Logo

Jak suszyć kwiaty i płatki róży, by zachowały piękno i aromat? Sprawdź sprawdzone metody

Róże to jedne z najpiękniejszych kwiatów, które swoim wyglądem i zapachem potrafią zachwycić każdego. Aby cieszyć się nimi przez cały rok, warto dowiedzieć się, jak prawidłowo suszyć płatki róż, by zachowały swój aromat. W artykule przedstawiamy sprawdzone metody suszenia, które pozwolą Ci cieszyć się ich niepowtarzalnym zapachem na dłużej.

Jakie odmiany róż można suszyć? Które wybierać dla ich kwiatów, a które dla płatków?

Najlepiej suszą się odmiany róż przeznaczone na kwiaty cięte do bukietów, takie jak róże wielkokwiatowe, angielskie czy francuskie. Są to kwiaty o pełnych, pięknych pąkach, które nawet po wyschnięciu zachowują swój kształt i urok.

Do suszenia płatków róż, które zamierzamy wykorzystać do przetworów lub celów kosmetycznych, idealnie nadają się róża dzika, damasceńska, francuska oraz stulistna.

Kiedy ścinać i zbierać róże oraz ich płatki do suszenia?

Jeśli chcesz suszyć rośliny z ogrodu, zerwij te kwiaty, które dopiero co zakwitły lub jeszcze są w niepełnym rozkwicie. Suszenie przyniesie wtedy najlepsze efekty.

Gdy zależy Ci na suszeniu samych płatków róż, najlepszy czas na ich zbiory to słoneczny dzień, najlepiej przed południem, gdy zejdzie już z nich poranna rosa.

Jak suszyć kwiaty róż? 2 metody na piękne dekoracje

Istnieją 2 metody, by zachować kwiat róży w celach dekoracyjnych. Jedną jest suszenie w powietrzu, drugą – w materiale sypkim.

Klasyczne suszenie róż "w powietrzu"

Aby zasuszyć otrzymany w prezencie bukiet róż lub pojedynczy kwiat, należy najpierw usunąć dolne listki. Następnie gałązki powinny być podwiązane sznurkiem lub nitką i umieszczone "do góry nogami" w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu o niskiej wilgotności powietrza. Całkowity czas suszenia róż może wynieść kilka tygodni.

Uwaga! Trzeba wiedzieć, że suszone róże bardzo łatwo zmieniają kolor pod wpływem światła słonecznego. Aby temu zapobiec i zachować ich kolor, powieś je w ciemnym pomieszczeniu.

Suszenie kwiatów róż w piasku, boraksie, żelu krzemionkowym, itp.

Podwieszanie kwiatów główkami skierowanymi ku podłodze jest najprostszą metodą, ale istnieją także inne, które pozwalają zachować oryginalny kształt i kolor róż. Można do tego celu wykorzystać produkty sypkie, takie jak piasek, boraks, żel krzemionkowy, żwirek sylikonowy dla kotów, kasza manna czy ryż. Najdłużej będzie trwało suszenie róż w piasku, a najkrócej w żelu krzemionkowym i, co ciekawe, w żwirku dla kotów. A jak to właściwie zrobić?

  1. Przygotuj sobie niewielki pojemnik i na dno wysyp cienką warstwę wybranego przez siebie sypkiego produktu.
  2. Obetnij różom krótko łodyżki i ułóż je w pojemniku, tak aby nie stykały się ze sobą.
  3. Następnie przy pomocy łyżki obsyp delikatnie suchym produktem róże, zakrywając je aż po same czubki.

Źródło: Iwa Ify Tv / Youtube

 

Jak suszyć płatki róż? Niezawodne metody suszenia, by zachować arotmat

Zależnie od warunków, można wybrać jedną z 2 metod używanych przez amatorów na całym świecie.

1. Rozkładanie płatków róży na płaskiej powierzchni

Najprostszą metodą suszenia płatków róż jest wyłożenie ich na desce, tacy lub talerzu i odstawienie w suche miejsce. Po tygodniu płatki należy obrócić, by wysuszyły się z obu stron. 

2. Suszenie płatków róży w woreczku

Można również umieścić płatki w bawełnianym lub lnianym woreczku, zapełniając go do połowy. Następnie wystarczy powiesić go w suchym miejscu i poczekać około dwóch tygodni, co jakiś czas przemieszać płatki, aby suszyły się równomiernie.

A suszenie w piekarniku?

Tak, płatki róż można również suszyć w piekarniku. Wystarczy rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem i włączyć piekarnik na około 30-35°C. Suszenie tym sposobem trwa około pięciu do siedmiu godzin, jednak musimy mieć na uwadze, że ten sposób może powodować znaczną zmianę koloru płatków.

Co można zrobić z suszonych kwiatów i płatków róż?

Róża, ze względu na swój zapach, ma szerokie zastosowanie w branży florystycznej, kosmetycznej i w przetwórstwie. Suszone kwiaty mogą pełnić rolę dekoracyjną, ozdabiać wnętrza i przypominać o miłych chwilach. Płatki róż są powszechnie wykorzystywane do produkcji dżemów czy konfitur. Trudno nam sobie wyobrazić pączki bez nadzienia z marmolady różanej. Płatki wykorzystywane są także do syropów i nalewek o działaniu wzmacniającym i poprawiającym odporność w okresach przeziębienia. Są one też dobrym dodatkiem do herbat.

Z suszonych płatków róż można zrobić też domowe saszetki zapachowe. Wystarczy wykorzystać niewielkie bawełniane albo lniane woreczki i umieścić w nich trochę płatków. Taki odświeżacz świetnie sprawdzi się w samochodzie. Woreczek z suszonymi płatkami warto włożyć także do szafy.

Zasuszone płatki róż mają zastosowanie również w kosmetyce. Możesz z nich zrobić domową maseczkę na bazie jogurtu czy peeling do ciała z dodatkiem cukru i ziarenek soli.


Zdjęcie tytułowe: AdobeStock

 

Autor
Jak suszyć kwiaty i płatki róży, by zachowały piękno i aromat? Sprawdź sprawdzone metody
Jak suszyć kwiaty i płatki róży, by zachowały piękno i aromat? Sprawdź sprawdzone metody
Redakcja portalu

ZielonyOgrodek.pl jest prowadzony przez doświadczony zespół redakcyjny, dbający o wysoką jakość artykułów.

Tagi
Więcej na ten temat

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl