Logo
Logo

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!

Mniszek lekarski, całkiem niesłusznie, traktowany jest jako uciążliwy chwast. A przecież syrop z tych kwiatów to sprawdzony, a przy tym wyjątkowo smaczny lek. Jego przygotowywanie w domowych warunkach to sama przyjemność. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, najlepiej do południa, kiedy są w pełni rozwinięte. Warto w tym celu udać się na spacer na łąkę znajdującą się z dala od ruchliwych dróg, gdzie powietrze i gleba są czyste. Albo wykorzystać kwiaty, które pojawiły się na trawniku przy naszym domu. Podajemy sprawdzony przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Mniszek pospolity lub lekarski (Taraxacum officinale) to bylina należąca do rodziny astrowatych. Polska nazwa rośliny jest kalką językową – nawiązuje do nazwy caput monachi (głowa mnicha), którą nadał roślinie Otto Brunfels w 1530 roku; po zdmuchnięciu owoców białe i nagie dno koszyczka, otoczone wieńcem zeschłych listków okrywy, przypomina tonsurę na głowie mnicha. Mniszek pospolity kwitnie od kwietnia do września. Syrop z jego kwiatów najlepiej przyrządzać wczesną wiosną.

Stosowana przez niektórych nazwa mlecz jest niepoprawna. Mlecze to rośliny należące do zupełnie innego rodzaju – Sonchus.

Zastosowanie syropu z mniszka

  • Łagodzi kaszel;
  • Oczyszcza organizm z toksyn;
  • Wzmacnia odporność;
  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze.

Kwiaty mniszka lekarskiego fot. Barbara Walicka Fot. Barbara Walicka

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • Zrywamy świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte kwiaty – mniej więcej  około 1 litra (400-450 sztuk).
  • Mniszek kwitnie wcześnie, a ponieważ wytwarza dużo nektaru, stanowi pokarm dla wielu gatunków owadów i pajęczaków. Od razu po zebraniu najlepiej rozsypać kwiaty na sporym  kawałku białego papieru, aby usunąć z nich malutkie czarne chrząszczyki, które w ten sposób łatwo zobaczyć.
  • Po pozbyciu się intruzów, kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlewamy 1 litr wody i wrzucamy oczyszczone kwiaty.

Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka fot. Barbara Walicka Fot. Barbara Walicka
  • Gdy woda zawrze, gotujemy kwiaty jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na 24 godziny.
  • Po tym czasie wywar odcedzamy przez sitko, wyciskając wodę z kwiatów.
  • Do wywaru dodajemy 1 kg cukru i sok z 1 lub 2 cytryn (przecedzony przez sitko).
  • Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aby zgęstniał i osiągnął konsystencję syropu.
  • Syrop wlewamy do słoiczków lub małych buteleczek.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl