Róża dzika (Rosa canina) to nasz rodzimy krzew, który można z powodzeniem uprawiać w dużych ogrodach. Osiąga 2-3 m wysokości i szerokości. Nadaje się na naturalne żywopłoty i do sadzenia pojedynczo. Tak jak wszystkie róże kocha słońce. Różowe kwiaty rozwijają się w czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Warto ją mieć w ogrodzie, bo przyciąga pożyteczne owady i ptaki.
Składniki
- 1 kg owoców dzikiej róży
- ½ l wódki
- 2 szklanki spirytusu
- 2 szklanki miodu
- 1 szklanka wody
- 10 goździków
Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży
- Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i nożyczkami starannie odciąć resztki kwiatostanów, usunąć owoce poczerniałe, zeschnięte lub uszkodzone.
- Umyć i osuszyć na sicie.
- Dziką różę na nalewkę zbiera się po przymrozkach, jeżeli zrobiło się to wcześniej, należy oczyszczone owoce umieścić na co najmniej 1 dobę w zamrażarce, żeby straciły goryczkę.
- Przemrożone owoce ponakłuwać wykałaczką lub widelcem, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką, a po 2 dniach spirytusem.
- Odstawić w słoneczne miejsce.
- Po tygodniu dodać miód rozpuszczony w wodzie i goździki.
- Po miesiącu można nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
- Nalewka z owoców dzikiej róży ma cudowny zapach, cieszy oko bursztynowym kolorem.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka