Logo
Logo

Nalewka z czarnego bzu – smaczna i zdrowa!

Czarny bez jest znany z właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających, jednakże jego owoców nie należy spożywać na surowo, są trujące – zawierają bowiem sambunigryne, która może powodować wymioty i zasłabnięcia. Można je jednak wykorzystywać do przyrządzania przetworów. Poznaj nasz przepis na nalewkę z czarnego bzu.

Spis treści
Jak rozpoznać czarny bez? Co jest potrzebne do nalewki z czarnego bzu? Jak zrobić nalewkę? FILM: Czarny bez, czyli skarb natury!

Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz rodzimy krzew, który może dorastać nawet do 7 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu, wytwarzając szerokie baldachy złożone z drobnych białych kwiatków (można z nich przyrządzać sok). Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonały surowiec na nalewkę.

Składniki

  • ½ kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonowej

nalewka z czarnego bzu

Fot. Barbara Walicka, Anemone123/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

  • Obrane z szypułek i opłukane owoce należy najpierw zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-8 minut.
  • Następnie owoce trzeba odcedzić, a po ostudzeni zalać wódką.
  • Po 2-3 dniach dodać spirytus, a kilka dni później miód zagotowany z 3-4 łyżkami wody, goździkami i cynamonem.
  • Płyn należy uzupełnić sokiem i skórką z cytryny.
  • Przelać do ciemnej butelki i odstawić na 1 miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltrować i odczekać jeszcze 3 miesiące.
  • Intensywny kolor trunku pięknie prezentuje się w przezroczystym kieliszku.

FILM: Czarny bez, czyli skarb natury! 

Agnieszka Cegielska / Youtube
 

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Rita/Pixabay

Autor
Nalewka z czarnego bzu – smaczna i zdrowa!
Nalewka z czarnego bzu – smaczna i zdrowa!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (13)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl