Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
22
Do góry

Nalewka z owoców dzikiej róży

Drobne, wydłużone, czerwone owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witamin. Po dojrzeniu można je wykorzystywać do przetworów. Jednak mało kto wie, że nadają się również na nalewki. Poznaj nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży.

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...

Róża dzika (Rosa canina) to nasz rodzimy krzew, który można z powodzeniem uprawiać w dużych ogrodach. Osiąga 2-3 m wysokości i szerokości. Nadaje się na naturalne żywopłoty i do sadzenia pojedynczo. Tak jak wszystkie róże kocha słońce. Różowe kwiaty rozwijają się w czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Warto ją mieć w ogrodzie, bo przyciąga pożyteczne owady i ptaki.

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • ½ l wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 10 goździków

nalewka z owoców dzikiej róży

Fot. Barbara Walicka


Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i nożyczkami starannie odciąć resztki kwiatostanów, usunąć owoce poczerniałe, zeschnięte lub uszkodzone.
  • Umyć i osuszyć na sicie.
  • Dziką różę na nalewkę zbiera się po przymrozkach, jeżeli zrobiło się to wcześniej, należy oczyszczone owoce umieścić na co najmniej 1 dobę w zamrażarce, żeby straciły goryczkę.
  • Przemrożone owoce ponakłuwać wykałaczką lub widelcem, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką, a po 2 dniach spirytusem.
  • Odstawić w słoneczne miejsce.
  • Po tygodniu dodać miód rozpuszczony w wodzie i goździki.
  • Po miesiącu można nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Nalewka z owoców dzikiej róży ma cudowny zapach, cieszy oko bursztynowym kolorem.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu