Logo
Logo
131
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!

Mniszek lekarski, całkiem niesłusznie, traktowany jest jako uciążliwy chwast. A przecież syrop z tych kwiatów to sprawdzony, a przy tym wyjątkowo smaczny lek. Jego przygotowywanie w domowych warunkach to sama przyjemność. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, najlepiej do południa, kiedy są w pełni rozwinięte. Warto w tym celu udać się na spacer na łąkę znajdującą się z dala od ruchliwych dróg, gdzie powietrze i gleba są czyste. Albo wykorzystać kwiaty, które pojawiły się na trawniku przy naszym domu. Podajemy sprawdzony przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

 

Mniszek pospolity lub lekarski (Taraxacum officinale) to bylina należąca do rodziny astrowatych. Polska nazwa rośliny jest kalką językową – nawiązuje do nazwy caput monachi (głowa mnicha), którą nadał roślinie Otto Brunfels w 1530 roku; po zdmuchnięciu owoców białe i nagie dno koszyczka, otoczone wieńcem zeschłych listków okrywy, przypomina tonsurę na głowie mnicha. Mniszek pospolity kwitnie od kwietnia do września. Syrop z jego kwiatów najlepiej przyrządzać wczesną wiosną.

Stosowana przez niektórych nazwa mlecz jest niepoprawna. Mlecze to rośliny należące do zupełnie innego rodzaju – Sonchus.

Zastosowanie syropu z mniszka

  • Łagodzi kaszel;
  • Oczyszcza organizm z toksyn;
  • Wzmacnia odporność;
  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze.

Kwiaty mniszka lekarskiego fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • Zrywamy świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte kwiaty – mniej więcej  około 1 litra (400-450 sztuk).
  • Mniszek kwitnie wcześnie, a ponieważ wytwarza dużo nektaru, stanowi pokarm dla wielu gatunków owadów i pajęczaków. Od razu po zebraniu najlepiej rozsypać kwiaty na sporym  kawałku białego papieru, aby usunąć z nich malutkie czarne chrząszczyki, które w ten sposób łatwo zobaczyć.
  • Po pozbyciu się intruzów, kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlewamy 1 litr wody i wrzucamy oczyszczone kwiaty.

Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka fot. Barbara WalickaFot. Barbara Walicka
  • Gdy woda zawrze, gotujemy kwiaty jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na 24 godziny.
  • Po tym czasie wywar odcedzamy przez sitko, wyciskając wodę z kwiatów.
  • Do wywaru dodajemy 1 kg cukru i sok z 1 lub 2 cytryn (przecedzony przez sitko).
  • Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aby zgęstniał i osiągnął konsystencję syropu.
  • Syrop wlewamy do słoiczków lub małych buteleczek.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (5)
Nowe treści

 

Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Tydzień 3, Sentencja nr:5
Regularnie usuwajmy nadmiar śniegu z iglaków o pokroju kolumnowym, ponieważ może on spowodować wyłamanie gałęzi i deformację krzewów.
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Tydzień 3, Sentencja nr:3
Należy dokonać inspekcji okryć chroniących rośliny doniczkowe na tarasie przed mrozem i śniegiem. W razie potrzeby poprawić je lub rozchylić.
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Tydzień 3, Sentencja nr:2
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu starajmy się nie usypywać zbyt ciężkich hałd śniegowych – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni.
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Tydzień 3, Sentencja nr:1
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2022
Zamów z darmową dostawą do domu!