Logo
Logo

Gofry obficie owocowe z sosem agrestowym – pomysł na pyszne śniadanie

Nie ma nic bardziej letniego, niż gofry jedzone na nadmorskim deptaku. Ale te gofry, to zupełnie inna liga – ciasto do ich wypieczenia ma krótki i przejrzysty skład, do tego, jako dodatki, zamiast tłustej śmietany, proponujemy kremowy serek, gotową frużelinę wymieniamy na naturalny sos agrestowy, a przede wszystkim połowę potrawy stanowią owoce jagodowe!

Takie danie można jeść nie tylko w wyjątkowych, wakacyjnych okolicznościach, ale na dobry start każdego dnia. Dopełnieniem smaków może być kompot agrestowy.

Przepis na gofry obficie owocowe

Czas przygotowania: 25 min

Składniki na ciasto

  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g cukru

Sos agrestowy

  • 350 g dojrzałego agrestu
  • 60 g cukru

Dodatki

  • ulubione owoce jagodowe w dowolnych proporcjach, proponujemy: garść malin garść agrestu garść borówki garść jagody kamczackiej garść truskawek
  • serek śmietankowy
  • płatki migdałów

Przygotowanie

  1. Miksujemy mleko z jajkami i rozpuszczonym, wystudzonym masłem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier.
  2. Mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
  3. Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta. Pieczemy około 2-3 minuty do zrumienienia.
  4. W tym czasie blendujemy na gładki mus agrest z cukrem, podgrzewamy i redukujemy ilość płynu, aż stanie się gęstym musem.
  5. Połowę talerza wypełniamy owocami jagodowymi.
  6. Lekko ostudzone gofry smarujemy serkiem śmietankowym, oblewamy sosem z agrestu i posypujemy migdałami.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl