Gofry obficie owocowe z sosem agrestowym – pomysł na pyszne śniadanie
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Nie ma nic bardziej letniego, niż gofry jedzone na nadmorskim deptaku. Ale te gofry, to zupełnie inna liga – ciasto do ich wypieczenia ma krótki i przejrzysty skład, do tego, jako dodatki, zamiast tłustej śmietany, proponujemy kremowy serek, gotową frużelinę wymieniamy na naturalny sos agrestowy, a przede wszystkim połowę potrawy stanowią owoce jagodowe!
Takie danie można jeść nie tylko w wyjątkowych, wakacyjnych okolicznościach, ale na dobry start każdego dnia. Dopełnieniem smaków może być kompot agrestowy.
Przepis na gofry obficie owocowe
Czas przygotowania: 25 min
Składniki na ciasto
- 500 ml mleka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 60 g cukru
Sos agrestowy
- 350 g dojrzałego agrestu
- 60 g cukru
Dodatki
- ulubione owoce jagodowe w dowolnych proporcjach, proponujemy: garść malin garść agrestu garść borówki garść jagody kamczackiej garść truskawek
- serek śmietankowy
- płatki migdałów
Przygotowanie
- Miksujemy mleko z jajkami i rozpuszczonym, wystudzonym masłem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier.
- Mieszamy do połączenia się składników w gładką masę.
- Rozgrzewamy gofrownicę i wylewamy porcję ciasta. Pieczemy około 2-3 minuty do zrumienienia.
- W tym czasie blendujemy na gładki mus agrest z cukrem, podgrzewamy i redukujemy ilość płynu, aż stanie się gęstym musem.
- Połowę talerza wypełniamy owocami jagodowymi.
- Lekko ostudzone gofry smarujemy serkiem śmietankowym, oblewamy sosem z agrestu i posypujemy migdałami.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"
TEMATY NA CZASIE
Tagi
Komentarze