Logo
Logo

Sok z kwiatów czarnego bzu. Zrób go sam!

Właściwości tej rośliny są znane od czasów starożytnych: wiadomo, że leki na bazie czarnego bzu stosował Hipokrates. Poza właściwościami leczniczymi, czarny bez ma również inną, wykorzystywaną przez ogrodników cechę – sfermentowane liście i kwiaty rośliny odstraszają z ogrodu myszy, szczury oraz krety.

Czarny bez (Sambucus nigra) to krzew, który możemy spotkać w stanie dzikim na całym obszarze Polski. Rośnie na skrajach lasów i nieużytkach. Osiąga ok. 10 m wysokości i 3-5 m szerokości. Jest rośliną tolerancyjną w stosunku do stanowiska i podłoża. Kwitnie na biało od czerwca do lipca, a od sierpnia do października dojrzewają jego czarne owoce. Liście bzu czarnego po roztarciu wydzielają specyficzny, ostry zapach. Choć w ogrodach traktowany jest najczęściej jako krzew niepożądany (na rabatach sadzi się ozdobne odmiany), warto wiedzieć, że zarówno kwiaty, jak i owoce tego gatunku mają właściwości lecznicze.

Działanie kwiatów i owoców czarnego bzu

  • Preparaty z kwiatów czarnego bzu mają działanie lekko moczopędne oraz napotne.
  • Owoce wykorzystuje się w stanach zapalnych żołądka oraz jelit. Stwierdzono również, że mają lekkie działanie napotne, przeciwbólowe oraz przeczyszczające.
syrop z kwiatów czarnego bzu Fot. Barbara Walicka

Przepis na sok z kwiatów z czarnego bzu

  • Ściąć delikatnie pachnące kwiaty nożyczkami (podczas słonecznej, ciepłej pogody), starając się zachować drogocenny pyłek.
  • Włożyć kwiaty do dużej, szerokiej torby papierowej, żeby przy wkładaniu baldachów nie strząsnąć pyłku.
  • Odcięte od łodyżek kwiaty zalać gorącą wodą (ale nie wrzątkiem!) tak, aby woda tylko przykryła zawartość.
  • Gdy sok ostygnie, włożyć na 1-2 dni do lodówki.
  • Przecedzić przez sitko, dodać cukier i sok z cytryny do smaku.
  • Doprowadzić do wrzenia – nie gotować – przelać do niedużych, wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem.

 Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Sok z kwiatów czarnego bzu. Zrób go sam!
Sok z kwiatów czarnego bzu. Zrób go sam!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny