Przepis na tartaletki z jabłkami i cynamonem
Składniki
- Ciasto: 100 g masła lub margaryny, 125 g mąki (najlepiej krupczatki), szczypta soli, 1/4 szklanki letniej wody.
- Nadzienie: 2 jabłka pokrojone w małe cząstki, cynamon, trochę cukru.
Przygotowanie
- Masło posiekaj nożem i wymieszaj z mąką.
- Dodaj szczyptę soli, wodę, po czym zagnieć wszystko razem i utwórz kulę.
- Wstaw na godzinę do lodówki.
- Blaszane foremki do muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Ciasto wyjmij z lodówki podziel na małe kawałki. Utwórz placuszki i wylep nimi foremki.
- Piecz 20 min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180º C.
- Do podpieczonych tarteletek włóż kawałki jabłek, posyp lekko cynamonem i odrobiną cukru.
- Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut (zależnie od gatunku jabłek).
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik