Sok mleczny
Jej kolor, skład i ilość różnią się w zależności od gatunku. Najwięcej roślin wytwarzających sok mleczny znajdziemy wśród makowatych, wilczomleczowatych i astrowatych.
Sok najczęściej ma barwę białą (np. mniszek lekarski), bywa też żółty i pomarańczowy (glistnik jaskółcze ziele) i ma właściwości trujące. Ma znaczenie użytkowe (kauczuk z roślin należących do rodzaju kauczukowiec, Hevea), leczniecze (soki w niektórych, tropikalnych gatunkach sałat, Lactuca) ale też narkotyczne (mak lekarski i wytwarzane z jego soku opium).
Szczepienie roślin to sposób rozmnażania stosowany do szlachetnych odmian gatunków iglastych i liściastych. Polega na łączeniu części ...
Więcej →Susza fizjologiczna to stan, w którym roślina nie może pobierać wody, mimo iż w danym otoczeniu woda występuje.
Więcej →Dział ogrodnictwa i leśnictwa zajmujący się produkcją sadzonek drzew, krzewów i innych roślin. Miejsca gdzie uprawiane są młode rośliny ...
Więcej →Uszkadzanie okrywy nasiennej w celu ułatwienia i przyspieszenia pobierania wody. Celem skaryfikacji jest przyspieszenie kiełkowania nasion.
Więcej →