Tartaletki z jabłkami i cynamonem – tak smakuje jesień!

Tartaletki z jabłkami i cynamonem fot. Małgorzata Wójcik

Małe tartaletki z kruchego ciasta to idealny jesienny deser dla dzieci. Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto, a na wierzchu położysz pokrojone jabłka i przysypiesz odrobiną cynamonu. Sprawdź, nasz przepisz na tartaletki z jabłkammi i cynamonem!

Posłuchaj
00:00
27
Tartaletki z jabłkami i cynamonem

Przepis na tartaletki z jabłkami i cynamonem

Składniki

  • Ciasto: 100 g masła lub margaryny, 125 g mąki (najlepiej krupczatki), szczypta soli, 1/4 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: 2 jabłka pokrojone w małe cząstki, cynamon, trochę cukru.

Przygotowanie

  • Masło posiekaj nożem i wymieszaj z mąką.
  • Dodaj szczyptę soli, wodę, po czym zagnieć wszystko razem i utwórz kulę.
  • Wstaw na godzinę do lodówki.
  • Blaszane foremki do muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Ciasto wyjmij z lodówki podziel na małe kawałki. Utwórz placuszki i wylep nimi foremki.
  • Piecz 20 min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180º C.
  • Do podpieczonych tarteletek włóż kawałki jabłek, posyp lekko cynamonem i odrobiną cukru.
  • Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut (zależnie od gatunku jabłek).

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Obserwuj
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści