Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2020
41
Do góry

Nalewka z malin

Maliny to bardzo delikatne i smaczne owoce. W ogrodzie można uprawiać wiele ciekawych odmian różniących się barwą, wielkością i porą owocowania. Do domowych przetworów i nalewek wykorzystuje się te najbardziej aromatyczne pochodzące z własnych upraw lub z krzewów dziko rosnących. Poznaj nasz przepis na nalewkę z malin.

Przeczytaj także
Narzędzia do ogrodu. Co musisz mieć?
Przeczytaj także
Narzędzia do ogrodu. Co musisz mieć?
Jeżeli chcesz wykonywać więcej prac przy użyciu mniejszej ilości narzędzi, system narzędzi z wymiennymi głowicami FISKARS QuikFit™ to idealny wybór....

Malina właściwa (Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Owoce malin, w zależności od odmiany, dojrzewają w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku. Można z nich robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, łącząc z innymi owocami, wykorzystywać do ciast i deserów, a także do przyrządzania nalewek.

Nalewka z malin leśnych jest znacznie bardziej aromatyczna i ma o wiele bardziej wyrazisty smak niż sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.

Nalewka z malin

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z malin

  • Składniki: 1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.
  • Owoce (bez płukania!) włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy puszczą sok, dodać wódkę.
  • Miód zagotować z ½ szklanki wody, wystudzić i dodać do malin.
  • Po miesiącu przefiltrować.
  • Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
  • Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Komentarze

Gość Helena Sokół

16-10-2020 15:24

Nastawiona częściowo wg. Państwa przepisu i z małym uzupełnieniem - do gotującego się miodu dodałam 2 goździki, dzięki czemu przepis połączył się z moim ;p Polecam 1-2 goździków do każdej nalewki!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (15)
Warto przeczytać
NARZĘDZIA
Na czasie
NARZĘDZIA
Zobacz więcej
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 51744
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => badz-eko-uprawiaj-ziola-i-warzywa
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 50887
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => 10-wyjatkowych-miejsc-do-odwiedzenia-w-polsce
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!