Mak polny to jednoroczna roślina należąca do rodziny makowatych (Papaveraceae).
Jest dość ekspansywny i czasem traktuje się go jako chwast. W warunkach naturalnych porasta łąki, pola i tereny ruderalne.



Charakteryzuje się pokrojem wzniesionym, szarozielonymi liśćmi i pojedynczymi kwiatami, na długich szypułkach o barwie czerwonej, białej, żółtej lub pomarańczowej. Kwitnie od maja do lipca. Owocem jest szarobrunatna torebka z otworami, przez które wysypują się dojrzałe nasiona.

Mak polny nie nastręcza problemów w uprawie - nadaje się nawet dla początkujących "ogrodników". Jest tolerancyjny na różne warunki glebowe, ale preferuje podłoża przepuszczalne, umiarkowanie suche, o średniej zawartości składników pokarmowych.

Nasiona maku można wysiewać już w marcu wprost do gruntu, gdyż rozwijają się nawet w niskich temperaturach i długo zachowują zdolność kiełkowania.

Mak polny hoduje się szczególnie w ogrodach, przerobionych na łąki, gdzie rośnie wraz z innymi kwiatami polnymi. Można wykorzystać go również do tworzenia barwnych kwiatowych rabat. Jest dość odporny na zanieczyszczenia przemysłowe, więc z powodzeniem można go sadzić w ogrodach miejskich. Aby uzyskać odpowiedni efekt, powinien być siany w większych grupach. Roślina przyciąga pszczoły i inne owady.

Poszczególne gatunki maku, np.: mak lekarski są wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce. Uprawa maku lekarskiego jest jednak regulowana specjalną ustawą!