Logo
Logo
31
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Domowa nalewka z owoców dzikiej róży – smaczna i zdrowa!

Drobne, wydłużone, czerwone owoce dzikiej róży zawierają mnóstwo witamin. Po dojrzeniu można je wykorzystywać do przetworów. Jednak mało kto wie, że nadają się również na nalewki. Poznaj nasz przepis na nalewkę z dzikiej róży.

 

Róża dzika (Rosa canina) to nasz rodzimy krzew, który można z powodzeniem uprawiać w dużych ogrodach. Osiąga 2-3 m wysokości i szerokości. Nadaje się na naturalne żywopłoty i do sadzenia pojedynczo. Tak jak wszystkie róże kocha słońce. Różowe kwiaty rozwijają się w czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Warto ją mieć w ogrodzie, bo przyciąga pożyteczne owady i ptaki.

Składniki

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • ½ l wódki
  • 2 szklanki spirytusu
  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • 10 goździków

nalewka z owoców dzikiej róży
Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z owoców dzikiej róży

  • Owoce dzikiej róży obrać z szypułek i nożyczkami starannie odciąć resztki kwiatostanów, usunąć owoce poczerniałe, zeschnięte lub uszkodzone.
  • Umyć i osuszyć na sicie.
  • Dziką różę na nalewkę zbiera się po przymrozkach, jeżeli zrobiło się to wcześniej, należy oczyszczone owoce umieścić na co najmniej 1 dobę w zamrażarce, żeby straciły goryczkę.
  • Przemrożone owoce ponakłuwać wykałaczką lub widelcem, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką, a po 2 dniach spirytusem.
  • Odstawić w słoneczne miejsce.
  • Po tygodniu dodać miód rozpuszczony w wodzie i goździki.
  • Po miesiącu można nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Nalewka z owoców dzikiej róży ma cudowny zapach, cieszy oko bursztynowym kolorem.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu