Mniszek pospolity lub lekarski (Taraxacum officinale) to bylina należąca do rodziny astrowatych. Polska nazwa rośliny jest kalką językową – nawiązuje do nazwy caput monachi (głowa mnicha), którą nadał roślinie Otto Brunfels w 1530 roku; po zdmuchnięciu owoców białe i nagie dno koszyczka, otoczone wieńcem zeschłych listków okrywy, przypomina tonsurę na głowie mnicha. Mniszek pospolity kwitnie od kwietnia do września. Syrop z jego kwiatów najlepiej przyrządzać wczesną wiosną.
Stosowana przez niektórych nazwa mlecz jest niepoprawna. Mlecze to rośliny należące do zupełnie innego rodzaju – Sonchus.
Zastosowanie syropu z mniszka
- Łagodzi kaszel;
- Oczyszcza organizm z toksyn;
- Wzmacnia odporność;
- Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
- Zrywamy świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte kwiaty – mniej więcej około 1 litra (400-450 sztuk).
- Mniszek kwitnie wcześnie, a ponieważ wytwarza dużo nektaru, stanowi pokarm dla wielu gatunków owadów i pajęczaków. Od razu po zebraniu najlepiej rozsypać kwiaty na sporym kawałku białego papieru, aby usunąć z nich malutkie czarne chrząszczyki, które w ten sposób łatwo zobaczyć.
- Po pozbyciu się intruzów, kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlewamy 1 litr wody i wrzucamy oczyszczone kwiaty.
Fot. Barbara Walicka |
- Gdy woda zawrze, gotujemy kwiaty jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na 24 godziny.
- Po tym czasie wywar odcedzamy przez sitko, wyciskając wodę z kwiatów.
- Do wywaru dodajemy 1 kg cukru i sok z 1 lub 2 cytryn (przecedzony przez sitko).
- Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aby zgęstniał i osiągnął konsystencję syropu.
- Syrop wlewamy do słoiczków lub małych buteleczek.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka