Logo
Logo
9
Do góry

Dlaczego warto jeść truskawki?

Sezon truskawkowy w pełni. Liczba ulicznych sprzedawców zwiększa się z dnia na dzień, co jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie tymi owocami. O ich wyjątkowym smaku nikogo nie trzeba przekonywać. Natomiast warto wiedzieć, dlaczego należy je jeść.

Truskawka posiada więcej witaminy C niż popularne owoce egzotyczne, takie jak cytryny i grejpfruty. Ponadto charakteryzuje się właściwościami odtruwającymi i oczyszczającymi organizm. Poprawia przemianę materii oraz wpływa odświeżająco na cerę i włosy. To tylko niektóre korzyści płynące ze spożywania tych dostępnych, na każdym rogu ulicy, owoców.

Truskawki powinno się jeść surowe i bez dodatków. Spożywając je pod taką postacią wykorzystujemy w pełni ich właściwości smakowe i zdrowotne. Jak mówi serwisowi infoWire.pl Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia Nestlé „[…] Zaletą truskawek jest to, że zawierają stosunkowo dużo wody, przez co są niskokaloryczne. To bardzo dobre źródło błonnika i wielu witamin pożądanych przez nasz organizm. Musimy jednak pamiętać, z czym je zjadamy.

Truskawki zawierają w swoim składzie fruktozę, czyli naturalny cukier owocowy. W związku z tym nie jest wskazane dodawanie białego cukru. Jeśli koniecznie chcemy je dosłodzić – wybierzmy miód. Truskawki powinny znaleźć się w diecie każdego z nas”.

Niestety - truskawki są owocami sezonowymi, przez co ich właściwościami cieszymy się przez krótki czas. Rozwój technologii sprawił jednak, że goszczą one na naszych stołach znacznie dłużej. Tomasz Piernik z firmy Vivai Mazzoni, zaznacza „[…] w polskim klimacie, truskawki możemy zbierać nawet do listopada. Oczywiście wymaga to bardziej skomplikowanych technologii uprawy, natomiast dzięki temu okres zbioru jest wydłużony”.


Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia Nestlé; Tomasz Piernik - Vivai Mazzoni

Niewątpliwie zmiany zachodzące w klimacie mają wpływ na zbiór truskawek. Aby był udany, plantatorom potrzebna jest wiedza. „Zmieniają się nie tylko warunki klimatyczne, ale też technologie uprawy i środki ochrony roślin” – dodaje Tomasz Piernik. Gdy truskawki podawane w tradycyjny sposób przestaną cieszyć nasze podniebienie, można je spożywać pod inną postacią. Popularnością cieszą się truskawkowe koktajle, ciasta czy sałatki.

Zdaniem Katarzyny Zadki „[…] ciekawym sposobem na jedzenie truskawek jest przygotowanie jogurtu owocowego. Wystarczy, zmieszać te dwa produkty ze sobą. Jest to prosty, lecz pożywny posiłek. Zachęcam do wykorzystania sezonu truskawkowego, w którym możemy cieszyć się z jego dobrodziejstwa”.

Warto też wiedzieć o jeszcze jednym zastosowaniu truskawek. Zdaniem brytyjskich naukowców są afrodyzjakiem. Wśród owoców mają największe działanie usprawniające seksualną aktywność człowieka. Korzystnie wpływają na wydolność wysiłkową organizmu oraz podnoszą poziom libido.

Truskawki są smaczne, zdrowe, niedrogie i dostępne praktycznie w każdym sklepie czy na bazarku. Spożywanie ich to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Co roku zadowalają nas swoim smakiem, zatem korzystajmy z ich właściwości, dopóki to możliwe.

Tekst i film: info.Wire.pl, zdjęcie tytułowe Felipe Sonic Pixabay Public Domain CC0


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu