Logo
Logo

Orzech włoski (Juglans regia)

Orzech włoski (Juglans regia) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: przepuszczalna, żyzna
  • Kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
  • Odczyn gleby: zasadowa
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Zapach: owoce, liście
  • Okres kwitnienia: VI, V
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: półcień, słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna, żywopłoty
  • Orzech włoski (Juglans regia) należy do rodziny orzechowatych (Juglandaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie oraz w Azji. W wielu krajach jest uprawiany dla jadalnych orzechów, w tym w Polsce (początki uprawy sięgają XII wieku). To duże (osiągające 20-30m. wysokości) drzewo o charakterystycznej, gładkiej, szarej korze.

    Orzech włoski tworzy gęste, szerokie korony. Nieparzystopierzaste liście pojawiają się późno (w maju) wraz z rozdzielnopłciowymi kwiatami. Owocem jest nibypestkowiec, tworzący zdrewniałą, twardą skorupę.

    Drzewo najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, ale znosi również półcień. Optymalne są lekko wilgotne, żyzne przepuszczalne gleby o odczynie zasadowym.

    Roślinę najlepiej sadzić jesienią. Młode sadzonki wymagają osłon i kopczykowania na zimę. Latem w czasie susz orzech włoski wymaga podlewania. Zwykle rośliny nie wymagają cięcia.

    Orzechy włoskie uprawia się głównie dla jadalnych owoców. Owoce zawierają tłuszcze, białka, flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne. W ziołolecznictwie wykorzystuje się również liście, korę oraz łupiny.

    Roślina wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Preparaty ziołowe można stosować m.in. w stanach zapalnych jamy ustnej.

    Drzewo z orzecha włoskiego jest cenionym surowcem do produkcji mebli i dekoracji z drewna.

    fot. Jckowal, Horst Frank, H. Zell

    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (5)
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl