Logo
Logo

Nalewka z orzechów włoskich | Prosty i sprawdzony przepis

Orzechy włoskie kojarzą się głównie z jesienią i zimą. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do ciast i deserów. Ale latem, zanim dojrzeją, można zebrać niewielką ilość i przyrządzić z nich doskonały, aromatyczny trunek. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z orzechów włoskich.

Spis treści
Kiedy zbierać orzechy na nalewkę? Przepis na nalewkę z orzechów włoskich – składniki i przygotowanie Przepisy na inne nalewki z ogrodu

Kiedy zbierać orzechy na nalewkę?

Orzech kwitnie w maju i czerwcu – już na początku lata widać zawiązane, zielone owoce. Właśnie w tym czasie, gdy można je jeszcze przekroić, nadają się do przygotowania nalewki.

Orzech włoski (łac. Juglans regia) to wysokie, rozłożyste drzewo osiągające 20-30 m wysokości. Ze względu na swoje rozmiary polecane jest do dużych ogrodów. Na mniejsze posesje należy wybierać odmiany szczepione na pniu, które nie wytwarzają aż tak rozłożystych koron. Najlepiej rośnie na przepuszczalnym, żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o odczynie zasadowym. Ponieważ orzech włoski jest rośliną wrażliwą na wiosenne przymrozki, powinien rosnąć na miejscu zacisznym i ciepłym.

Jakie narzędzia przydadzą się do wiosennych prac w ogrodzie? Oto niezbędnik do pielęgnacji roślin
Przeczytaj także
Jakie narzędzia przydadzą się do wiosennych prac w ogrodzie? Oto niezbędnik do pielęgnacji roślin

Przepis na nalewkę z orzechów włoskich

Składniki:

  • ½ kg zielonych orzechów zebranych pod koniec czerwca lub na początku lipca,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 kawałek kory cynamonowej,
  • 7 goździków,
  • ½ kg cukru,
  • ½ l wody.

Nalewka z orzechów włoskich Fot. Barbara Walicka, Willfried Wende, gate74, Andrea/Pixabay

Kora cynamonu, goździki, młode zielone orzechy włoskie i nabierająca mocy nalewka nastawiona w słoju.

Przygotowanie:

  1. Do dużego słoja włożyć orzechy pokrojone w plasterki, dodać korę cynamonową i goździki, po czym zalać spirytusem.
  2. Po 2-3 godzinach dolać ½ l przegotowanej ostudzonej wody, zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  3. Po 2 tygodniach zagotować cukier z ¼ l wody, ostudzić i do tego syropu wlać przecedzoną orzechówkę.
  4. Przefiltrować, pozlewać do butelek i dobrze zakorkować.

Nalewka dojrzewa dość długo, dopiero po roku osiąga właściwy, goryczkowy smak.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe: inventart / AdobeStock, Willfried Wende / Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

 

Autor
Nalewka z orzechów włoskich | Prosty i sprawdzony przepis
Nalewka z orzechów włoskich | Prosty i sprawdzony przepis
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny