Sałatka jeżynowa z kurkami – kwintesencja lata!

Przepis na sałatkę jeżynową z kurkami

Ten talerz to kwintesencja lata - lekki, świeży, z produktów pełnych odmiennych, ale jednocześnie dobrze się ze sobą komponujących, smaków. Można przygotować go w kilka minut. To zupełnie inna sytuacja niż w przypadku czasochłonnej sałatki jarzynowej. Mała różnica w nazwie, a wielki krok w przygotowaniu letniego dania - zamieńcie zatem jarzynową na jeżynową!

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na sałatkę jeżynową z kurkami

Czas przygotowania: 20 min
2 porcje

Składniki

  • 1 szkl. jeżyn sałata lodowa
  • 2 dymki
  • 100 g świeżych kurek
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 6 plastrów sera koziego podpłomyki


Sos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka octu malinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone drobno cebulę i oczyszczone kurki.
  2. Smażymy na mocnym ogniu przez 4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pierzem.
  3. Przekładamy na talerz do delikatnego ostudzenia.
  4. Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Na połowie talerza układamy sałaty, kurki i jeżyny. Polewamy całość sosem. Na drugiej połówce serwujemy podpłomyki i kozi ser.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Jeżyna 'Purple Opal' Rubus fruticosus 'Purple Opal'

Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści