Truskawka (Fragaria x ananassa) to bylina łatwa w uprawie. Nadaje się na słoneczne stanowiska. Należy ją sadzić w żyznym, przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie. Świeże owoce zawierają m.in. witaminę C, żelazo i fosfor.
Fot. Barbara Walicka |
Przepis na nalewkę z truskawek
- Składniki: 25 dag truskawek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 l czystej wódki. Do nalewki najlepiej wybrać owoce niezbyt duże, bardzo dojrzałe.
- Dojrzałe truskawki opłukać zimną wodą, zostawić na sicie, żeby obeschły.
- Odciąć szypułki tak, aby nie pozostawić zielonkawych „knotów”.
- Owoce przełożyć do słoja, zasypać cukrem.
- Odstawić na 1-2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
- Po tym czasie zlać sok, dodać spirytus, a po kilku godzinach wódkę. Odstawić na 3 miesiące.
- Owoce pozostałe po zlaniu soku zalać szklanką wódki z 2 łyżkami rumu. Można je wykorzystać do dekoracji deserów.
Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay
Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców