Logo
Logo

Domowa nalewka z owoców dzikiej róży – smaczna i zdrowa!

Drobne, wydłużone, czerwone owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witamin. Po dojrzeniu można je wykorzystywać do przetworów. Jednak mało kto wie, że nadają się również na nalewki. Poznaj nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży.

Róża dzika (Rosa canina) to nasz rodzimy krzew, który można z powodzeniem uprawiać w dużych ogrodach. Osiąga 2-3 m wysokości i szerokości. Nadaje się na naturalne żywopłoty i do sadzenia pojedynczo. Tak jak wszystkie róże kocha słońce. Różowe kwiaty rozwijają się w czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Warto ją mieć w ogrodzie, bo przyciąga pożyteczne owady i ptaki.

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • ½ l wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 10 goździków

nalewka z owoców dzikiej róży
Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i nożyczkami starannie odciąć resztki kwiatostanów, usunąć owoce poczerniałe, zeschnięte lub uszkodzone.
  • Umyć i osuszyć na sicie.
  • Dziką różę na nalewkę zbiera się po przymrozkach, jeżeli zrobiło się to wcześniej, należy oczyszczone owoce umieścić na co najmniej 1 dobę w zamrażarce, żeby straciły goryczkę.
  • Przemrożone owoce ponakłuwać wykałaczką lub widelcem, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką, a po 2 dniach spirytusem.
  • Odstawić w słoneczne miejsce.
  • Po tygodniu dodać miód rozpuszczony w wodzie i goździki.
  • Po miesiącu można nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Nalewka z owoców dzikiej róży ma cudowny zapach, cieszy oko bursztynowym kolorem.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Domowa nalewka z owoców dzikiej róży – smaczna i zdrowa!
Domowa nalewka z owoców dzikiej róży – smaczna i zdrowa!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl