Sałatka jeżynowa z kurkami – kwintesencja lata!
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Ten talerz to kwintesencja lata - lekki, świeży, z produktów pełnych odmiennych, ale jednocześnie dobrze się ze sobą komponujących, smaków. Można przygotować go w kilka minut. To zupełnie inna sytuacja niż w przypadku czasochłonnej sałatki jarzynowej. Mała różnica w nazwie, a wielki krok w przygotowaniu letniego dania - zamieńcie zatem jarzynową na jeżynową!
Przepis na sałatkę jeżynową z kurkami
Czas przygotowania: 20 min
2 porcje
Składniki
- 1 szkl. jeżyn sałata lodowa
- 2 dymki
- 100 g świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 6 plastrów sera koziego podpłomyki
Sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka octu malinowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone drobno cebulę i oczyszczone kurki.
- Smażymy na mocnym ogniu przez 4 minuty. Na koniec doprawiamy solą i pierzem.
- Przekładamy na talerz do delikatnego ostudzenia.
- Składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na połowie talerza układamy sałaty, kurki i jeżyny. Polewamy całość sosem. Na drugiej połówce serwujemy podpłomyki i kozi ser.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"
TEMATY NA CZASIE
Tagi
Komentarze