Logo
Logo
120
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!

Mniszek lekarski, całkiem niesłusznie, traktowany jest jako uciążliwy chwast. A przecież syrop z tych kwiatów to sprawdzony, a przy tym wyjątkowo smaczny lek. Jego przygotowywanie w domowych warunkach to sama przyjemność. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, najlepiej do południa, kiedy są w pełni rozwinięte. Warto w tym celu udać się na spacer na łąkę znajdującą się z dala od ruchliwych dróg, gdzie powietrze i gleba są czyste. Albo wykorzystać kwiaty, które pojawiły się na trawniku przy naszym domu. Podajemy sprawdzony przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

 

Mniszek pospolity lub lekarski (Taraxacum officinale) to bylina należąca do rodziny astrowatych. Polska nazwa rośliny jest kalką językową – nawiązuje do nazwy caput monachi (głowa mnicha), którą nadał roślinie Otto Brunfels w 1530 roku; po zdmuchnięciu owoców białe i nagie dno koszyczka, otoczone wieńcem zeschłych listków okrywy, przypomina tonsurę na głowie mnicha. Mniszek pospolity kwitnie od kwietnia do września. Syrop z jego kwiatów najlepiej przyrządzać wczesną wiosną.

Stosowana przez niektórych nazwa mlecz jest niepoprawna. Mlecze to rośliny należące do zupełnie innego rodzaju – Sonchus.

Zastosowanie syropu z mniszka

  • Łagodzi kaszel;
  • Oczyszcza organizm z toksyn;
  • Wzmacnia odporność;
  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze.

Kwiaty mniszka lekarskiego fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • Zrywamy świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte kwiaty – mniej więcej  około 1 litra (400-450 sztuk).
  • Mniszek kwitnie wcześnie, a ponieważ wytwarza dużo nektaru, stanowi pokarm dla wielu gatunków owadów i pajęczaków. Od razu po zebraniu najlepiej rozsypać kwiaty na sporym  kawałku białego papieru, aby usunąć z nich malutkie czarne chrząszczyki, które w ten sposób łatwo zobaczyć.
  • Po pozbyciu się intruzów, kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlewamy 1 litr wody i wrzucamy oczyszczone kwiaty.

Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka
  • Gdy woda zawrze, gotujemy kwiaty jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na 24 godziny.
  • Po tym czasie wywar odcedzamy przez sitko, wyciskając wodę z kwiatów.
  • Do wywaru dodajemy 1 kg cukru i sok z 1 lub 2 cytryn (przecedzony przez sitko).
  • Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aby zgęstniał i osiągnął konsystencję syropu.
  • Syrop wlewamy do słoiczków lub małych buteleczek.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Warto przeczytać
Powiązane artykuły
Pokaż więcej (3)

Komentarze

BALKON
Na czasie
BALKON
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Tydzień 18, Sentencja nr:5
Do oczka wodnego możemy już wpuścić ryby. Wodę w stawie należy systematycznie oczyszczać z glonów i obumarłych szczątków roślin. Ciągły przepływ wody w zbiorniku (np. dzięki fontannie bądź kaskadzie) ograniczy ilość glonów.
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Tydzień 18, Sentencja nr:4
Pamiętajmy o systematycznym podlewaniu i nawożeniu żywopłotów. Do nawożenia możemy stosować nawóz długo działający, stopniowo uwalniający składniki, który podsypuje się pod krzewy raz w roku (wiosną).
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Tydzień 18, Sentencja nr:3
Przycinamy krzewy, które kwitły na zeszłorocznych pędach, przed wypuszczeniem liści. Należą do nich: forsycja, migdałek, wierzba, dereń jadalny. Przycięcie spowoduje, że krzewy wypuszczą nowe pędy.
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Tydzień 18, Sentencja nr:2
Przeprowadźmy aerację trawnika, która polega na rozluźnieniu zbitej ziemi, aby mogło dotrzeć do niej powietrze.
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Tydzień 18, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie krzewy ozdobne sprzedawane w pojemnikach (ich wybór jest o tej porze roku bardzo duży). W tym celu wykopujemy dołek nieco większy niż bryła korzeniowa. Po posadzeniu rośliny, wokół szyjki korzeniowej formujemy misę, w której będzie zatrzymywać się woda.
 
Twoja strona ogrodu