Mniszek lekarski, pospoloty (Taraxacum officinale) to wieloletnia roślina należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). To uciążliwy, trudny do zwalczenia chwast trawników oraz zioło.

Zwykle dorasta do maksymalnie 40 cm, tworząc lancetowate, powcinane liście i długie, zawierające sok mleczny łodygi, na których wyrastają duże, żółte kwiatostany-koszyczki. Kwitnie od kwietnia do lipca, owocem jest charakterystyczny, przypominający puchową kulę niełupek.

Wymagania i uprawa

Mniszki są znane ze swoich wyjątkowo niskich wymagań jeśli chodzi o stanowisko i podłoże. Są roślinami ruderalnymi i pionierskimi. W teorii nie będą rosnąć jedynie w pełnym cieniu i na glebie wiecznie wilgotnej.

W ogrodzie traktowany jest jak uciążliwy chwast trudny do zwalczenia.

Zastosowanie

Uprawiany jest masowo na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego.

Stosowany jest ciągle w medycynie ludowej – działa odtruwająco na organizm, pomaga w leczeniu chorób wątroby, nerek i dróg moczowych. Syropy z kwiatów podawane są dzieciom na kaszel. W kuchni liści mniszka używa się do sałatek i sosów, a z kwiatów i korzeni można sporządzać smaczne i zdrowe nalewki oraz wina. 

Korzenie mniszka zbiera się jesienią, a liście i kwiaty na początku kwitnienia. 

Zdjęcia: HOerwin56, dilan ranjith, Hans Braxmeier, あいむ 望月/Pixabay