Logo
Logo
53
Do góry

Domowa wiśniówka z rumem i miodem

Wiśnie to owoce, które idealne nadają się do przetworów. Owocują od czerwca do końca sierpnia. Zwykle wykorzystujemy je do sporządzania soków, dżemów, konfitur i mrożenia. Jednak dojrzałe owoce doskonale nadają się również do sporządzania aromatycznego trunku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z wiśni.

 

Uprawa wiśni pospolitej (Prunus cerasus) w ogrodzie nie jest zbyt popularna, choć rośliny nie są bardzo wymagające w uprawie. Drzewka mogą rosnąć właściwie na każdym rodzaju podłoża, byle było przepuszczalne i nie zalegała w nim woda. Świeże owoce wiśni są cierpkie, ale wartościowe; zawierają witaminy (m.in. C, A, E, K, kwas foliowy) i liczne minerały (m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor).

Nalewki na wiśniach sporządzane są według różnych receptur. Są amatorzy trunku słodkiego, są też zwolennicy tej nalewki w wersji wytrawnej. Wszystkie wiśniówki mają piękny kolor, co sprawia, że nie tylko wybornie smakują, lecz także ładnie wyglądają w kieliszku.

nalewka z wiśni fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z wiśni

  • Składniki: 1 kg dojrzałych wiśni, 1 l czystej wódki, syrop z 3,4 l wody i 3,4 kg cukru, pół szklanki miodu (najlepiej gryczanego), ¼ l spirytusu, 2 łyżki rumu.
  • Wiśnie opłukać zimną wodą, po czym usunąć z nich pestki.
  • Owoce oraz 7-8 całych, nie zmiażdżonych pestek wiśni lub 4-5 pestek z moreli wrzucić do dużego słoja i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 dni. Mieszać co drugi dzień.
  • Po 30 dniach zlać płyn do czystego słoja.
  • W wysokim naczyniu na wolnym ogniu zagotować syrop z wody, cukru i miodu. Gdy dobrze wystygnie dodać do soku wiśniowego.
  • Po kilku godzinach dodać spirytus i rum, po czym odstawić na dwa miesiące.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać do butelek.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny

Komentarze

NAWOŻENIE
Na czasie
NAWOŻENIE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 20, Sentencja nr:5
Tydzień 20, Sentencja nr:5
Po 15 maja, po ostatnich wiosennych przymrozkach, wysiewamy aksamitki, nasturcje, fasolę wielkokwiatową, dimorfotekę, szarłaty, wilce, a balkony dekorujemy pelargoniami, surfiniami i innymi kwiatami.
Tydzień 20, Sentencja nr:4
Tydzień 20, Sentencja nr:4
Regularnie podlewamy trawnik. Najlepiej rozproszonym strumieniem, wcześnie rano lub późnym popołudniem. Gleba powinna być wilgotna do głębokości 10-15 cm; gdy jej wierzchnia warstwa wyschnie na głębokość kilku centymetrów, wskazane jest podlewanie.
Tydzień 20, Sentencja nr:3
Tydzień 20, Sentencja nr:3
Pod nowymi nasadzeniami drzew i krzewów należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 5–10 cm. W tym celu można zastosować zmieloną korę drzew iglastych, torf lub kompost). Należy pamiętać o pozostawieniu wokół nasady roślin fragmentu nie wyściółkowanej ziemi (o promieniu 2,5-5 cm), ponieważ wilgotna ściółka może przyczynić się do gnicia...
Tydzień 20, Sentencja nr:2
Tydzień 20, Sentencja nr:2
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
Tydzień 20, Sentencja nr:1
Tydzień 20, Sentencja nr:1
Nawozimy trawnik. Nawożenie przeprowadzone 3-4 razy w sezonie zapewni murawie odporność i nienaganny wygląd. W maju można wykonać oprysk 2% roztworem Ogrowitu uniwersalnego – roztwór saletry wapniowo-magnezowej (około 5-10 l/100 m2). Nie należy nawozić trawnika w czasie suszy.
 
Twoja strona ogrodu