Truskawkowa botwinka na zimno – coś na ząb dla miłośników zup!

Truskawkowa botwinka na zimno

Truskawkowa botwinka na zimno to doskonała propozycja na upalny dzień, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają lekkie i jednocześnie sycące dania! Chcecie zadbać o formę i nie odmawiać sobie przyjemności? Spróbujcie truskawkowej botwinki, a nie pożałujecie! 

Posłuchaj
00:00
6

Przepis na truskawkową botwinkę na zimno 

Czas przygotowania: 45 min

Składniki 

  • 250 g truskawek
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 duży burak
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek włoszczyzny
  • koperek
  • szczypiorek
  • cebula
  • kilka młodych ziemniaków
  • jajko ugotowane na miękko
  • masło
  • ocet malinowy
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę, buraczki i botwinkę gotujemy do miękkości, po czym blendujemy na gładką, płynną zupę krem, doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Następnie schładzamy w lodówce.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle na małym ogniu.
  4. Truskawki i ogórki kroimy w drobną kostkę. 
  5. Ugniecione ziemniaki układamy na ½  talerza, na wierzch kładziemy cebulkę i jajko.
  6. Na drugą część talerza nakładamy truskawki i ogórka, zalewamy chłodnikiem z buraczków.
  7. Całość posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Obok talerza obowiązkowo miseczka z owocami jagodowymi.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści