Zupa kurkowa – tak prosta, tak pyszna!

przepis na zupę kurkową

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.

Posłuchaj
00:00
11

Przepis na pyszną zupę z kurkami

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kurek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cebule1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
  2. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki.
  6. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz.
  7. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem.
  8. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
  9. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka.
  10. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  11. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści