Logo
Logo

Truskawkowa botwinka na zimno – coś na ząb dla miłośników zup!

Truskawkowa botwinka na zimno to doskonała propozycja na upalny dzień, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają lekkie i jednocześnie sycące dania! Chcecie zadbać o formę i nie odmawiać sobie przyjemności? Spróbujcie truskawkowej botwinki, a nie pożałujecie! 

Przepis na truskawkową botwinkę na zimno 

Czas przygotowania: 45 min

Składniki 

  • 250 g truskawek
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 duży burak
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek włoszczyzny
  • koperek
  • szczypiorek
  • cebula
  • kilka młodych ziemniaków
  • jajko ugotowane na miękko
  • masło
  • ocet malinowy
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę, buraczki i botwinkę gotujemy do miękkości, po czym blendujemy na gładką, płynną zupę krem, doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku. Następnie schładzamy w lodówce.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, po czym ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na maśle na małym ogniu.
  4. Truskawki i ogórki kroimy w drobną kostkę. 
  5. Ugniecione ziemniaki układamy na ½  talerza, na wierzch kładziemy cebulkę i jajko.
  6. Na drugą część talerza nakładamy truskawki i ogórka, zalewamy chłodnikiem z buraczków.
  7. Całość posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Obok talerza obowiązkowo miseczka z owocami jagodowymi.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl