Nalewka z malin – delikatna i pyszna!

Nalewka malinowa

Odkryj urok domowej produkcji nalewek z wykorzystaniem soczystych, aromatycznych malin. Te delikatne i smaczne owoce, są idealne do tworzenia domowych przetworów, w tym wyjątkowo smacznej nalewki. W naszym artykule znajdziesz nie tylko przepis na nalewkę z malin ale też kilka ciekawych informacji o samych roślinach. Zapraszamy do lektury i odkrywania tajników domowej produkcji nalewek.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
59
Spis treści
Przepis na nalewkę z malin Jakie składniki przygotować? Przygotowanie krok po kroku

Kilka słów o malinach – od czego zależy ich smak?

Malina właściwa (łac. Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska.

Owoce malin mogą się mocno różnić w smaku, w zależności od odmiany. Dojrzewają w dwóch terminach – w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku (maliny letnie i jesienne). Ze wszystkich można robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, jak również pyszne nalewki!

Warto wiedzieć!
Uważa się, że nalewka z malin leśnych jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty smak niż ta sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.

Nalewka z malin Fot. Barbara Walicka

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Przepis na nalewkę z malin – prosty i pyszny!

Składniki

1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.

Przygotowanie

  • Włożyć do słoja nasze owoce (bez płukania!) i zasypać cukrem.
  • Odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  • Dodać wódkę, gdy maliny puszczą sok.
  • Dodać wystudzony miód, który wcześniej rozgrzewamy i mieszamy z ½ szklanki wody.
  • Przefiltrować po ok. miesiącu.
  • Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
  • Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.

Gotowe!


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka oraz Maria / Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Gość Stan
28-08-2022 16:05
Miodu się nie gotuje
Gość Helena Sokół
16-10-2020 17:24
Nastawiona częściowo wg. Państwa przepisu i z małym uzupełnieniem - do gotującego się miodu dodałam 2 goździki, dzięki czemu przepis połączył się z moim ;p Polecam 1-2 goździków do każdej nalewki!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści