- Dlaczego warto wykorzystywać płatki róż?
- Z jakich róż można zbierać płatki?
- Kiedy zbierać płatki róż i jak je suszyć?
- Co można zrobić z płatków róż?
Dlaczego warto zbierać płatki róż?
Aromat i smak
Wiele osób kojarzy kwiaty róż ze spokojnym, letnim wypoczynkiem. Inni uznają je za najbardziej romantyczny symbol miłości. Jednak te piękne krzewy warto mieć swoim w ogrodzie nie tylko ze względów ozdobnych – róże to źródło cennych surowców roślinnych! Owoce, liście, pąki i płatki kwiatowe róż są chętnie wykorzystywane zarówno przez zielarzy jak i kucharzy na całym świecie.
Płatki róż są jadalne i posiadają zapach nie do pomylenia z żadnym innym. Są powszechnie używane w kuchni, perfumerii i aromaterapii. Dlatego, gdy nadchodzi lato, warto zbierać pachnące płatki róż i wykorzystywać je w domu.
Z jakich róż najlepiej zbierać płatki?
Pachnące kwiaty
Do wszelkich wyrobów z płatków róż najlepiej wybierać jak najbardziej pachnące kwiaty. Te mniej aromatyczne również można wykorzystywać, ale należy się liczyć z tym, że zapach i smak końcowych produktów może rozczarować swoją delikatnością.
Tradycyjnie przyjęło się, że do konfitur, olejków czy saszetek zapachowych najlepsze są płatki z róży pomarszczonej (łac. Rosa rugosa) i jej odmian. Jest to krzew bardzo łatwy w uprawie, a jego kwiaty posiadają mocny, klasyczny różany zapach.
Odmiany róż o mocno pachnących płatkach
Oprócz róży pomarszczonej na przetwory nadaje się też kilka innych gatunków róż – np. dzika róża, róża damasceńska, francuska czy też stulistna.
Natomiast wśród nowszych odmian róż ogrodowych o mocnych zapachach, można polecić np.:
- róża INCREDIBLE FRUITY – kwiaty różowe o zapachu owocowym (szczególnie przywodzą na myśl maliny),
- róża JAM-A-LICIOS® – kwiaty ciemnoróżowe o klasycznym, różanym zapachu,
- róża Golden Gate® – kwiaty żółte o cytrusowym zapachu,
- róża Aloha® – kwiaty pomarańczowo-różowe o owocowym zapachu.
Kiedy zbierać płatki róż i jak je suszyć?
Zbiór i suszenie
- Płatki róż zbieramy, gdy rośliny są w pełni kwitnienia.
- Wybieramy dni suche i ciepłe, a sam zabieg obrywania płatków należy przeprowadzać przed południem.
- Płatki powinny odchodzić przy delikatnym dotknięciu.
Ważne! Nie zbierajmy surowców roślinnych z miejsc położonych blisko dróg czy zakładów przemysłowych. Ponadto zawsze dowiadujmy się, czy w danym obszarze nie prowadzono oprysków, np. chemicznymi preparatami do ochrony przed szkodnikami i chorobami.
11 prostych sposobów na wykorzystanie płatków róż
Pysznie, zdrowo i pięknie
1. Konfitura z płatków róży
Konfitury to jedne z najsłodszych przetworów, ponieważ bazują na syropie cukrowym. Zarówno kwiatowe jak i owocowe konfitury możemy przyrządzić szybko i bardzo prosto.
Jak zrobić?
Przygotujmy: płatki róży (np. 250 g), cukier (500 g), wodę (0,5 l) i sok z połówki cytryny. | Wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy do niej oczyszczone, umyte płatki i cukier. Gotujemy przez ok. godzinę (płatki powinny wyblaknąć). Następnie dodajemy soku z cytryny, który sprawi, że konfitura stanie się różowa. Po przestygnięciu ponownie wszystko zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia. Przesmażamy konfiturę na małym ogniu przez ok. godzinę i przekładamy do słoików. Gotowe!
2. Mus cukrowy z płatkami róży
Ucieranie płatków róży z cukrem to jeden z najprostszych możliwych sposobów na wykorzystanie tych kwiatów i jeden z najpyszniejszych musów (często nazywanych konfiturami), które można zrobić samemu.
Jak zrobić?
Płatki wraz z cukrem w proporcji wagowej 1:2 ucieramy w misce (najlepsza będzie prawdziwa makutra) lub używamy do tego miksera, choć warto zaznaczyć, że domowe miksery są zwykle mało dokładne w ucieraniu. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę bez grudek. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Mus przekładamy do słoików. Gotowe! (Mus trzeba trzymać w lodówce!)
Wyświetl ten post na Instagramie
3. Syrop z płatków róży
Syropy to podstawa kuchni ogrodnika. Możemy je robić z owoców, kwiatów, a nawet warzyw. Wśród tych najbardziej znanych można wymienić syrop lawendowy, mniszkowy, z czarnego bzu i oczywiście różany!
Jak zrobić?
Najpierw przygotowujemy syrop cukrowy z jednej porcji cukru i dwóch porcji wody. Dodajemy do niego sok z cytryny (ok. na 3 szklanki syropu 1 łyżkę soku z cytryny). Syropem zalewamy czyste płatki róży, zamykamy słój i odstawiamy wszystko na 3 dni. Następnie zlewamy czysty syrop. Gotowe! (Jeśli chcemy, by postał dłużej powinno się go wekować.)
4. Nalewka z płatków róży
Wydaje się, że przepisów na nalewki z róż (i nie tylko) jest tyle ile ogrodników! Warto je robić i modyfikować zależnie od własnych upodobań, by na spotkaniach towarzyskich móc poczęstować gości czymś pysznym, a nierzadko też zdrowym!
Jak zrobić?
Płatki wkładamy do słoja, do którego następnie wlewamy wódkę i spirytus (lub tylko wódkę). Wszystko zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 2-3 miesiące. Im dłużej kwiaty poleżakują w alkoholu, tym lepiej (więcej ich smaku i koloru "przejdzie" do płynu). Po tym czasie zlewamy alkohol i dodajemy do niego sok z cytryny oraz np. syrop cukrowy do smaku. Gotowe!
5. Herbata z róży
Herbaty z kwiatów cieszą się coraz większym zainteresowaniem i są niezwykle łatwe do zrobienia. Herbata z róży jest tutaj doskonałym tego przykładem – można ją sporządzić zarówno ze świeżych jak i suszonych płatków.
Jak zrobić?
Należy dobrze wysuszyć płatki róż (lub całe kwiaty, z których dopiero później oddzielimy ich płatki). Potem wystarczy zalać je wrzątkiem, by otrzymać naszą herbatę. Herbatę ze świeżych płatków róż robi się jeszcze prościej, ponieważ wystarczy je zalać wrzątkiem i trzymać pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty. Do herbat z płatków róż można dodawać rodzynki, żurawinę itp..
6. Ocet z płatków róż
Ocet z płatków róż to bardzo cenny płyn, o wspaniałym zapachu i smaku, który można wykorzystywać w kuchni jak i w "domowej kosmetologii".
Jak zrobić?
Do szklanego słoja wypełnionego do połowy płatkami róż wlać przegotowaną i osłodzoną cukrem wodę (na 1 litr wody ok. 60 g cukru – 4 łyżki). Pojemnik zakrywamy gazą i odstawiamy na 3 tygodnie. Codziennie mieszamy (wyparzoną łyżką!). Płatki róż powinny opaść na dno przed zlaniem roztworu do butelek. Gotowe!
7. Oliwa lub olej z płatkami róż
Oliwa z płatkami róż to nic innego jak macerat, czyli olej wzbogacony o wyciąg z danego surowca roślinnego. Każdy olej lub oliwę można "wzbogacić" płatkami róż.
Jak zrobić?
Świeże i wyczyszczone płatki róż zalewa się oliwą lub olejem i ostawia na kilka tygodni (minimum dwóch) w jasnym pomieszczeniu. Po tym czasie przestawiamy olej w ciemne miejsce – jeśli mamy taką możliwość dobrze jest go zlać do butelek lub słoików z ciemnego szkła. Gotowe!
8. Galaretka z płatków róż
Galaretki z kwiatów róż to kolejne, łatwe do zdobienia desery, którymi mile zaskoczysz każdego, kto je spróbuje.
Jak zrobić?
Płatki róż zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. jedną dobę. Później sam roztwór zlewamy i stawiamy na gaz. Ciągle mieszając dodajemy soku z cytryny, cukru i substancji, która odpowiednio zagęści płyn (np. pektyny, którą przed dodaniem rozpuśćmy w wodzie). Gdy roztwór zacznie wrzeć gotujemy go jeszcze przez 2-3 min. Gotowe!
9. Płatki kandyzowane róż
Są idealne do dekoracji potraw i dodawania do deserów.
Jak zrobić?
Płatki róż delikatnie smarujemy ubitym białkiem i posypujemy cukrem (im drobniejszy tym lepszy). Układamy je w ten sposób, by w trakcie suszenia nie posklejały się ze sobą. Kładziemy je na dobę w ciemnym pomieszczeniu. Gotowe!
Wyświetl ten post na Instagramie
10. Różany tonik do twarzy
Tonik z płatków róż, czy też "domowa woda różana" jest niezwykle przyjemnie pachnącym, delikatnym, domowym kosmetykiem. Można nią przemywać twarz jak i dodawać do kąpieli.
Jak zrobić?
Do wody (najlepiej destylowanej) wsypać umyte płatki róż. Całość gotować ok. 10-15 min i odstawić do ostygnięcia. Uzyskany wywar powinien mieć wyraźny, różany zapach. Gotowe!
11. Różane saszetki zapachowe
Saszetki z suszonymi płatkami róż to kolejna rzecz, która walczy o miano najprostszych do zrobienia. Pachnące woreczki można wieszać w szafach lub nosić ze sobą w torbie.
Jak zrobić?
Płatki róż należy dobrze ususzyć i włożyć do cienkich, bawełnianych woreczków. Gotowe!
Tekst i zdjęcia: Katarzyna Jeziorska