Malinowe gazpacho, czyli słodko-ostra rozkosz!

Malinowe gazpacho

Malinowe gazpacho to coś w sam raz dla wymagających smakoszy, którzy cenią sobie innowacje i lubią kontrastujące smaki. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości i brakuje wam pomysłów, ten prosty przepis przyniesie wam spektakularny sukces!  

Posłuchaj
00:00

Przepis na malinowe gazpacho 

Czas przygotowania: 30 min 

Składniki 

  • 600 g dojrzałych pomidorów
  • 400 g malin
  • 1 młoda cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chilli bez pestek
  • 3 kromki czerstwej bagietki
  • 1 ogórek gruntowy
  • ½ doniczki bazylii
  • 2 łyżki octu malinowego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie, do podania: zgrillowana bagietka, pomidorki koktajlowe

Przygotowanie

  1. Pomidory pozbawiamy szypułki, cebulę i czosnek obieramy.
  2. Wszystkie składniki z listy umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki krem przez około 3 minuty.
  3. Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę blendujemy.
  4. Dobrze schłodzony krem nalewamy do miseczek, dekorujemy pomidorkami i liśćmi bazyli.
  5. Można serwować z grzankami z bagietki pokrojonej w kostkę. Obok talerza obowiązkowo miseczka malin.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści