Delikatna i pyszna nalewka z malin
Maliny to bardzo delikatne i smaczne owoce. W ogrodzie można uprawiać wiele ciekawych odmian różniących się barwą, wielkością i porą owocowania. Do domowych przetworów i nalewek wykorzystuje się te najbardziej aromatyczne pochodzące z własnych upraw lub z krzewów dziko rosnących. Poznaj nasz przepis na nalewkę z malin.
Malina właściwa (Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska. Owoce malin, w zależności od odmiany, dojrzewają w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku. Można z nich robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, łącząc z innymi owocami, wykorzystywać do ciast i deserów, a także do przyrządzania nalewek.
Nalewka z malin leśnych jest znacznie bardziej aromatyczna i ma o wiele bardziej wyrazisty smak niż sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na nalewkę z malin
- Składniki: 1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.
- Owoce (bez płukania!) włożyć do słoja, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Gdy puszczą sok, dodać wódkę.
- Miód zagotować z ½ szklanki wody, wystudzić i dodać do malin.
- Po miesiącu przefiltrować.
- Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
- Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka
Komentarze