Logo
Logo
53
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Przepisy na syropy z kwiatów i owoców bzu czarnego

Bez czarny to dzika roślina porastająca lasy i łąki. Rzadko kiedy uprawiana jest w ogrodzie - a szkoda! Jego kwiaty i owoce nie dość, że zdrowe, są jeszcze bardzo smaczne. Można z nich stworzyć najróżniejsze przetwory. Prezentujemy przepisy na łatwe do zrobienia syropy z kwiatów i owoców.

Właściwości prozdrowotne bzu czarnego

Bez czarny ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Owoce wykorzystywane są głównie jako dodatek do soków i konfitur oraz jako naturalny, czerwony barwnik do koloryzowania produktów spożywczych (np. jogurtów). Owoce, kwiaty, liście i kora mają także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i zielarskim.

Wszystkie części rośliny zawierają glikozyd cyjanogenny - sambunigrynę. Wszystkie świeże części rośliny mogą być lekko trujące. Tracą jednak te właściwości (substancja toksyczna ulega rozkładowi) po gotowaniu lub suszeniu! Do spożycia nadają się tylko dojrzałe owoce, zielone trzeba wyrzucić!

W warunkach domowych najczęściej i najchętniej wykorzystywane są kwiaty i owoce bzu czarnego. Te drugie są prawdziwą skarbnica zdrowia! Zawierają prozdrowotne antocyjany, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy, cukry i pektyny. Właściwości prozdrowotne owoców zostały zbadane i polecane są do stosowania wzmacniająco i profilaktycznie oraz wspomagająco w leczeniu przeziębienia, jako środki napotne i wspomagające odkrztuszanie wydzieliny z oskrzeli. Ponadto mają działanie moczopędne, przeczyszczające i odtruwające. Ważne! Przed włączeniem preparatów z bzu czarnego do leczenia warto skonsultować to z lekarzem!

Przepisy na syropy z bzu czarnego

Kwiatostany czarnego bzu zbiera się w maju i czerwcu, gdy część kwiatów jest jeszcze nierozwinięta, a owoce od września do października, jednak dopiero wtedy, gdy wszystkie są w pełni dojrzałe, czarne i błyszczące. Surowce najlepiej zbierać w suchy i słoneczny dzień jak najwcześniej. Najlepiej wybierać krzewy oddalone od zanieczyszczonych terenów miejskich. Jeśli nie mamy czasu zrobić przetworów tuż po zebraniu surowca, to kwiaty lub owoce najlepiej przechować w lodówce.


To tylko dwie z bardzo wielu możliwości na wykorzystanie bzu czarnego w kuchni. Podzielcie się z nami swoimi przepisami na przetwory z kwiatów lub owoców czarnego bzu. Zamieście posty w komentarzach lub prześlijcie przepis na redakcja@zielonyogrodek.pl

SYROP Z KWIATÓW

Składniki
- 40-50 całych kwiatostanów
- wyciśnięty sok z 4-5 cytryn
- 2 litry wody
- 1 kg cukru*

Przygotowanie

  • Po zbiorze odłóż kwiaty na 2-3 godziny, by uciekły z nich wszystkie owady.
  • Następnie odetnij ogonki od baldachów, tak by zostały same kwiatki.
  • Włóż je do dużego garnka i zalej je wrzącą wodą.
  • Następnie dodaj sok z cytryn i cukier.
  • Gotuj 10 minut na wolnym ogniu i zbieraj pianę.
  • Gotowy sok przecedź i przelej do małych butelek i pasteryzuj 15 minut.
  • Możesz go rozcieńczać z wodą gazowaną lub dodawać do herbaty i koktajli.

SYROP Z OWOCÓW

Składniki
- 1 kg owoców
- wyciśnięty sok z 1 cytryny
- 750 g cukru*


Przygotowanie

  • Odetnij owoce od gałązek i dokładnie je umyj.
  • Wyrzuć wszystkie zgniłe, przejrzałe i niedojrzałe.
  • Uwaga! Owoce silnie brudzą. Załóż rękawiczki.
  • Po oczyszczeniu włóż owoce do dużego garnka.
  • Dodaj cukier i sok z cytryny.
  • Gotuj 10 minut na wolnym ogniu i zbieraj pianę.
  • Gotowy sok przecedź i przelej do małych butelek i pasteryzuj 15 minut.
  • Możesz go rozcieńczać z wodą gazowaną, mieszać z innymi sokami lub dodawać do herbaty.

*(możesz całkowicie zrezygnować z cukru, zmniejszyć jego ilość lub zastąpić go odrobiną miodu).

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: RitaE - Pixabay.com

 

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (1)
Powiązane rośliny
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu