Przepis na malinową sałatkę z indykiem
Czas przygotowania: 25 min
Składniki
- 150 g malin
- 100 g arbuza - czerwonej części
- garść zblanszowanego zielonego groszku w strąkach
- 150 g miksu sałat
- 1 cebula dymka
- 1 pierś z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- mieszanka mielonego pieprzu, soli, wędzonej papryki
- ocet malinowy
- olej rzepakowy nierafinowany
- gruboziarnista sól
- pieprz w ziarnach
Przygotowanie
- Arbuza kroimy w jednocentymetrową kostkę, a cebulkę w cienkie talarki. Mieszamy w misce z sałatami, groszkiem i malinami.
- Maliny ucieramy w moździerzu z ziarnami pieprzu i solą, dodajemy olej rzepakowy i ocet.
- Indyka kroimy w podłużne, nie za grube kąski, obtaczamy w rozbełtanym jajku, a potem w mieszance przypraw, mące i bułce tartej - połączonych razem w jednej miseczce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach C.
- Misę owocowo-warzywną dopełniamy upieczonym indykiem i polewamy dressingiem. Obok talerza lody z jagód kamczackich i borówek.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"