Przepis na herbatę z kwiatów mniszka
- Do przygotowania napoju z mniszka lekarskiego potrzebna jest szklanka wody i ½ łyżki kwiatów.
- Kwiaty należy umieścić w garnku i zalać wodą, a następnie gotować przez 20 minut.
- Pijemy po odcedzeniu i przestudzeniu.
- Zaleca się 2 szklanki herbatki z kwiatów mniszka dziennie.
Jak odróżnić mniszka od mlecza?
Mniszek kwitnie od końca kwietnia do końca maja i to właśnie wtedy należy zbierać jego kwiaty. Tymczasem mlecz kwitnie od czerwca do października i to właśnie moment, kiedy pojawiają się charakterystyczne, żółte kwiaty jest najprostszym sposobem na ich rozróżnienie. Zbierając kwiaty na początku maja ryzyko, że zerwiemy bezużytecznego w kuchni mlecza jest praktycznie zerowe. Dla pewności, warto jednak przyjrzeć się również łodydze: mniszek ma wiele bezlistnych łodyg wyrastających z jednego miejsca, podczas gdy mlecz charakteryzuje się rozgałęzioną i pokrytą liśćmi łodygą.
Dlaczego warto pić herbatę z mniszka?
Mniszek lekarski zawiera dużą ilość antyoksydantów, fitosteroli, polifenoli, inuliny i innych składników o działaniu prozdrowotnym. Regularne spożywanie herbaty z mniszka pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi (działa przeciwcukrzycowo), a także wspomaga leczenie zmian skórnych i dolegliwości żołądkowych. Dodatkowo pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego i niweluje działanie wolnych rodników (przeciwdziała stresowi antyoksydacyjnemu) korzystnie wpływając na cały organizm.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: ivabalk / Pixabay