Logo
Logo

Smoothie bowl z jagody kamczackiej

Bowl, czyli po prostu głęboka miska wypełniona po brzegi różnorodnymi składnikami, to kulinarny hit, który jedzą od Bali po Hawaje, a w ostatnim roku zadomowił się również w Polsce. Bowle mogą być wytrawne albo słodkie, ale zawsze wypełnione są zdrowymi składnikami, a do tego wyglądają nieziemsko apetycznie! Postanowiliśmy zaproponować Wam taką miskę szczęścia, która składa się z różnych owoców jagodowych, sprawdzających się w tym daniu idealnie. Bądźcie szczęśliwi w lipcu!

Przepis na smoothie bowl z jagody kamczackiej

Czas przygotowania: 10 min

Do smoothie

  • 3 zamrożone banany
  • 50 g mrożonych malin
  • 200 g jagody kamczackiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych
  • 150 ml zimnego mleka

Do dekoracji

  • kilka truskawek
  • kilka borówek
  • kilka malin
  • kilka czereśni
  • kilka karmelizowanych orzechów włoskich
  • łyżka masła z orzechów laskowych
  • łyżka chia
  • łyżka chipsów kokosowych
  • kilka listków mięty
  • kilka jadalnych kwiatów

Jak przygotować?

  1. W blenderze miksujemy zamrożonego banana, maliny, jagodę kamczacką, miód, masło orzechowe i mleko.
  2. Konsystencja uzyskanego smoothie powinna być gładka i gęsta.
  3. Ważne, by zrobić to dość szybko i nie dopuścić do całkowitego rozmrożenia się owoców.
  4. Smoothie przekładamy do miski i wyrównujemy powierzchnię, na której układamy owoce, orzechy i kwiaty. Na koniec posypujemy chia i polewamy masłem orzechowym.

Gotowe!


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl