Nalewka z malin – delikatna i pyszna!

Nalewka malinowa

Odkryj urok domowej produkcji nalewek z wykorzystaniem soczystych, aromatycznych malin. Te delikatne i smaczne owoce, są idealne do tworzenia domowych przetworów, w tym wyjątkowo smacznej nalewki. W naszym artykule znajdziesz nie tylko przepis na nalewkę z malin ale też kilka ciekawych informacji o samych roślinach. Zapraszamy do lektury i odkrywania tajników domowej produkcji nalewek.

Posłuchaj
00:00
59
Spis treści
Przepis na nalewkę z malin Jakie składniki przygotować? Przygotowanie krok po kroku

Kilka słów o malinach – od czego zależy ich smak?

Malina właściwa (łac. Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska.

Owoce malin mogą się mocno różnić w smaku, w zależności od odmiany. Dojrzewają w dwóch terminach – w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku (maliny letnie i jesienne). Ze wszystkich można robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, jak również pyszne nalewki!

Warto wiedzieć!
Uważa się, że nalewka z malin leśnych jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty smak niż ta sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.

Nalewka z malin Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z malin – prosty i pyszny!

Składniki

1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.

Przygotowanie

  • Włożyć do słoja nasze owoce (bez płukania!) i zasypać cukrem.
  • Odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  • Dodać wódkę, gdy maliny puszczą sok.
  • Dodać wystudzony miód, który wcześniej rozgrzewamy i mieszamy z ½ szklanki wody.
  • Przefiltrować po ok. miesiącu.
  • Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
  • Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.

Gotowe!


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka oraz Maria / Adobe Stock

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Nowe treści z tej kategorii
Artykuł sponsorowany
Szukasz prezentu, który naprawdę się przyda? Oto 12 urządzeń STIHL, które zmienią ogrodową codzienność w przyjemność
Polecamy
Komentarze

Gość Stan
28-08-2022 16:05
Miodu się nie gotuje
Gość Helena Sokół
16-10-2020 17:24
Nastawiona częściowo wg. Państwa przepisu i z małym uzupełnieniem - do gotującego się miodu dodałam 2 goździki, dzięki czemu przepis połączył się z moim ;p Polecam 1-2 goździków do każdej nalewki!
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Artykuł sponsorowany
Szukasz prezentu, który naprawdę się przyda? Oto 12 urządzeń STIHL, które zmienią ogrodową codzienność w przyjemność
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Wszyscy to czytają. A Ty?