Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
24
Do góry

Nalewka z czarnego bzu

Czarny bez jest znany z właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających, jednakże jego owoców nie należy spożywać na surowo, są trujące – zawierają bowiem sambunigryne, która może powodować wymioty i zasłabnięcia. Można je jednak wykorzystywać do przyrządzania przetworów. Poznaj nasz przepis na nalewkę z czarnego bzu.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz rodzimy krzew, który może dorastać nawet do 7 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu wytwarzając szerokie baldachy złożone z drobnych białych kwiatków (można z nich przyrządzać sok). Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonały surowiec na nalewkę.

Składniki

  • ½ kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonowej

nalewka z czarnego bzu

Fot. Barbara Walicka, Anemone123/Pixabay


Przepis na nalewkę z czarnego bzu

  • Obrane z szypułek i opłukane owoce należy najpierw zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-8 minut.
  • Następnie owoce trzeba odcedzić, a po ostudzeni zalać wódką.
  • Po 2-3 dniach dodać spirytus, a kilka dni później miód zagotowany z 3-4 łyżkami wody, goździkami i cynamonem.
  • Płyn należy uzupełnić sokiem i skórką z cytryny.
  • Przelać do ciemnej butelki i odstawić na 1 miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltrować i odczekać jeszcze 3 miesiące.
  • Intensywny kolor trunku pięknie prezentuje się w przezroczystym kieliszku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Rita/Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu