Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!

Placki z kurkami fot. Barbara Walicka

Kurki można kupić w marketach, halach targowych i przy drogach, chociaż najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie. Najbardziej popularnym daniem z kurkami jest jajecznica. Grzyby można jednak też wykorzystać w inny sposób. Smażone placuszki to danie uniwersalne, które można podawać z sosami i warzywami.

Posłuchaj
00:00
43

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), zwany popularnie kurką, to jeden z pospolitszych grzybów w polskich lasach. Rośnie na kwaśnym, piaszczystym podłożu w iglastych i liściastych lasach. Intensywnie żółte kapelusze kurek można smażyć, marynować i dusić.

placki z kurkami

Fot. Barbara Walicka

Przepis na placki z kurkami

  • Kurki posiekać drobno tasakiem.
  • Wymieszać jajko z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką śmietany, 4 łyżkami mąki.
  • Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
  • Grzyby wymieszać z ciastem.
  • Smażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki masła, żeby się zrumieniły.

Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści