowe dni.
To deser o wyrazistym charakterze, opartym na połączeniu suszonych owoców, mocnej herbaty, cytrusów i przypraw. Użyty w tym przepisie Cukier Drobny Diamant nadaje masie odpowiednią słodycz i miękkość. Ten subtelny dodatek działa jak „magiczny składnik”, łączy poszczególne elementy i pozwala uzyskać pełny smak. Ciasto dobrze sprawdzi się jako element świątecznego menu, dla tych, którzy chcą przygotować coś innego niż klasyczny, korzenny piernik. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik, a efekt końcowy zachwyca intensywnością bakalii i owocowo-przyprawowym aromatem.
Składniki
Owocowa baza
- 1 kg suszonych owoców (dowolna mieszanka np. rodzynki, żurawina, daktyle, figi, morele, śliwki)
- 150 ml mocno zaparzonej herbaty
- 2 pomarańcze - skórka i sok
- 2 cytryny – skórka i sok
Ciasto
- 250 g zmiękczonego masła 250 g Cukru Drobnego Diamant
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 jajka 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki)
- 100 g posiekanych orzechów (laskowe i włoskie)
Syrop do podlewania
- 100 ml mocno zaparzonej herbaty (ostudzonej)
- 50 g Cukru Drobnego Diamant
- szczypta mieszanki przypraw (lub 1 goździk i kawałek cynamonu)
- 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Sposób przygotowania
- Wrzuć wybraną mieszankę suszonych owoców do dużej miski, dodaj zaparzoną herbatę, skórkę z cytrusów ii sok. Dobrze wymieszaj, przykryj i zostaw na noc (lub na dłużej) do namoczenia.
- Przygotuj się do wypieku. Rozgrzej piekarnik do 160∘C z termoobiegiem. Posmaruj masłem i wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia głęboką formę do ciasta – okrągłą o średnicy 22-25 cm tak, aby papier wystawał około 2,5 cm ponad górną krawędź formy.
- Przygotuj ciasto. Ubij masło, cukier i wanilię na kremową konsystencję, a następnie dodaj po jednym jajku. Dodaj mąkę, mieszankę przypraw, namoczone suszone owoce i płyn z miski, a także posiekane orzechy. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż do formy. Zrób niewielkie wgłębienie w środku ciasta.
- Piecz ciasto przez 1,5 godziny, a potem zmniejsz temperaturę piekarnika do 140∘C z termoobiegiem, przykryj luźno wierzch ciasta podwójną warstwą folii lub papieru do pieczenia i piecz przez kolejne 2,5 −3 godziny lub do momentu, aż wykałaczka wbita w samo dno będzie czysta. Ostudź w formie, a gdy będzie zimne, wyjmij z formy i zawiń w papier do pieczenia lub pergamin, a następnie w duży arkusz folii aluminiowej. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
- Przygotuj syrop świąteczny do "podlewania" ciasta. W rondelku wymieszaj wszystkie składniki i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Nasącz ciasto kilka razy w tygodniowych odstępach. Otwórz osłonę ciasta, nakłuj je w kilku miejscach wykałaczkami i podlej niewielką ilością syropu, by wniknął w głąb, dodał ciastu wilgotności i dodał mu wyjątkowej, świątecznej nuty.
- Na koniec możesz dodać polewę lukrową lub posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje samo lub w towarzystwie serów. Możesz także przesmażyć plaster na maśle i podać na śniadanie z bitą śmietaną i owocami.
Źródło: Diamant