Przepis na żeberka w aroniowym sosie BBQ
Czas przygotowania: 90 min
Składniki
- 500 g żeberek wieprzowych
- sól i pieprz
- 3 pietruszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 por (jasna część)
- 3 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
- 2 łyżki majonezu
Marynata
- 200 g aronii
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
Przygotowanie
- Żeberka kroimy wzdłuż kości, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i imbir w plasterkach. Smażymy przez 3 minuty.
- Dodajemy aronię i smażymy do miękkości.
- Całość zalewamy octem balsamicznym i miodem, dusimy 2 minuty.
- Dodajemy koncentrat, musztardę, sól i pieprz. Przekładamy do miksera kielichowego i miksujemy na aksamitną masę.
- Marynujemy żeberka w wystudzonej masie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach (termoobieg).
- Pietruszkę kroimy w słupki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem.
- Wykładamy na blaszkę z papierem, pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni (termoobieg).
- Por kroimy na półkrążki, ogórki i jabłka w słupki. Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, majonezem i łyżką przygotowanej do żeberek marynaty.
- Surówkę układamy na ¼ talerza, na kolejną ćwiartkę wyjęte z piekarnika frytki, a na drugiej połowie żeberka.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"