Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2021
41
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Prosty przepis na pyszną nalewkę z orzechów włoskich

Orzechy włoskie kojarzą się głównie z jesienią i zimą. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do ciast i deserów. Ale latem, zanim dojrzeją, można zebrać niewielką ilość i przyrządzić z nich doskonały, aromatyczny trunek. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z orzechów włoskich.

 

Orzech włoski (Juglans regia) to wysokie, rozłożyste drzewo osiągające 20-30 m wysokości. Ze względu na swoje rozmiary polecane jest do dużych ogrodów. Na mniejsze posesje należy wybierać odmiany szczepione na pniu, które nie wytwarzają aż tak rozłożystych koron. Najlepiej rośnie na przepuszczalnym, żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o odczynie zasadowym. Ponieważ orzech włoski jest rośliną wrażliwą na wiosenne przymrozki, powinien rosnąć na miejscu zacisznym i ciepłym.

Orzech kwitnie w maju/czerwcu i już na początku lata widać zawiązane owoce. Właśnie w tym czasie, gdy można je jeszcze przekroić, nadają się do przygotowania nalewki.

Nalewka z orzechów włoskichFot. Barbara Walicka, Willfried Wende, gate74, Andrea/Pixabay

Przepis na nalewkę z orzechów włoskich

  • Składniki: ½ kg zielonych orzechów zebranych pod koniec czerwca lub na początku lipca, kiedy owoce są jeszcze całkiem miękkie, 1 litr spirytusu, 1 kawałek kory cynamonowej, 7 goździków, ½ kg cukru, ½ l wody.
  • Do dużego słoja włożyć orzechy pokrojone w plasterki, dodać korę cynamonową i goździki, po czym zalać spirytusem.
  • Po 2-3 godzinach dolać ½ l przegotowanej ostudzonej wody, zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  • Po 2 tygodniach zagotować cukier z ¼ l wody, ostudzić i do tego syropu wlać przecedzoną orzechówkę.
  • Przefiltrować, pozlewać do butelek i dobrze zakorkować.
  • Nalewka dojrzewa dość długo, dopiero po roku osiąga właściwy, goryczkowy smak. Stosuje się ją przy dolegliwościach żołądkowych.


Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Willfried Wende/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Lista zakupów

Komentarze

Gość Gośka Zimka

07-07-2020 15:46

Nastawiona! Polecam też teraz zrobić soki z kwiatów bzu (jeśli jeszcze są), lawendy i poziomek. Można też zajadać kwiaty dyni i cukinii ^^

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
Porady na ten tydzień
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Tydzień 38, Sentencja nr:7
Systematycznie sprawdzamy nasze rośliny na obecność chorób – przede wszystkim chorób grzybowych. Usuwamy porażone gałęzie i utylizujmy je zaraz po wycięciu.
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Tydzień 38, Sentencja nr:5
Na balkonie i tarasie w puste miejsca dosadzamy rośliny sezonowe, kwitnące jesienią, np. chryzantemy, wrzosy i jesienne wrzośce.
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Tydzień 38, Sentencja nr:3
Systematycznie zbieramy warzywa ciepłolubne, do których należą np. dynia, ogórki, papryka czy pomidory.
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Tydzień 38, Sentencja nr:2
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny.
Tydzień 38, Sentencja nr:1
Tydzień 38, Sentencja nr:1
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu