Logo
Logo
43
Okazje

Nalewka z truskawek – pyszny, domowy przepis!

Truskawki to delikatne owoce dojrzewające w czerwcu i lipcu. Najczęściej przetwarza się je na dżemy, konfitury i soki. Można je mrozić. Mało kto wie, że truskawki można wykorzystać również do przygotowania aromatycznego trunku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z truskawek.

 

Truskawka (Fragaria x ananassa) to bylina łatwa w uprawie. Nadaje się na słoneczne stanowiska. Należy ją sadzić w żyznym, przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie. Świeże owoce zawierają m.in. witaminę C, żelazo i fosfor.

Nalewka z truskawek krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z truskawek

  • Składniki: 25 dag truskawek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 l czystej wódki. Do nalewki najlepiej wybrać owoce niezbyt duże, bardzo dojrzałe.
  • Dojrzałe truskawki opłukać zimną wodą, zostawić na sicie, żeby obeschły.
  • Odciąć szypułki tak, aby nie pozostawić zielonkawych „knotów”.
  • Owoce przełożyć do słoja, zasypać cukrem.
  • Odstawić na 1-2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po tym czasie zlać sok, dodać spirytus, a po kilku godzinach wódkę. Odstawić na 3 miesiące.
  • Owoce pozostałe po zlaniu soku zalać szklanką wódki z 2 łyżkami rumu. Można je wykorzystać do dekoracji deserów.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Tagi
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (25)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu