Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
53
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na syropy z kwiatów i owoców bzu czarnego

Bez czarny to dzika roślina porastająca lasy i łąki. Rzadko kiedy uprawiana jest w ogrodzie - a szkoda! Jego kwiaty i owoce nie dość, że zdrowe, są jeszcze bardzo smaczne. Można z nich stworzyć najróżniejsze przetwory. Prezentujemy przepisy na łatwe do zrobienia syropy z kwiatów i owoców.

Właściwości prozdrowotne bzu czarnego

Bez czarny ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Owoce wykorzystywane są głównie jako dodatek do soków i konfitur oraz jako naturalny, czerwony barwnik do koloryzowania produktów spożywczych (np. jogurtów). Owoce, kwiaty, liście i kora mają także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i zielarskim.

Wszystkie części rośliny zawierają glikozyd cyjanogenny - sambunigrynę. Wszystkie świeże części rośliny mogą być lekko trujące. Tracą jednak te właściwości (substancja toksyczna ulega rozkładowi) po gotowaniu lub suszeniu! Do spożycia nadają się tylko dojrzałe owoce, zielone trzeba wyrzucić!

W warunkach domowych najczęściej i najchętniej wykorzystywane są kwiaty i owoce bzu czarnego. Te drugie są prawdziwą skarbnica zdrowia! Zawierają prozdrowotne antocyjany, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy, cukry i pektyny. Właściwości prozdrowotne owoców zostały zbadane i polecane są do stosowania wzmacniająco i profilaktycznie oraz wspomagająco w leczeniu przeziębienia, jako środki napotne i wspomagające odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli. Ponadto mają działanie moczopędne, przeczyszczające i odtruwające. Ważne! Przed włączeniem preparatów z bzu czarnego do leczenia warto skonsultować to z lekarzem!

Przepisy na syropy z bzu czarnego

Kwiatostany czarnego bzu zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta, a owoce od września do października, jednak dopiero wtedy, gdy wszystkie są w pełni dojrzałe, czarne i błyszczące. Surowce najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień jak najwcześniej. Najlepiej wybierać krzewy oddalone od zanieczyszczonych terenów miejskich. Jeśli nie mamy czasu zrobić przetworów tuż po zebraniu surowca, to kwiaty lub owoce najlepiej przechować w lodówce.

To tylko dwie z bardzo wielu możliwości na wykorzystanie bzu czarnego w kuchni. Podzielcie się z nami swoimi przepisami na przetwory z kwiatów lub owoców czarnego bzu. Zamieście posty w komentarzach lub prześlijcie przepis na redakcja@zielonyogrodek.pl

SYROP Z KWIATÓW

Składniki
- 40-50 całych kwiatostanów
- wyciśnięty sok z 4-5 cytryn
- 2 litry wody
- 1 kg cukru*

Przygotowanie

  • Po zbiorze odłóż kwiaty na 2-3 godziny, by uciekły z nich wszystkie owady.
  • Następnie odetnij ogonki od baldachów, tak by zostały same kwiatki.
  • Włóż je do dużego garnka i zalej je wrzącą wodą.
  • Następnie dodaj sok z cytryn i cukier.
  • Gotuj 10 minut na wolnym ogniu i zbieraj pianę.
  • Gotowy sok przecedź i przelej do małych butelek i pasteryzuj 15 minut.
  • Możesz go rozcieńczać z wodą gazowaną lub dodawać do herbaty i koktajli.

SYROP Z OWOCÓW

Składniki
- 1 kg owoców
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 750 g cukru*


Przygotowanie

  • Odetnij owoce od gałązek i dokładnie je umyj.
  • Wyrzuć wszystkie zgniłe, przejrzałe i niedojrzałe.
  • Uwaga! Owoce silnie brudzą. Załóż rękawiczki.
  • Po oczyszczeniu włóż owoce do dużego garnka.
  • Dodaj cukier i sok z cytryny.
  • Gotuj 10 minut na wolnym ogniu i zbieraj pianę.
  • Gotowy sok przecedź i przelej do małych butelek i pasteryzuj 15 minut.
  • Możesz go rozcieńczać z wodą gazowaną, mieszać z innymi sokami lub dodawać do herbaty.

*(możesz całkowicie zrezygnować z cukru, zmniejszyć jego ilość lub zastąpić go odrobiną miodu).

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: RitaE - Pixabay.com

 


Warto przeczytać

Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Pomysły na ogród
Na czasie
Pomysły na ogród
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu