Jak suszyć kwiaty i płatki róży, by zachowały piękno i aromat? Sprawdź sprawdzone metody

Jak suszyć kwiaty i płatki róży, by zachowały piękno i aromat

Róże to jedne z najpiękniejszych kwiatów, które swoim wyglądem i zapachem potrafią zachwycić każdego. Aby cieszyć się nimi przez cały rok, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo suszyć płatki róż, by zachowały swój aromat. W artykule przedstawiamy sprawdzone metody suszenia, które pozwolą Ci cieszyć się ich niepowtarzalnym zapachem na dłużej.

Posłuchaj
00:00
4

Jakie odmiany róż można suszyć? Które wybierać dla ich kwiatów, a które dla płatków?

Najlepiej suszą się odmiany róż przeznaczone na kwiaty cięte do bukietów, takie jak róże wielkokwiatowe, angielskie czy francuskie. Są to kwiaty o pełnych, pięknych pąkach, które nawet po wyschnięciu zachowują swój kształt i urok.

Do suszenia płatków róż, które zamierzamy wykorzystać do przetworów lub celów kosmetycznych, idealnie nadają się róża dzika, damasceńska, francuska oraz stulistna.

Kiedy ścinać i zbierać róże oraz ich płatki do suszenia?

Jeśli chcesz suszyć rośliny z ogrodu, zerwij te kwiaty, które dopiero co zakwitły lub jeszcze są w niepełnym rozkwicie. Suszenie przyniesie wtedy najlepsze efekty.

Gdy zależy Ci na suszeniu samych płatków róż, najlepszy czas na ich zbiory to słoneczny dzień, najlepiej przed południem, gdy zejdzie już z nich poranna rosa.

Jak suszyć kwiaty róż? 2 metody na piękne dekoracje

Istnieją 2 metody, by zachować kwiat róży w celach dekoracyjnych. Jedną jest suszenie w powietrzu, drugą – w materiale sypkim.

Klasyczne suszenie róż "w powietrzu"

Aby zasuszyć otrzymany w prezencie bukiet róż lub pojedynczy kwiat, należy najpierw usunąć dolne listki. Następnie gałązki powinny być podwiązane sznurkiem lub nitką i umieszczone "do góry nogami" w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu o niskiej wilgotności powietrza. Całkowity czas suszenia róż może wynieść kilka tygodni.

Uwaga! Trzeba wiedzieć, że suszone róże bardzo łatwo zmieniają kolor pod wpływem światła słonecznego. Aby temu zapobiec i zachować ich kolor, powieś je w ciemnym pomieszczeniu.

Suszenie kwiatów róż w piasku, boraksie, żelu krzemionkowym, itp.

Podwieszanie kwiatów główkami skierowanymi ku podłodze jest najprostszą metodą, ale istnieją także inne, które pozwalają zachować oryginalny kształt i kolor róż. Można do tego celu wykorzystać produkty sypkie, takie jak piasek, boraks, żel krzemionkowy, żwirek sylikonowy dla kotów, kasza manna czy ryż. Najdłużej będzie trwało suszenie róż w piasku, a najkrócej w żelu krzemionkowym i, co ciekawe, w żwirku dla kotów. A jak to właściwie zrobić?

  1. Przygotuj sobie niewielki pojemnik i na dno wysyp cienką warstwę wybranego przez siebie sypkiego produktu.
  2. Obetnij różom krótko łodyżki i ułóż je w pojemniku, tak aby nie stykały się ze sobą.
  3. Następnie przy pomocy łyżki obsyp delikatnie suchym produktem róże, zakrywając je aż po same czubki.

Źródło: Iwa Ify Tv / Youtube

 

Jak suszyć płatki róż? Niezawodne metody suszenia, by zachować arotmat

Zależnie od warunków, można wybrać jedną z 2 metod używanych przez amatorów na całym świecie.

1. Rozkładanie płatków róży na płaskiej powierzchni

Najprostszą metodą suszenia płatków róż jest wyłożenie ich na desce, tacy lub talerzu i odstawienie w suche miejsce. Po tygodniu płatki należy obrócić, by wysuszyły się z obu stron. 

2. Suszenie płatków róży w woreczku

Można również umieścić płatki w bawełnianym lub lnianym woreczku, zapełniając go do połowy. Następnie wystarczy powiesić go w suchym miejscu i poczekać około dwóch tygodni, co jakiś czas przemieszać płatki, aby suszyły się równomiernie.

A suszenie w piekarniku?

Tak, płatki róż można również suszyć w piekarniku. Wystarczy rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem i włączyć piekarnik na około 30-35°C. Suszenie tym sposobem trwa około pięciu do siedmiu godzin, jednak musimy mieć na uwadze, że ten sposób może powodować znaczną zmianę koloru płatków.

Co można zrobić z suszonych kwiatów i płatków róż?

Róża, ze względu na swój zapach, ma szerokie zastosowanie w branży florystycznej, kosmetycznej i w przetwórstwie. Suszone kwiaty mogą pełnić rolę dekoracyjną, ozdabiać wnętrza i przypominać o miłych chwilach. Płatki róż są powszechnie wykorzystywane do produkcji dżemów czy konfitur. Trudno nam sobie wyobrazić pączki bez nadzienia z marmolady różanej. Płatki wykorzystywane są także do syropów i nalewek o działaniu wzmacniającym i poprawiającym odporność w okresach przeziębienia. Są one też dobrym dodatkiem do herbat.

Z suszonych płatków róż można zrobić też domowe saszetki zapachowe. Wystarczy wykorzystać niewielkie bawełniane albo lniane woreczki i umieścić w nich trochę płatków. Taki odświeżacz świetnie sprawdzi się w samochodzie. Woreczek z suszonymi płatkami warto włożyć także do szafy.

Zasuszone płatki róż mają zastosowanie również w kosmetyce. Możesz z nich zrobić domową maseczkę na bazie jogurtu czy peeling do ciała z dodatkiem cukru i ziarenek soli.


Zdjęcie tytułowe: AdobeStock

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści