Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego – zdrowie z łąki!

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego fot. Barbara Walicka

Mniszek lekarski, całkiem niesłusznie, traktowany jest jako uciążliwy chwast. A przecież syrop z tych kwiatów to sprawdzony, a przy tym wyjątkowo smaczny lek. Jego przygotowywanie w domowych warunkach to sama przyjemność. Kwiaty zbieramy w ciepły, słoneczny dzień, najlepiej do południa, kiedy są w pełni rozwinięte. Warto w tym celu udać się na spacer na łąkę znajdującą się z dala od ruchliwych dróg, gdzie powietrze i gleba są czyste. Albo wykorzystać kwiaty, które pojawiły się na trawniku przy naszym domu. Podajemy sprawdzony przepis na syrop z kwiatów mniszka lekarskiego.

Posłuchaj
00:00
151

Mniszek pospolity lub lekarski (Taraxacum officinale) to bylina należąca do rodziny astrowatych. Polska nazwa rośliny jest kalką językową – nawiązuje do nazwy caput monachi (głowa mnicha), którą nadał roślinie Otto Brunfels w 1530 roku; po zdmuchnięciu owoców białe i nagie dno koszyczka, otoczone wieńcem zeschłych listków okrywy, przypomina tonsurę na głowie mnicha. Mniszek pospolity kwitnie od kwietnia do września. Syrop z jego kwiatów najlepiej przyrządzać wczesną wiosną.

Stosowana przez niektórych nazwa mlecz jest niepoprawna. Mlecze to rośliny należące do zupełnie innego rodzaju – Sonchus.

Zastosowanie syropu z mniszka

  • Łagodzi kaszel;
  • Oczyszcza organizm z toksyn;
  • Wzmacnia odporność;
  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwgrzybicze.

Kwiaty mniszka lekarskiego fot. Barbara Walicka Fot. Barbara Walicka

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

  • Zrywamy świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte kwiaty – mniej więcej  około 1 litra (400-450 sztuk).
  • Mniszek kwitnie wcześnie, a ponieważ wytwarza dużo nektaru, stanowi pokarm dla wielu gatunków owadów i pajęczaków. Od razu po zebraniu najlepiej rozsypać kwiaty na sporym  kawałku białego papieru, aby usunąć z nich malutkie czarne chrząszczyki, które w ten sposób łatwo zobaczyć.
  • Po pozbyciu się intruzów, kwiaty mniszka lekarskiego płuczemy pod bieżącą wodą.
  • Do garnka wlewamy 1 litr wody i wrzucamy oczyszczone kwiaty.

Przygotowanie syropu z kwiatów mniszka fot. Barbara Walicka Fot. Barbara Walicka
  • Gdy woda zawrze, gotujemy kwiaty jeszcze 10 minut na bardzo małym ogniu, po czym odstawiamy na 24 godziny.
  • Po tym czasie wywar odcedzamy przez sitko, wyciskając wodę z kwiatów.
  • Do wywaru dodajemy 1 kg cukru i sok z 1 lub 2 cytryn (przecedzony przez sitko).
  • Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aby zgęstniał i osiągnął konsystencję syropu.
  • Syrop wlewamy do słoiczków lub małych buteleczek.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści