Logo
Logo
39
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Nalewka z czarnego bzu – smaczna i zdrowa!

Czarny bez jest znany z właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających, jednakże jego owoców nie należy spożywać na surowo, są trujące – zawierają bowiem sambunigryne, która może powodować wymioty i zasłabnięcia. Można je jednak wykorzystywać do przyrządzania przetworów. Poznaj nasz przepis na nalewkę z czarnego bzu.

 

Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz rodzimy krzew, który może dorastać nawet do 7 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu wytwarzając szerokie baldachy złożone z drobnych białych kwiatków (można z nich przyrządzać sok). Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonały surowiec na nalewkę.

Składniki

  • ½ kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonowej

nalewka z czarnego bzu

Fot. Barbara Walicka, Anemone123/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

  • Obrane z szypułek i opłukane owoce należy najpierw zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-8 minut.
  • Następnie owoce trzeba odcedzić, a po ostudzeni zalać wódką.
  • Po 2-3 dniach dodać spirytus, a kilka dni później miód zagotowany z 3-4 łyżkami wody, goździkami i cynamonem.
  • Płyn należy uzupełnić sokiem i skórką z cytryny.
  • Przelać do ciemnej butelki i odstawić na 1 miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltrować i odczekać jeszcze 3 miesiące.
  • Intensywny kolor trunku pięknie prezentuje się w przezroczystym kieliszku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Rita/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu