Logo
Logo
32
Do góry

Nalewka z truskawek

Truskawki to delikatne owoce dojrzewające w czerwcu i lipcu. Najczęściej przetwarza się je na dżemy, konfitury i soki. Można je mrozić. Mało kto wie, że truskawki można wykorzystać również do przygotowania aromatycznego trunku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z truskawek.

Truskawka (Fragaria x ananassa) to bylina łatwa w uprawie. Nadaje się na słoneczne stanowiska. Należy ją sadzić w żyznym, przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie. Świeże owoce zawierają m.in. witaminę C, żelazo i fosfor.

Nalewka z truskawek krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z truskawek

  • Składniki: 25 dag truskawek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 l czystej wódki. Do nalewki najlepiej wybrać owoce niezbyt duże, bardzo dojrzałe.
  • Dojrzałe truskawki opłukać zimną wodą, zostawić na sicie, żeby obeschły.
  • Odciąć szypułki tak, aby nie pozostawić zielonkawych „knotów”.
  • Owoce przełożyć do słoja, zasypać cukrem.
  • Odstawić na 1-2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po tym czasie zlać sok, dodać spirytus, a po kilku godzinach wódkę. Odstawić na 3 miesiące.
  • Owoce pozostałe po zlaniu soku zalać szklanką wódki z 2 łyżkami rumu. Można je wykorzystać do dekoracji deserów.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców

Warto przeczytać
Powiązane rośliny

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (20)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Katalog roślin
HORTENSJE
Na czasie
HORTENSJE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Tydzień 28, Sentencja nr:8
Zaczynamy zbierać kwiaty i kłosy traw oraz zbóż przeznaczone do suszenia. Ścinamy je w ciągu słonecznego dnia, wiążemy w pęczki i wieszamy główkami w dół, w miejscu przewiewnym i cienistym.
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Tydzień 28, Sentencja nr:3
Z warzyw i owoców robimy przetwory: kisimy ogórki, fermentujemy wino, robimy soki.
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Tydzień 28, Sentencja nr:1
Możemy uprzątnąć grządki po zbiorze wczesnych warzyw (np. cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku). Przygotujmy je do uprawy kolejnych roślin.
Array
(
    [0] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 28314
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => lato-na-swiezym-powietrzu-inspiracje-tarasowe
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

    [1] => SimpleXMLElement Object
        (
            [id] => 27082
            [title] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [alias] => jak-wykonac-i-zabezpieczyc-meble-z-palet
            [url] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [urlsef] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

            [image] => SimpleXMLElement Object
                (
                )

        )

)
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska kwiecień 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!