Logo
Logo

Sałatka jeżynowa z kurkami – kwintesencja lata!

Ten talerz to kwintesencja lata - lekki, świeży, z produktów pełnych odmiennych, ale jednocześnie dobrze się ze sobą komponujących, smaków. Można przygotować go w kilka minut. To zupełnie inna sytuacja niż w przypadku czasochłonnej sałatki jarzynowej. Mała różnica w nazwie, a wielki krok w przygotowaniu letniego dania - zamieńcie zatem jarzynową na jeżynową!

Przepis na sałatkę jeżynową z kurkami

Czas przygotowania: 20 min
2 porcje

Składniki

  • 1 szkl. jeżyn sałata lodowa
  • 2 dymki
  • 100 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 6 plastrów sera koziego podpłomyki


Sos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone drobno cebulę i oczyszczone kurki.
  2. Smażymy na mocnym ogniu przez 4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pierzem.
  3. Przekładamy na talerz do delikatnego ostudzenia.
  4. Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na połowie talerza układamy sałaty, kurki i jeżyny. Polewamy całość sosem. Na drugiej połówce serwujemy podpłomyki i kozi ser.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl