Mniszek lekarski – zbawienny dla wątroby!
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej pożytecznych dla zdrowia ziół majowych. Zarówno kwiaty jak i liście mniszka są jadalne. Pamiętajmy, aby zbierać tę roślinę jak najdalej od samochodowych dróg. Mniszek jest doskonałym „odtruwaczem wątroby” oraz antyoksydantem ze względu na zawarte w nim flawonoidy, fenelokwasy, fitosterole, terpeny a także witaminy B, C i sole mineralne.
Przepis na sok z mniszka
Składniki
- 1 szklanka młodych liści mniszka
- ½ ananasa
- kiwi
- łodyga selera
- ½ limonki
Przygotowanie
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków i gotowe!
FILM: Mniszek lekarski od kuchni!
Źródło: Kuvings, zdjęcie: @pysznieczyprzepysznie