Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
42
Okazje

Delikatna i pyszna nalewka z malin

Maliny to bardzo delikatne i smaczne owoce. W ogrodzie można uprawiać wiele ciekawych odmian różniących się barwą, wielkością i porą owocowania. Do domowych przetworów i nalewek wykorzystuje się te najbardziej aromatyczne pochodzące z własnych upraw lub z krzewów dziko rosnących. Poznaj nasz przepis na nalewkę z malin.

 

Malina właściwa (Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Owoce malin, w zależności od odmiany, dojrzewają w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku. Można z nich robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, łącząc z innymi owocami, wykorzystywać do ciast i deserów, a także do przyrządzania nalewek.

Nalewka z malin leśnych jest znacznie bardziej aromatyczna i ma o wiele bardziej wyrazisty smak niż sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.

Nalewka z malin

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z malin

  • Składniki: 1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.
  • Owoce (bez płukania!) włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  • Gdy puszczą sok, dodać wódkę.
  • Miód zagotować z ½ szklanki wody, wystudzić i dodać do malin.
  • Po miesiącu przefiltrować.
  • Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
  • Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (17)
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

Gość Helena Sokół

16-10-2020 15:24

Nastawiona częściowo wg. Państwa przepisu i z małym uzupełnieniem - do gotującego się miodu dodałam 2 goździki, dzięki czemu przepis połączył się z moim ;p Polecam 1-2 goździków do każdej nalewki!

Wiecej na Forum ZielonyOgrodek.pl
ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Większość bylin na rabacie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Dowiedz się, które to rośliny oraz jak ochronić je przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu oprócz zwykłych grabi możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego.
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4 cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia. Czyścimy i chowamy węże ogrodowe oraz meble ogrodowe.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu