Czarny bez (Sambucus nigra) to krzew, który możemy spotkać w stanie dzikim na całym obszarze Polski. Rośnie na skrajach lasów i nieużytkach. Osiąga ok. 10 m wysokości i 3-5 m szerokości. Jest rośliną tolerancyjną w stosunku do stanowiska i podłoża. Kwitnie na biało od czerwca do lipca, a od sierpnia do października dojrzewają jego czarne owoce. Liście bzu czarnego po roztarciu wydzielają specyficzny, ostry zapach. Choć w ogrodach traktowany jest najczęściej jako krzew niepożądany (na rabatach sadzi się ozdobne odmiany), warto wiedzieć, że zarówno kwiaty, jak i owoce tego gatunku mają właściwości lecznicze.
Działanie kwiatów i owoców czarnego bzu
- Preparaty z kwiatów czarnego bzu mają działanie lekko moczopędne oraz napotne.
- Owoce wykorzystuje się w stanach zapalnych żołądka oraz jelit. Stwierdzono również, że mają lekkie działanie napotne, przeciwbólowe oraz przeczyszczające.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na sok z kwiatów z czarnego bzu
- Ściąć delikatnie pachnące kwiaty nożyczkami (podczas słonecznej, ciepłej pogody), starając się zachować drogocenny pyłek.
- Włożyć kwiaty do dużej, szerokiej torby papierowej, żeby przy wkładaniu baldachów nie strząsnąć pyłku.
- Odcięte od łodyżek kwiaty zalać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!) tak, aby woda tylko przykryła zawartość.
- Gdy sok ostygnie, włożyć na 1-2 dni do lodówki.
- Przecedzić przez sitko, dodać cukier i sok z cytryny do smaku.
- Doprowadzić do wrzenia – nie gotować – przelać do niedużych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka