Przepis na muffinki z wiśniowym lukrem
Składniki
Muffiny
1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady
2 jaja 100 ml mleka
100 ml oleju
Lukier
200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
100 g cukru pudru wiśnie do dekoracji
Przygotowanie
- Na początku rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (bez termoobiegu).
- Wiśnie drylujemy, przekładamy do garnka i gotujemy, aż puszczą nieco soku.
- Następnie, odcedzamy je, a sok zostawiamy do lukru.
- Przygotowujemy ciasto na muffiny zgodnie z przepisem na opakowaniu. I rozkładamy je do foremek.
- Do każdej babeczki dodajemy 1-2 wiśnie i lekko dociskamy.
- Muffiny pieczemy ok. 17-22 minuty sprawdzając za pomocą patyczka, czy są suche.
- Do miski wsypujemy cukier puder.
- Dodajemy stopniowo sok z wiśni i miksujemy do uzyskania lukru.
- Upieczone muffinki polewamy lukrem i dekorujemy wiśniami.
Smacznego!
Źródło: Delecta