Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!

Placki z kurkami fot. Barbara Walicka

Kurki można kupić w marketach, halach targowych i przy drogach, chociaż najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie. Najbardziej popularnym daniem z kurkami jest jajecznica. Grzyby można jednak też wykorzystać w inny sposób. Smażone placuszki to danie uniwersalne, które można podawać z sosami i warzywami.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
43

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), zwany popularnie kurką, to jeden z pospolitszych grzybów w polskich lasach. Rośnie na kwaśnym, piaszczystym podłożu w iglastych i liściastych lasach. Intensywnie żółte kapelusze kurek można smażyć, marynować i dusić.

placki z kurkami

Fot. Barbara Walicka

Przepis na placki z kurkami

  • Kurki posiekać drobno tasakiem.
  • Wymieszać jajko z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką śmietany, 4 łyżkami mąki.
  • Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
  • Grzyby wymieszać z ciastem.
  • Smażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki masła, żeby się zrumieniły.

Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści