Sok z kwiatów czarnego bzu. Zrób go sam!

Syrop z kwiatów czarnego bzu fot. Barbara Walicka

Właściwości tej rośliny są znane od czasów starożytnych: wiadomo, że leki na bazie czarnego bzu stosował Hipokrates. Poza właściwościami leczniczymi, czarny bez ma również inną, wykorzystywaną przez ogrodników cechę – sfermentowane liście i kwiaty rośliny odstraszają z ogrodu myszy, szczury oraz krety.

Posłuchaj
00:00
64

Czarny bez (Sambucus nigra) to krzew, który możemy spotkać w stanie dzikim na całym obszarze Polski. Rośnie na skrajach lasów i nieużytkach. Osiąga ok. 10 m wysokości i 3-5 m szerokości. Jest rośliną tolerancyjną w stosunku do stanowiska i podłoża. Kwitnie na biało od czerwca do lipca, a od sierpnia do października dojrzewają jego czarne owoce. Liście bzu czarnego po roztarciu wydzielają specyficzny, ostry zapach. Choć w ogrodach traktowany jest najczęściej jako krzew niepożądany (na rabatach sadzi się ozdobne odmiany), warto wiedzieć, że zarówno kwiaty, jak i owoce tego gatunku mają właściwości lecznicze.

Działanie kwiatów i owoców czarnego bzu

  • Preparaty z kwiatów czarnego bzu mają działanie lekko moczopędne oraz napotne.
  • Owoce wykorzystuje się w stanach zapalnych żołądka oraz jelit. Stwierdzono również, że mają lekkie działanie napotne, przeciwbólowe oraz przeczyszczające.
syrop z kwiatów czarnego bzu Fot. Barbara Walicka

Przepis na sok z kwiatów z czarnego bzu

  • Ściąć delikatnie pachnące kwiaty nożyczkami (podczas słonecznej, ciepłej pogody), starając się zachować drogocenny pyłek.
  • Włożyć kwiaty do dużej, szerokiej torby papierowej, żeby przy wkładaniu baldachów nie strząsnąć pyłku.
  • Odcięte od łodyżek kwiaty zalać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!) tak, aby woda tylko przykryła zawartość.
  • Gdy sok ostygnie, włożyć na 1-2 dni do lodówki.
  • Przecedzić przez sitko, dodać cukier i sok z cytryny do smaku.
  • Doprowadzić do wrzenia – nie gotować – przelać do niedużych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Tematy
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Bez czarny Sambucus nigra

Markiza czy roleta? Która osłona zewnętrzna lepiej chroni przed upałem na poddaszu? Sprawdzamy
Komentarze

Gość Ginewra
05-06-2020 15:33
Najpyszniejsza rzecz na świecie - przypomnienie dzieciństwa u dziadków i wylegiwania się na tarasie :) Chyba przejadę się w poszukiwaniu bzu ♥
Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl
Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy