Kilka słów o malinach – od czego zależy ich smak?
Malina właściwa (łac. Rubus ideaus) to krzew osiągający 2-2,5 m wysokości. Nie ma wielkich wymagań w stosunku do podłoża. Może rosnąć prawie w każdym ogrodzie. Jednak najlepiej owocuje na glebie piaszczysto-gliniastej, próchnicznej i żyznej. Lubi słoneczne i ciepłe stanowiska.
Owoce malin mogą się mocno różnić w smaku, w zależności od odmiany. Dojrzewają w dwóch terminach – w lipcu i sierpniu lub wrześniu i październiku (maliny letnie i jesienne). Ze wszystkich można robić smaczne przetwory: dżemy, konfitury i soki, jak również pyszne nalewki!
Warto wiedzieć!
Uważa się, że nalewka z malin leśnych jest bardziej aromatyczna i ma bardziej wyrazisty smak niż ta sporządzana z owoców uprawianych w ogrodzie. Dla takiego efektu warto wybrać się nawet na dłuższą wycieczkę.
Przepis na nalewkę z malin – prosty i pyszny!
Składniki
1 litr dojrzałych malin zbieranych w suchy słoneczny dzień, 1 l czystej wódki, ¾ kg cukru, 1/2 szklanki miodu, ½ szklanki wody, ¼ l spirytusu.
Przygotowanie
- Włożyć do słoja nasze owoce (bez płukania!) i zasypać cukrem.
- Odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Dodać wódkę, gdy maliny puszczą sok.
- Dodać wystudzony miód, który wcześniej rozgrzewamy i mieszamy z ½ szklanki wody.
- Przefiltrować po ok. miesiącu.
- Dodać spirytus i zlać do butelek z ciemnego szkła.
- Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.
Gotowe!
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka oraz Maria / Adobe Stock