Nalewka z truskawek – pyszny, domowy przepis!

Nalewka z truskawek fot. Pezibear Pixabay

Truskawki to delikatne owoce dojrzewające w czerwcu i lipcu. Najczęściej przetwarza się je na dżemy, konfitury i soki. Można je mrozić. Mało kto wie, że truskawki można wykorzystać również do przygotowania aromatycznego trunku. Poznaj nasz przepis na nalewkę z truskawek.

Posłuchaj
00:00
43

Truskawka (Fragaria x ananassa) to bylina łatwa w uprawie. Nadaje się na słoneczne stanowiska. Należy ją sadzić w żyznym, przepuszczalnym podłożu o lekko kwaśnym odczynie. Świeże owoce zawierają m.in. witaminę C, żelazo i fosfor.

Nalewka z truskawek krok po kroku

Fot. Barbara Walicka

Przepis na nalewkę z truskawek

  • Składniki: 25 dag truskawek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki spirytusu, 1 l czystej wódki. Do nalewki najlepiej wybrać owoce niezbyt duże, bardzo dojrzałe.
  • Dojrzałe truskawki opłukać zimną wodą, zostawić na sicie, żeby obeschły.
  • Odciąć szypułki tak, aby nie pozostawić zielonkawych „knotów”.
  • Owoce przełożyć do słoja, zasypać cukrem.
  • Odstawić na 1-2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Kilka razy dziennie potrząsać słoikiem, żeby cukier dobrze się rozpuścił.
  • Po tym czasie zlać sok, dodać spirytus, a po kilku godzinach wódkę. Odstawić na 3 miesiące.
  • Owoce pozostałe po zlaniu soku zalać szklanką wódki z 2 łyżkami rumu. Można je wykorzystać do dekoracji deserów.

Tekst: Barbara Walicka, zdjęcie tytułowe: Pezibear/Pixabay

Zobacz więcej przepisów na nalewki z owoców
Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Truskawka Fragaria ananassa

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści