Dzika róża – wartości odżywcze i zdrowotne
Owoce dzikiej róży, to prawdziwa bomba witaminowa i jedno z najlepszych źródeł witaminy C, której zawierają aż 10 razy więcej niż czarna porzeczka. Co więcej, w 100 mililitrach soku z dzikiej róży znajduje się około 450 mg witaminy C, podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na nią wynosi mniej niż 100 mg. Wyższe dawki nie są toksyczne, gdyż nadmiar witaminy C organizm z łatwością usuwa wraz z moczem, a podwyższone stężenie tej witaminy może być korzystne w okresie wzmożonych infekcji i podczas różnorodnych chorób.
Dodatkowo znajdziemy w nich witaminy z grupy B, witaminy A i E, a więc silne oksydanty oraz witaminę K. W owocach dzikiej róży znajduje się również znaczna ilość karotenoidów np. likopenu i luteiny oraz ważne dla zdrowia człowieka polifenole takie jak: garbniki, flawonoidy i rutynę.
Przetwory z dzikiej róży wspaniale wpływają na odporność, wzmacniając ją i wspomagając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Zawarta w nich witamina C przyspiesza regenerację i proces gojenia się ran oraz pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Związki aktywne działają moczopędnie i oczyszczająco oraz łagodzą dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby związane ze stresem oksydacyjnym (nowotwory, miażdżyca, zawał serca, cukrzyca itp.).
Regularne spożywanie owoców dzikiej róży pozytywnie wpływa również na samopoczucie, gdyż zawarte w nich składniki działają uspokajająco i niwelują problemy ze spaniem. Natomiast zawarte w kwiatach olejki eteryczne oraz garbniki pomagają zwalczyć niestrawność, bóle gardła i problemy skórne. Herbaty z płatków pomagają również zmniejszyć dolegliwości związane z cyklem menstruacyjnym.
Kiedy warto stosować dziką różę?
Ekstrakty z dzikiej róży można znaleźć w wielu lekach i suplementach diety, które zalecane są na wzmocnienie odporności, w chorobach wątroby, nadciśnieniu i chorobach serca. Często dziką różę znajdziemy również w preparatach witaminowych. Po przetwory z owoców warto sięgać również zawsze, gdy mamy problem z częstymi infekcjami, a nasz układ odpornościowy jest osłabiony. Mogą być także pomocne w leczeniu stanów zapalnych, reumatyzmu, chorób układu pokarmowego i jako profilaktyka wielu chorób cywilizacyjnych. Warto pamiętać, że związki zawarte w owocach dzikiej róży mają działanie moczopędne, które można wykorzystać w trakcie leczenia chorób nerek. Dzika róża wykorzystywana jest również w kosmetykach, gdyż likwiduje przebarwienia, poprawia stan skóry i niezwykle przyjemnie pachnie. Kosmetyki z dziką różą szczególnie polecane są osobom z wrażliwą skórą.
Jak stosować dziką różę?
Dojrzałe owoce mają przyjemny, delikatny i lekko słodki smak, który doskonale komponuje się z innymi owocami i różnorodnymi dodatkami np. imbirem, czy sokiem z cytryny. Niestety, mimo wspaniałego smaku, łatwej dostępności i dobroczynnych właściwości, dzika róża nie jest powszechnie stosowana i jest rośliną nieco zapomnianą.
Najbardziej znana jest konfitura z dzikiej róży, której używa się m.in. do nadziewania pączków. Owoce wykorzystywane są do przygotowywania herbat, soków, win i nalewek. Można z nich zrobić również pyszne dżemy i wspomniane wcześniej konfitury. Szczególnie te ostatnie są chętnie stosowane do naleśników, przekładania ciasta i innych deserów.
Chcąc przygotować przetwory z owoców dzikiej róży, należy pamiętać, że owoce trzeba wydrylować, czyli pozbyć się pestek, co może być dość pracochłonne, ale smak i dobroczynny wpływ dzikiej róży na zdrowie zdecydowanie jest tego wart.
Co ciekawe, z płatków dzikiej róży można samodzielnie przygotować wodę różaną (napar) o właściwościach tonizujących i odżywiających skórę. Na zdrowie dobrze wpływają także herbaty z płatków dzikiej róży – łyżkę suszonych płatków należy zalać szklanką wrzątku i odstawić na 10 minut.
Dzika róża – przeciwwskazania
Dzika róża mimo wielu dobroczynnych właściwości i chociaż uważana za bardzo łagodną może niektórym osobom poważnie zaszkodzić.
- Przede wszystkim ze względu na zawartość rugosyny E dzika róża może przyczyniać się do tworzenia zakrzepów krwi. Z tego powodu nie jest zalecana osobom po przebytym zawale serca, udarze mózgu i zatorze płucnym.
- Nie jest ona również zalecana osobom, które chorują na zakrzepice żył głębokich.
- Co więcej, spożywanie dużych ilości dzikiej róży u niektórych osób może spowodować działania niepożądane, jak np. biegunki, bóle głowy, wymioty, czy problemy ze snem. W takim przypadku zazwyczaj wystarczy ograniczyć ilość spożywanych produktów z dzikie róży, aby nieprzyjemne objawy ustąpiły.
Podsumowanie
Dzika róża to pospolity krzew o niesamowitych właściwościach zdrowotnych. Dzięki ogromnej zawartości składników pokarmowych, wśród których znajdują się m.in. witaminy i antyoksydanty pomagają zwalczać niestrawność, bóle menstruacyjne, infekcje i zapalenie gardła. Dodatkowo przetwory i produkty z owoców i płatków świetnie wpływają na stan skóry, układ pokarmowy i nerki, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Markus Winkler / Pexels