Czarny bez (Sambucus nigra) to nasz rodzimy krzew, który może dorastać nawet do 7 m wysokości. Kwitnie w maju i czerwcu, wytwarzając szerokie baldachy złożone z drobnych białych kwiatków (można z nich przyrządzać sok). Owoce dojrzewające pod koniec lata to doskonały surowiec na nalewkę.
Składniki
- ½ kg owoców czarnego bzu
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki spirytusu
- 1/2 l wódki
- 1 łyżka miodu
- sok i skórka z ½ cytryny
- 5 goździków
- mały kawałek kory cynamonowej
Fot. Barbara Walicka, Anemone123/Pixabay |
Przepis na nalewkę z czarnego bzu
- Obrane z szypułek i opłukane owoce należy najpierw zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-8 minut.
- Następnie owoce trzeba odcedzić, a po ostudzeni zalać wódką.
- Po 2-3 dniach dodać spirytus, a kilka dni później miód zagotowany z 3-4 łyżkami wody, goździkami i cynamonem.
- Płyn należy uzupełnić sokiem i skórką z cytryny.
- Przelać do ciemnej butelki i odstawić na 1 miesiąc.
- Po miesiącu przefiltrować i odczekać jeszcze 3 miesiące.
- Intensywny kolor trunku pięknie prezentuje się w przezroczystym kieliszku.
FILM: Czarny bez, czyli skarb natury!
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Rita/Pixabay