Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
17
Okazje

Sałatka z jagodą kamczacką z omletem – pomysł na śniadanie

Omlet to niezwykle odżywcze danie, które każdy może dostosować do swoich preferencji smakowych. Tym razem proponujemy wytrawną wersję z dodatkiem sałatki z pysznych owoców i warzyw. W tym daniu z każdym kęsem będzie powracać wyjątkowa jagoda kamczacka. Pamiętaj, że to oryginalne śniadanie poza sezonem możesz zrobić wykorzystując wcześniej zamrożone owoce.

 

Przepis na sałatkę z jagodą kamczacką z omletem

Czas przygotowania: 20 min

Składniki sałatki

  • 200 g jagody kamczackiej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 ogórki małosolne
  • miks sałat

Składniki na omlet

  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • sól

Dodatki

  • 3 plastry wędzonego na zimno łososia z dzikich połowów
  • 2 łyżki octu malinowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy i ubijamy z odrobiną soli. Po uzyskaniu sztywnej piany delikatnie łączymy z żółtkami.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę i smażymy na małym ogniu.
  3. Po 3-4 minutach odwracamy i smażymy z drugiej strony.
  4. W naczyniu blendera umieszczamy łyżkę jagód, ocet, olej, miód, pieprz i sól, blendujemy do momentu połączenia się składników.
  5. Kroimy pomidorki – na pół, a ogórki na plasterki.
  6. Na połowie talerza układamy warzywa i jagody, polewamy sosem.
  7. Na drugiej połowie układamy omlet, składamy na pół, w środek wkładamy plastry łososia, posypujemy koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Dowiedz się więcej



To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (15)

Komentarze

NEWSLETTER
Porady ogrodnicze na Twój email!
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu