Przepis na smoothie bowl z jagody kamczackiej
Czas przygotowania: 10 min
Do smoothie
- 3 zamrożone banany
- 50 g mrożonych malin
- 200 g jagody kamczackiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła z orzechów laskowych
- 150 ml zimnego mleka
Do dekoracji
- kilka truskawek
- kilka borówek
- kilka malin
- kilka czereśni
- kilka karmelizowanych orzechów włoskich
- łyżka masła z orzechów laskowych
- łyżka chia
- łyżka chipsów kokosowych
- kilka listków mięty
- kilka jadalnych kwiatów
Jak przygotować?
- W blenderze miksujemy zamrożonego banana, maliny, jagodę kamczacką, miód, masło orzechowe i mleko.
- Konsystencja uzyskanego smoothie powinna być gładka i gęsta.
- Ważne, by zrobić to dość szybko i nie dopuścić do całkowitego rozmrożenia się owoców.
- Smoothie przekładamy do miski i wyrównujemy powierzchnię, na której układamy owoce, orzechy i kwiaty. Na koniec posypujemy chia i polewamy masłem orzechowym.
Gotowe!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"