Logo
Logo

Zupa kurkowa – tak prosta, tak pyszna!

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.

Przepis na pyszną zupę z kurkami

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kurek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cebule1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy.
  2. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  4. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki.
  6. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz.
  7. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem.
  8. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków.
  9. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka.
  10. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.
  11. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Smacznego!

Źródło: SM Mlekpol

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl