Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
17
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Nalewka z orzechów włoskich

Orzechy włoskie kojarzą się głównie z jesienią i zimą. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do ciast i deserów. Ale latem, zanim dojrzeją, można zebrać niewielką ilość i przyrządzić z nich doskonałą, aromatyczną nalewkę.

Orzech włoski (Juglans regia) to wysokie, rozłożyste drzewo osiągające 20-30 m wysokości. Ze względu na swoje rozmiary polecane jest do dużych ogrodów. Na mniejsze posesje należy wybierać odmiany szczepione na pniu, które nie wytwarzają aż tak rozłożystych koron. Najlepiej rośnie na przepuszczalnym, żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o odczynie zasadowym. Ponieważ orzech włoski jest rośliną wrażliwą na wiosenne przymrozki, powinien rosnąć na miejscu zacisznym i ciepłym.

Orzech kwitnie w maju/czerwcu i już na początku lata widać zawiązane owoce. Właśnie w tym czasie, gdy można je jeszcze przekroić, nadają się do przygotowania nalewki.

Nalewka z orzechów włoskich

Fot. Barbara Walicka, Willfried Wende, gate74, Andrea/Pixabay


Przepis na nalewkę z orzechów włoskich

  • Składniki: ½ kg zielonych orzechów zebranych pod koniec czerwca lub na początku lipca, kiedy owoce są jeszcze całkiem miękkie, 1 litr spirytusu, 1 kawałek kory cynamonowej, 7 goździków, ½ kg cukru, ½ l wody.
  • Do dużego słoja włożyć orzechy pokrojone w plasterki, dodać korę cynamonową i goździki, po czym zalać spirytusem.
  • Po 2-3 godzinach dolać ½ l przegotowanej ostudzonej wody, zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  • Po 2 tygodniach zagotować cukier z ¼ l wody, ostudzić i do tego syropu wlać przecedzoną orzechówkę.
  • Przefiltrować, pozlewać do butelek i dobrze zakorkować.
  • Nalewka dojrzewa dość długo, dopiero po roku osiąga właściwy, goryczkowy smak. Stosuje się ją przy dolegliwościach żołądkowych.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Willfried Wende/Pixabay

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu