Sok mleczny

To inaczej naturalny lateks – zawiesina wodna (50-80% wody), która zbiera się w specjalnych komórkach mlecznych roślin.

Jej kolor, skład i ilość różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej roślin wytwarzających sok mleczny znajdziemy wśród makowatych, wilczomleczowatych i astrowatych.

Sok najczęściej ma barwę białą (np. mniszek lekarski), bywa też żółty i pomarańczowy (glistnik jaskółcze ziele) i ma właściwości trujące. Ma znaczenie użytkowe (kauczuk z roślin należących do rodzaju kauczukowiec, Hevea), leczniecze (soki w niektórych, tropikalnych gatunkach sałat, Lactuca) ale też narkotyczne (mak lekarski i wytwarzane z jego soku opium).

Powiązane treści
Powiązane rośliny

Mak nagołodygowy / Mak syberyjski Papaver nudicaule

Mak polny Papaver rhoeas

Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści