Malinowe gazpacho, czyli słodko-ostra rozkosz!

Malinowe gazpacho

Malinowe gazpacho to coś w sam raz dla wymagających smakoszy, którzy cenią sobie innowacje i lubią kontrastujące smaki. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości i brakuje wam pomysłów, ten prosty przepis przyniesie wam spektakularny sukces!  

Posłuchaj
00:00

Przepis na malinowe gazpacho 

Czas przygotowania: 30 min 

Składniki 

  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • 400 g malin
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chilli bez pestek
  • 3 kromki czerstwej bagietki
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ doniczki bazylii
  • 2 łyżki octu malinowego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie, do podania: zgrillowana bagietka, pomidorki koktajlowe

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Przygotowanie

  1. Pomidory pozbawiamy szypułki, cebulę i czosnek obieramy.
  2. Wszystkie składniki z listy umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki krem przez około 3 minuty.
  3. Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę blendujemy.
  4. Dobrze schłodzony krem nalewamy do miseczek, dekorujemy pomidorkami i liśćmi bazyli.
  5. Można serwować z grzankami z bagietki pokrojonej w kostkę. Obok talerza obowiązkowo miseczka malin.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tematy
Powiązane artykuły
Lawa wulkaniczna w ogrodzie. Rozsyp raz i zapomnij o ściółkowaniu na kilka sezonów
Testujemy w naszym ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści