Przepis na pyszną zupę z kurkami
Składniki
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 400 g kurek
- 150 ml śmietanki Łaciata 18%
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 cebule1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
- Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki.
- Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz.
- Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem.
- Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
- Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka.
- Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
- Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.
Smacznego!
Źródło: SM Mlekpol