Bez czarny występuje w Polsce bardzo pospolicie, można go spotkać na nieużytkach, przydrożach czy skrajach lasów. Kremowo-białe, pachnące kwiaty zebrane są w podbaldachy.

Nieparzysto-pierzastozłożone liście składają się z eliptycznych, ostro piłkowanych, ciemnozielonych listków, które po roztarciu charakterystycznie pachną.

Krzew ma niewielkie wymagania siedliskowe, nie przemarza. Jest rośliną o szerokim zastosowaniu. Napar z kwiatów doskonale nadaje się do leczenia przeziębień. Świeże kwiatostany dodają oryginalnego smaku plackom z ciasta naleśnikowego. Z kwiatów wytwarza się też maści na oparzenia.

Owoce bzu czarnego zawierają bardzo dużo witaminy C, mają działanie przeczyszczające, moczopędne i przeciwbólowe. Można z nich również przyrządzić nalewkę (1 kg dojrzałych owoców, 1 l spirytusu i syrop cukrowy zrobiony z 0,5 l wody i 0,25 kg cukru).