Przepis na sałatkę z jagodą kamczacką z omletem
Czas przygotowania: 20 min
Składniki sałatki
- 200 g jagody kamczackiej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 ogórki małosolne
- miks sałat
Składniki na omlet
- 2 jajka
- masło klarowane do smażenia
- sól
Dodatki
- 3 plastry wędzonego na zimno łososia z dzikich połowów
- 2 łyżki octu malinowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Białka oddzielamy i ubijamy z odrobiną soli. Po uzyskaniu sztywnej piany delikatnie łączymy z żółtkami.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę i smażymy na małym ogniu.
- Po 3-4 minutach odwracamy i smażymy z drugiej strony.
- W naczyniu blendera umieszczamy łyżkę jagód, ocet, olej, miód, pieprz i sól, blendujemy do momentu połączenia się składników.
- Kroimy pomidorki – na pół, a ogórki na plasterki.
- Na połowie talerza układamy warzywa i jagody, polewamy sosem.
- Na drugiej połowie układamy omlet, składamy na pół, w środek wkładamy plastry łososia, posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"