Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
53
Okazje

Domowa wiśniówka z rumem i miodem

Wiśnie to owoce, które idealne nadają się do przetworów. Owocują od czerwca do końca sierpnia. Zwykle wykorzystujemy je do sporządzania soków, dżemów, konfitur i mrożenia. Jednak dojrzałe owoce doskonale nadają się również do sporządzania aromatycznego trunku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z wiśni.

 

Uprawa wiśni pospolitej (Prunus cerasus) w ogrodzie nie jest zbyt popularna, choć rośliny nie są bardzo wymagające w uprawie. Drzewka mogą rosnąć właściwie na każdym rodzaju podłoża, byle było przepuszczalne i nie zalegała w nim woda. Świeże owoce wiśni są cierpkie, ale wartościowe; zawierają witaminy (m.in. C, A, E, K, kwas foliowy) i liczne minerały (m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor).

Nalewki na wiśniach sporządzane są według różnych receptur. Są amatorzy trunku słodkiego, są też zwolennicy tej nalewki w wersji wytrawnej. Wszystkie wiśniówki mają piękny kolor, co sprawia, że nie tylko wybornie smakują, lecz także ładnie wyglądają w kieliszku.

nalewka z wiśni fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z wiśni

  • Składniki: 1 kg dojrzałych wiśni, 1 l czystej wódki, syrop z 3,4 l wody i 3,4 kg cukru, pół szklanki miodu (najlepiej gryczanego), ¼ l spirytusu, 2 łyżki rumu.
  • Wiśnie opłukać zimną wodą, po czym usunąć z nich pestki.
  • Owoce oraz 7-8 całych, nie zmiażdżonych pestek wiśni lub 4-5 pestek z moreli wrzucić do dużego słoja i zalać wódką. Naczynie szczelnie zamknąć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 dni. Mieszać co drugi dzień.
  • Po 30 dniach zlać płyn do czystego słoja.
  • W wysokim naczyniu na wolnym ogniu zagotować syrop z wody, cukru i miodu. Gdy dobrze wystygnie dodać do soku wiśniowego.
  • Po kilku godzinach dodać spirytus i rum, po czym odstawić na dwa miesiące.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać do butelek.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT