Przepis na malinowe gazpacho
Czas przygotowania: 30 min
Składniki
- 600 g dojrzałych pomidorów
- 400 g malin
- 1 młoda cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 chilli bez pestek
- 3 kromki czerstwej bagietki
- 1 ogórek gruntowy
- ½ doniczki bazylii
- 2 łyżki octu malinowego
- sól i pieprz
- opcjonalnie, do podania: zgrillowana bagietka, pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
- Pomidory pozbawiamy szypułki, cebulę i czosnek obieramy.
- Wszystkie składniki z listy umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładki krem przez około 3 minuty.
- Doprawiamy octem, solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę blendujemy.
- Dobrze schłodzony krem nalewamy do miseczek, dekorujemy pomidorkami i liśćmi bazyli.
- Można serwować z grzankami z bagietki pokrojonej w kostkę. Obok talerza obowiązkowo miseczka malin.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"