Logo
Logo
33
Do góry

Nalewka z czarnego bzu

Czarny bez jest znany z właściwości przeciwzapalnych i oczyszczających, jednakże jego owoców nie należy spożywać na surowo, są trujące – zawierają bowiem sambunigryne, która może powodować wymioty i zasłabnięcia. Można je jednak wykorzystywać do przyrządzania przetworów. Poznaj nasz przepis na nalewkę z czarnego bzu.

Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz rodzimy krzew, który może dorastać nawet do 7 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu wytwarzając szerokie baldachy złożone z drobnych białych kwiatków (można z nich przyrządzać sok). Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonały surowiec na nalewkę.

Składniki

  • ½ kg owoców czarnego bzu
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 5 goździków
  • mały kawałek kory cynamonowej

nalewka z czarnego bzu

Fot. Barbara Walicka, Anemone123/Pixabay

Przepis na nalewkę z czarnego bzu

  • Obrane z szypułek i opłukane owoce należy najpierw zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-8 minut.
  • Następnie owoce trzeba odcedzić, a po ostudzeni zalać wódką.
  • Po 2-3 dniach dodać spirytus, a kilka dni później miód zagotowany z 3-4 łyżkami wody, goździkami i cynamonem.
  • Płyn należy uzupełnić sokiem i skórką z cytryny.
  • Przelać do ciemnej butelki i odstawić na 1 miesiąc.
  • Po miesiącu przefiltrować i odczekać jeszcze 3 miesiące.
  • Intensywny kolor trunku pięknie prezentuje się w przezroczystym kieliszku.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Rita/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!