Tartaletki z jabłkami i cynamonem – tak smakuje jesień!

Tartaletki z jabłkami i cynamonem fot. Małgorzata Wójcik

Małe tartaletki z kruchego ciasta to idealny jesienny deser dla dzieci. Wystarczy, że przygotujesz kruche ciasto, a na wierzchu położysz pokrojone jabłka i przysypiesz odrobiną cynamonu. Sprawdź, nasz przepisz na tartaletki z jabłkammi i cynamonem!

Posłuchaj
00:00
27
Tartaletki z jabłkami i cynamonem

Przepis na tartaletki z jabłkami i cynamonem

Składniki

  • Ciasto: 100 g masła lub margaryny, 125 g mąki (najlepiej krupczatki), szczypta soli, 1/4 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: 2 jabłka pokrojone w małe cząstki, cynamon, trochę cukru.

Przygotowanie

  • Masło posiekaj nożem i wymieszaj z mąką.
  • Dodaj szczyptę soli, wodę, po czym zagnieć wszystko razem i utwórz kulę.
  • Wstaw na godzinę do lodówki.
  • Blaszane foremki do muffinek wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Ciasto wyjmij z lodówki podziel na małe kawałki. Utwórz placuszki i wylep nimi foremki.
  • Piecz 20 min w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180º C.
  • Do podpieczonych tarteletek włóż kawałki jabłek, posyp lekko cynamonem i odrobiną cukru.
  • Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut (zależnie od gatunku jabłek).

Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Obserwuj
Autor
Małgorzata Wójcik Małgorzata Wójcik

Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Szybkie porządki w ogrodzie? Z tymi akumulatorowymi urządzeniami STIHL pójdzie jak z płatka
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści