Sok z kwiatów czarnego bzu. Zrób go sam!

Syrop z kwiatów czarnego bzu fot. Barbara Walicka

Właściwości tej rośliny są znane od czasów starożytnych: wiadomo, że leki na bazie czarnego bzu stosował Hipokrates. Poza właściwościami leczniczymi, czarny bez ma również inną, wykorzystywaną przez ogrodników cechę – sfermentowane liście i kwiaty rośliny odstraszają z ogrodu myszy, szczury oraz krety.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
64

Czarny bez (Sambucus nigra) to krzew, który możemy spotkać w stanie dzikim na całym obszarze Polski. Rośnie na skrajach lasów i nieużytkach. Osiąga ok. 10 m wysokości i 3-5 m szerokości. Jest rośliną tolerancyjną w stosunku do stanowiska i podłoża. Kwitnie na biało od czerwca do lipca, a od sierpnia do października dojrzewają jego czarne owoce. Liście bzu czarnego po roztarciu wydzielają specyficzny, ostry zapach. Choć w ogrodach traktowany jest najczęściej jako krzew niepożądany (na rabatach sadzi się ozdobne odmiany), warto wiedzieć, że zarówno kwiaty, jak i owoce tego gatunku mają właściwości lecznicze.

Działanie kwiatów i owoców czarnego bzu

  • Preparaty z kwiatów czarnego bzu mają działanie lekko moczopędne oraz napotne.
  • Owoce wykorzystuje się w stanach zapalnych żołądka oraz jelit. Stwierdzono również, że mają lekkie działanie napotne, przeciwbólowe oraz przeczyszczające.
syrop z kwiatów czarnego bzu Fot. Barbara Walicka

Przepis na sok z kwiatów z czarnego bzu

  • Ściąć delikatnie pachnące kwiaty nożyczkami (podczas słonecznej, ciepłej pogody), starając się zachować drogocenny pyłek.
  • Włożyć kwiaty do dużej, szerokiej torby papierowej, żeby przy wkładaniu baldachów nie strząsnąć pyłku.
  • Odcięte od łodyżek kwiaty zalać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!) tak, aby woda tylko przykryła zawartość.
  • Gdy sok ostygnie, włożyć na 1-2 dni do lodówki.
  • Przecedzić przez sitko, dodać cukier i sok z cytryny do smaku.
  • Doprowadzić do wrzenia – nie gotować – przelać do niedużych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Bez czarny Sambucus nigra

To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Gość Ginewra
05-06-2020 15:33
Najpyszniejsza rzecz na świecie - przypomnienie dzieciństwa u dziadków i wylegiwania się na tarasie :) Chyba przejadę się w poszukiwaniu bzu ♥
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści