Logo
Logo

Malinowa sałatka z indykiem – słodka kolacja w wersji fit!

Malinowa sałatka z indykiem to idealne danie na romantyczną kolację. Lekki i sycący posiłek, który w dodatku smakuje jak wyrafinowany deser, to pomysł, który nie może się nie udać! 

Przepis na malinową sałatkę z indykiem  

Czas przygotowania: 25 min

Składniki 

  • 150 g malin
  • 100 g arbuza - czerwonej części
  • garść zblanszowanego zielonego groszku w strąkach
  • 150 g miksu sałat
  • 1 cebula dymka
  • 1 pierś z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek bułki tartej
  • mieszanka mielonego pieprzu, soli, wędzonej papryki
  • ocet malinowy
  • olej rzepakowy nierafinowany
  • gruboziarnista sól
  • pieprz w ziarnach

Przygotowanie

  1. Arbuza kroimy w jednocentymetrową kostkę, a cebulkę w cienkie talarki. Mieszamy w misce z sałatami, groszkiem i malinami.
  2. Maliny ucieramy w moździerzu z ziarnami pieprzu i solą, dodajemy olej rzepakowy i ocet.
  3. Indyka kroimy w podłużne, nie za grube kąski, obtaczamy w rozbełtanym jajku, a potem w mieszance przypraw, mące i bułce tartej - połączonych razem w jednej miseczce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 15-20 minut w 200 stopniach C.
  4. Misę owocowo-warzywną dopełniamy upieczonym indykiem i polewamy dressingiem. Obok talerza lody z jagód kamczackich i borówek.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl