Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), zwany popularnie kurką, to jeden z pospolitszych grzybów w polskich lasach. Rośnie na kwaśnym, piaszczystym podłożu w iglastych i liściastych lasach. Intensywnie żółte kapelusze kurek można smażyć, marynować i dusić.
| Fot. Barbara Walicka | 
Przepis na placki z kurkami
- Kurki posiekać drobno tasakiem.
- Wymieszać jajko z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką śmietany, 4 łyżkami mąki.
- Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
- Grzyby wymieszać z ciastem.
- Smażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki masła, żeby się zrumieniły.
Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka
 
                 
 
                     
 
                     
                     
                     
                     
                             
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Pelargonie
                    Pelargonie                 Prezenty
                    Prezenty                 Insekty domowe
                    Insekty domowe                 Rośliny doniczkowe
                    Rośliny doniczkowe                 Domowe nalewki
                    Domowe nalewki                 Owoce
                    Owoce                 Warzywa
                    Warzywa                 Zioła
                    Zioła                 Kaktusy i sukulenty
                    Kaktusy i sukulenty                 
                     
                     
                     
                     
                    