Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019
18
Do góry

Nalewka z orzechów włoskich

Orzechy włoskie kojarzą się głównie z jesienią i zimą. Po wysuszeniu wykorzystuje się je do ciast i deserów. Ale latem, zanim dojrzeją, można zebrać niewielką ilość i przyrządzić z nich doskonały, aromatyczny trunek. Poznaj nasz prosty przepis na nalewkę z orzechów włoskich.

Orzech włoski (Juglans regia) to wysokie, rozłożyste drzewo osiągające 20-30 m wysokości. Ze względu na swoje rozmiary polecane jest do dużych ogrodów. Na mniejsze posesje należy wybierać odmiany szczepione na pniu, które nie wytwarzają aż tak rozłożystych koron. Najlepiej rośnie na przepuszczalnym, żyznym, umiarkowanie wilgotnym podłożu o odczynie zasadowym. Ponieważ orzech włoski jest rośliną wrażliwą na wiosenne przymrozki, powinien rosnąć na miejscu zacisznym i ciepłym.

Orzech kwitnie w maju/czerwcu i już na początku lata widać zawiązane owoce. Właśnie w tym czasie, gdy można je jeszcze przekroić, nadają się do przygotowania nalewki.

Nalewka z orzechów włoskich

Fot. Barbara Walicka, Willfried Wende, gate74, Andrea/Pixabay


Przepis na nalewkę z orzechów włoskich

  • Składniki: ½ kg zielonych orzechów zebranych pod koniec czerwca lub na początku lipca, kiedy owoce są jeszcze całkiem miękkie, 1 litr spirytusu, 1 kawałek kory cynamonowej, 7 goździków, ½ kg cukru, ½ l wody.
  • Do dużego słoja włożyć orzechy pokrojone w plasterki, dodać korę cynamonową i goździki, po czym zalać spirytusem.
  • Po 2-3 godzinach dolać ½ l przegotowanej ostudzonej wody, zamknąć szczelnie i odstawić na dwa tygodnie w ciemne miejsce.
  • Po 2 tygodniach zagotować cukier z ¼ l wody, ostudzić i do tego syropu wlać przecedzoną orzechówkę.
  • Przefiltrować, pozlewać do butelek i dobrze zakorkować.
  • Nalewka dojrzewa dość długo, dopiero po roku osiąga właściwy, goryczkowy smak. Stosuje się ją przy dolegliwościach żołądkowych.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Willfried Wende/Pixabay


Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny
Rośliny cebulowe
Temat miesiąca
Rośliny cebulowe
Zobacz więcej
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Tydzień 42, Sentencja nr:6
Najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień (od pierwszych dni października do pierwszych przymrozków). Przed nastaniem zimy drzewka zdążą zregenerować uszkodzony system korzeniowy.
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Tydzień 42, Sentencja nr:5
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłm chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Tydzień 42, Sentencja nr:4
Krzewy róż warto teraz zasilić. Wierzchnią warstwę ziemi przemieszajmy z przefermentowanym obornikiem. Róże pienne należy zabezpieczyć przed nadchodzącą zimą. W tym celu przygina się je do ziemi i obsypuje ziemią.
Tydzień 42, Sentencja nr:2
Tydzień 42, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Twoja strona ogrodu