Logo
Logo

Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Nim łąki pokryją się żółtymi kwiatami mniszka, warto zerwać jego liście, które mają właściwości moczopędne oraz wspomagają pracę wątroby.

Spis treści
Jakie właściwości ma mniszek lekarski? Sprawdź! Antidotum na problemy z wątrobą! Przepisy z mniszkiem w roli głównej Sok z mniszka lekarskiego Napar z mniszka lekarskiego Korzenne wino z mniszka lekarskiego Susz z mniszka lekarskiego Surówka ze szpinakiem Mniszek lekarski – działa moczopędnie! Lek na stany zapalne Masz problemy ze skórą? To coś w sam raz dla ciebie! Mniszek dla cukrzyków? Właściwości przeciwnowotworowe Mniszek lekarski – metryczka

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Ten pospolity chwast, znany jako dmuchawiec, kryje w sobie kilkadziesiąt związków czynnych. Do najważniejszych należą laktony, alkohole triterpenowe, fitosterole, flawonoidy (zidentyfikowane głównie w liściach pochodne kwercetyny i luteoliny) oraz polifenolokwasy (kwas cykoriowy, chlorogenowy, kaftarowy, kawowy), obecne przede wszystkim w zielu1.

Jednak najciekawszym składnikiem mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) pozostaje inulina, czyli naturalnie występujący w roślinach polisacharyd o szczególnych właściwościach.

Inulina zaliczana jest do prebiotyków, które zwiększają zawartość pożytecznych bakterii w jelicie, głównie bifidobakterii2. Ulega wchłanianiu w jelicie cienkim, gdzie stanowi dla nich pożywkę. Wpływa również korzystnie na mikrobiotę jelita grubego. Badania wykazały, że inulina (mniszek jest jej dobrym źródłem) m.in. hamuje aktywność beta-glukuronidazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za powstawanie niektórych nowotworów hormonozależnych (głównie prostaty i piersi)3.

Inulina reguluje wypróżnienia, wykazuje również właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe oraz poprawia biodostępność składników mineralnych podawanych z pożywieniem. Mniszek lekarski jest jednym z najcenniejszych źródeł inuliny, zaraz po słoneczniku bulwiastym i cykorii.

Mniszek lekarski – na wątrobę i przewód pokarmowy

W medycynie tradycyjnej mniszek lekarski wykorzystywano głównie do leczenia dolegliwości trawiennych, problemów z przepływem żółci oraz wspomagania pracy wątroby i nerek. Choć brakuje badań klinicznych, eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają te właściwości dmuchawca.

Wyciągi i soki z korzenia oraz ziela Taraxacum officinale pobudzają czynność wątroby, zwiększają ilość wytwarzanej żółci, ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy i przeciwdziałają zastojom4. Z kolei związki goryczowe pobudzają produkcję śliny i nieznacznie zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, co z kolei poprawia perystaltykę jelit i proces trawienia. Jednocześnie mniszek lekarski doskonale oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Choć preparaty z mniszka wzmagają produkcję żółci, nie zaleca się ich stosowania u osób, które są w trakcie leczenia np. kamicy nerkowej. Samodzielnie można po nie sięgać jedynie profilaktycznie lub po przebytych schorzeniach dróg żółciowych i wątroby.

Mniszek lekarski w kuchni – przepisy

Mniszek lekarski nie tylko doskonale sprawdza się jako składnik zdrowotnych naparów, nalewek czy syropów. Jest również smacznym dodatkiem do surówek i jogurtów, a świeżo wyciskany sok pomoże odtruć organizm.

Sok z mniszka lekarskiego – przepis

Należy wyciskać go ze świeżo zebranych liści, a później przyjmować w ilości ok. 20 ml 3 razy dziennie. Sok z dziurawca ma silne działanie moczopędne, usuwa z organizmu wodę, zmniejsza opuchliznę i oczyszcza nerki.

Napar z mniszka lekarskiego – przepis

Łyżkę suszonych kwiatów zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie odcedzić i pić kilka razy dziennie po ½ szklanki. Napar ma właściwości oczyszczające i odtruwające.

Korzenne wino z mniszka lekarskiego – przepis

50 g suszonego korzenia mniszka rozdrobnić i zalać 0,75 l białego wina. Odstawić na 2 tygodnie i codziennie wstrząsać. Po upływie 2 tygodni wino przecedzić.

Susz z mniszka lekarskiego

Liście wysuszyć bezpośrednio po zebraniu w zacienionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze maksymalnie 30ºC. 1/2 łyżeczki pokruszonego suszu zmieszać z kefirem lub jogurtem i pić na 30 min przed posiłkami, aby wzmocnić trawienie oraz pracę jelit i wątroby.

Surówka ze szpinakiem

Przygotować sos z 1 stołowej łyżki soku z cytryny, 3 łyżek stołowych oleju oraz odrobiny miodu. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli. Wymieszać całość i tak przygotowanym sosem zalać 20 dag liści mniszka lekarskiego zebranych przed kwitnięciem i 20 dag liści szpinaku.

Mniszek lekarski – działa moczopędnie

Ekstrakty z kwiatów i liści mniszka wykazują również właściwości moczopędne – w badaniach okazały się silniejsze niż np. owoce jałowca, ziele skrzypu czy kłącze perzu. Ponadto po podaniu szczurom wodnych wyciągów z liści (w ilości 8 ml/kg masy ciała) działaniu diuretycznemu towarzyszyła istotna utrata wagi5.

Diuretyczne i dezynfekujące właściwości mniszka powodują również hamowanie procesu tworzenia się kamieni w układzie moczowym, przyspieszenie rekonwalescencji po chorobach dróg moczowych oraz łagodzenie obrzęków i niewydolności nerek.

Mniszek lekarski – działanie przeciwzapalne

U zwierząt z indukowaną puchliną łapy doustne podanie etanolowego wyciągu z mniszka lekarskiego spowodowało zmniejszenie opuchlizny na poziomie 25%6. Badanie to potwierdza przeciwzapalne właściwości mniszka, które w medycynie tradycyjnej wykorzystywane są m.in. w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Z powodzeniem zmniejsza również ból i obrzęk towarzyszące chorobom gardła.

Właściwości przeciwzapalne mniszek lekarski zawdzięcza prawdopodobnie obecności kwasów polifenolowych, które działają immunostymulująco, przeciwgorączkowo i przeciwreumatycznie.

Mniszek lekarski – na problemy ze skórą

Ze względu na swoje właściwości oczyszczające i przeciwzapalne mniszek lekarski stosowany jest również w pielęgnacji cery, głównie trądzikowej i łuszczycowej. Stosowane zewnętrznie świeży sok mleczny i wyciąg działają regenerująco, przyspieszają bliznowacenie i powodują zanik uszkodzeń skóry. Sok z mniszka lekarskiego usuwa też wszelkiego rodzaju brodawki, ale tylko we wczesnych fazach ich tworzenia się7.

Mniszek można znaleźć również w kremach przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej i starzejącej się.

Mniszek lekarski a cukrzyca

W początkowej fazie cukrzycy Taraxacum officinalle może obniżać poziom glukozy we krwi. Zawdzięcza to m.in. dużej ilości wspomnianej już inuliny, która podawana przez 5 tygodni szczurom chorym na cukrzycę obniżała stężenie glukozy o 24-31%, w zależności od zastosowanego stężenia8.

Właściwości hipoglikemiczne przypisuje się wyciągom z korzeni i liści. Nie znamy dokładnie mechanizmu ich działania, ale prowadzone badania sugerują, że prawdopodobnie mniszek lekarskie stymuluje produkcję insuliny przez komórki trzustki9.

Z działaniem pomocniczym mniszka w terapii cukrzycy wiąże się także jego aktywność przeciwzakrzepowa. Schorzenia naczyń są bowiem jedną z konsekwencji cukrzycy, która zwiększa ryzyko formowania się skrzepów. Hamowanie agregacji płytek, które zaobserwowano po podaniu wyciągu etanolowego z korzeni mniszka, sugeruje możliwość zastosowania rośliny w profilaktyce angiopatii wywołanych cukrzycą10.

Mniszek lekarski – właściwości przeciwnowotworowe

Naukowcy wskazują również, że mniszek lekarski ma działanie przeciwnowotworowe. Wodny ekstrakt z jego dojrzałych liści w badaniach in vitro skutecznie hamował wzrost komórek nowotworowych sutka i prostaty11. Obiecujące wyniki przyniosły również eksperymenty z wykorzystaniem 3 linii ludzkich komórek przewlekłej białaczki (CMML): ekstrakt z korzenia Taraxacum officinale indukował ich apoptozę, czyli proces zaprogramowanej śmierci12.

Mniszek lekarski – metryczka

Występowanie: pospolicie na nizinach i w niższych partiach gór

Surowiec leczniczy: kwiat (Taraxaci flos), ziele (Taraxaci herba), korzeń (Taraxaci radix).

Pora zbioru: ziele zbiera się wczesną wiosną (koniec marca), przed pojawieniem się pąków kwiatowych. Kwiaty zrywa się podczas kwitnienia, czyli między kwietniem a czerwcem, a korzeń – wczesną jesienią

Ważne: w przypadku wrzodów żołądka, niedrożności dróg żółciowych lub jelit, ropniaka pęcherzyka żółciowego i kamicy nerkowej nie należy samodzielnie korzystać z preparatów na bazie mniszka lekarskiego - niezbędna jest konsultacja z lekarzem lub naturopatą. Obecne w roślinie substancje goryczkowe mogą powodować zgagę. Pyłek mniszka może z kolei wywoływać reakcję alergiczną.

 

Bibliografia

  1. Planta Med 1997; 63 (3): 288
  2. Gut. 2004; 53: 1610- 1616
  3. Post Hig Med Dośw 2008; 62: 451-462
  4. Planta Med 1974; 26 (7): 212-217
  5. T. lewkowicz-Mosiej, Rośliny Lecznicze. Leksykon, Warszawa 2012, s. 203-204
  6. Phytotherapy Research 1987; 1: 28-31
  7. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa 2007, s. 291
  8. J Agri & Environ Sci 2009; 5: 682-688
  9. Phytother Res. 2004; 18 (1): 73-77
  10. Panacea 2004; 3 (8): 8-11
  11. International Journal of Oncology 2008; 32 (5): 1085-1090
  12. Cells. PLoS ONE 7 (2): e30604. doi:10.1371/journal.pone.0030604

logo ktociewyleczy

Artykuł pochodzi z portalu ktociewyleczy.pl

Autor
Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Mniszek lekarski – właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Oczymlekarze.pl

Serwis poświęcony tematyce zdrowotnej. Baza wiedzy o dolegliwościach zdrowotnych i dostęp do wyspecjalizowanych terapeutów medycyny holistycznej. W zielonym ogródku publikuje artykuły o ziołach i zdrowiu.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (17)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl