Logo
Logo
11
Do góry

Tarta z brokułami

Aromatyczna, sycąca i pyszna tarta z brokułami znakomicie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację w chłodne, jesienne dni.

Przepis na tartę z brokułami

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 2 brokuły (lub 1 opakowanie 400g mrożonych brokułów)
  • 200 g sera feta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy.
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  4. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy.
  5. Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia.
  6. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  7. Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji.
  8. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 20 min.

Smacznego!

Źródło: Delecta


Warto przeczytać
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
TEMAT NA CZASIE
Zimowe prace ogrodowe | Rok w ogrodzie z marką Fiskars
Zima to dla większości roślin okres spoczynku przed nowym sezonem, ale dla nas ogrodników to nie czas na odpoczynek, lecz doskonały moment na...

Komentarze

Powiązane rośliny
Powiązane artykuły
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu