Logo
Logo

Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!

Kurki można kupić w marketach, halach targowych i przy drogach, chociaż najlepiej smakują te zebrane własnoręcznie. Najbardziej popularnym daniem z kurkami jest jajecznica. Grzyby można jednak też wykorzystać w inny sposób. Smażone placuszki to danie uniwersalne, które można podawać z sosami i warzywami.

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), zwany popularnie kurką, to jeden z pospolitszych grzybów w polskich lasach. Rośnie na kwaśnym, piaszczystym podłożu w iglastych i liściastych lasach. Intensywnie żółte kapelusze kurek można smażyć, marynować i dusić.

placki z kurkami

Fot. Barbara Walicka

Przepis na placki z kurkami

  • Kurki posiekać drobno tasakiem.
  • Wymieszać jajko z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżką śmietany, 4 łyżkami mąki.
  • Doprawić solą, pieprzem i suszonym koperkiem.
  • Grzyby wymieszać z ciastem.
  • Smażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki masła, żeby się zrumieniły.

Tekst i zdjęcia: Barbara Walicka

Autor
Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!
Placki z kurkami – bardzo proste i niesamowicie smaczne!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl