Kiedy zbierać orzechy na nalewkę?
Orzech kwitnie w maju i czerwcu – już na początku lata widać zawiązane, zielone owoce. Właśnie w tym czasie, gdy można je jeszcze przekroić, nadają się do przygotowania nalewki.
Orzech włoski (łac. Juglans regia) to wysokie, rozłożyste drzewo osiągające 20-30 m wysokości. Ze względu na swoje rozmiary polecane jest do dużych ogrodów. Na mniejsze posesje należy wybierać odmiany szczepione na pniu, które nie wytwarzają aż tak rozłożystych koron. Najlepiej rośnie na przepuszczalnym, żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o odczynie zasadowym. Ponieważ orzech włoski jest rośliną wrażliwą na wiosenne przymrozki, powinien rosnąć na miejscu zacisznym i ciepłym.
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich
Składniki:
- ½ kg zielonych orzechów zebranych pod koniec czerwca lub na początku lipca,
- 1 litr spirytusu,
- 1 kawałek kory cynamonowej,
- 7 goździków,
- ½ kg cukru,
- ½ l wody.
Fot. Barbara Walicka, Willfried Wende, gate74, Andrea/Pixabay Kora cynamonu, goździki, młode zielone orzechy włoskie i nabierająca mocy nalewka nastawiona w słoju. |
Przygotowanie:
- Do dużego słoja włożyć orzechy pokrojone w plasterki, dodać korę cynamonową i goździki, po czym zalać spirytusem.
- Po 2-3 godzinach dolać ½ l przegotowanej ostudzonej wody, zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
- Po 2 tygodniach zagotować cukier z ¼ l wody, ostudzić i do tego syropu wlać przecedzoną orzechówkę.
- Przefiltrować, pozlewać do butelek i dobrze zakorkować.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcia tytułowe: inventart / AdobeStock, Willfried Wende / Pixabay
- nalewka z aronii
- nalewka z owoców pigwy
- nalewka z owoców pigwowca
- nalewka ze śliwek węgierek
- nalewka z owoców dzikiej róży
- nalewka z winogron
- nalewka z czarnego bzu
- nalewka z malin
- nalewka z czarnych porzeczek
- nalewka z truskawek
- nalewka z wiśni
- nalewka z tarniny