Przepis na truskawkową botwinkę na zimno
Czas przygotowania: 45 min
Składniki
- 250 g truskawek
- 1 pęczek botwinki
- 1 duży burak
- 3 ogórki gruntowe
- pęczek włoszczyzny
- koperek
- szczypiorek
- cebula
- kilka młodych ziemniaków
- jajko ugotowane na miękko
- masło
- ocet malinowy
- pieprz i sól
Przygotowanie
- Włoszczyznę, buraczki i botwinkę gotujemy do miękkości, po czym blendujemy na gładką, płynną zupę krem, doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Następnie schładzamy w lodówce.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
- Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle na małym ogniu.
- Truskawki i ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Ugniecione ziemniaki układamy na ½ talerza, na wierzch kładziemy cebulkę i jajko.
- Na drugą część talerza nakładamy truskawki i ogórka, zalewamy chłodnikiem z buraczków.
- Całość posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Obok talerza obowiązkowo miseczka z owocami jagodowymi.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"