Żeberka w aroniowym sosie BBQ – amerykańska klasyka z owocową nutą!

Żeberka w aroniowym sosie BBQ

Aronia to owoc idealnie sprawdzający się w roli marynat do czerwonego mięsa - wyrazisty, cierpki i słodki jednocześnie. Tym razem serwujemy ją w odsłonie słodko-dymnego sosu barbecue, który zredukowany stał się głęboki, gęsty, po prostu pyszny. Do tego amerykańska klasyka, ale w zdrowszej, polskiej odsłonie - frytki z pietruszki pieczone z odrobiną tłuszczu oraz surówka z naszych rodzimych evergreenów: kiszonych ogórków, jabłek i pora.

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na żeberka w aroniowym sosie BBQ

Czas przygotowania: 90 min

Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • sól i pieprz
  • 3 pietruszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 por (jasna część)
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki majonezu


Marynata

  • 200 g aronii
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy

 

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy wzdłuż kości, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i imbir w plasterkach. Smażymy przez 3 minuty.
  3. Dodajemy aronię i smażymy do miękkości.
  4. Całość zalewamy octem balsamicznym i miodem, dusimy 2 minuty.
  5. Dodajemy koncentrat, musztardę, sól i pieprz. Przekładamy do miksera kielichowego i miksujemy na aksamitną masę.
  6. Marynujemy żeberka w wystudzonej masie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach (termoobieg).
  7. Pietruszkę kroimy w słupki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem.
  8. Wykładamy na blaszkę z papierem, pieczemy przez 30 minut w temp 180 stopni (termoobieg).
  9. Por kroimy na półkrążki, ogórki i jabłka w słupki. Doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, majonezem i łyżką przygotowanej do żeberek marynaty.
  10. Surówkę układamy na ¼ talerza, na kolejną ćwiartkę wyjęte z piekarnika frytki, a na drugiej połowie żeberka.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Aronia czarna Aronia melanocarpa

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści