Przepis na tartę z brokułami
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 2 brokuły (lub 1 opakowanie 400g mrożonych brokułów)
- 200 g sera feta
- 250 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
- Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy.
- Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
- Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji.
- Posypujemy całość ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 20 min.
Smacznego!
Źródło: Delecta