Brokuł – wartości odżywcze
Brokuły (Brassica oleracea var. italica) zawierają dużą ilość silnych przeciwutleniaczy m.in. sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. To zielone warzywo jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, A i K.
To warzywo dostarcza również ważnych dla organizmu składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dodatkowo brokuły są niskokaloryczne, a 100 g produktu dostarcza jedynie 35 kalorii, co sprawia, że są idealną przekąską w trakcie odchudzania. Brokuły to też dobre źródło białka roślinnego oraz węglowodanów prostych i złożonych.
Właściwości prozdrowotne brokułów
Jak wspomniano wcześniej, brokuły wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, co wynika z dużej ilości różnorodnych przeciwutleniaczy. Dodatkowo chronią one organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, a więc zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, cukrzyca).
Natomiast witamina E, nazywana również witaminą młodości, to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w naturze, przeciwdziała starzeniu się organizmu, chroni przed wieloma chorobami i korzystnie wpływa na stan skóry.
Znajdujące się w brokułach składniki mineralne pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pracę mózgu, stan mięśni, układ kostny, kondycję serca oraz układu krążenia i układ odpornościowy. Brokuły działają również przeciwzapalnie i korzystnie oddziałują na pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika.
Zastosowanie brokułów
Wiele osób uważa, że jest to warzywo o mdłym smaku, tymczasem jego odpowiednie przygotowanie sprawia, że brokuł jest pełen, wspaniałego i zaskakującego smaku.
Surowe brokuły można również wykorzystać jako zdrową przekąskę między posiłkami. Brokuły można wykorzystać również do sporządzenia zup, czy zup krem, sałatek, potrawek i jako dodatek do dań głównych.
Wspaniale smakują również zapiekane, a więc mogą stanowić część zapiekanki lub tarty. Doskonale komponują się z większością produktów, dzięki czemu można je wszechstronnie wykorzystywać i przy ich użyciu tworzyć nowe, niezapomniane smaki.
Jak przygotowywać brokuły?
Najkorzystniej jest spożywać brokuły na surowo, gdyż wtedy spożywamy wszystkie zawarte w nich składniki pokarmowe. Jednak jeśli nie możemy lub nie lubimy ich w takiej postaci, to należy pamiętać, aby nie rozgotowywać brokułów, gdyż powoduje to duże straty witamin i minerałów. W takim przypadku warto brokuły blanszować lub gotować na parze, nie dłużej niż przez 3-4 minuty.
Jesienią i zimą, warto korzystać z mrożonych brokułów, zwłaszcza jeśli są to warzywa zebrane z własnego ogrodu.
Przeciwwskazania do jedzenia brokułów
Brokuły mogą spożywać praktycznie wszyscy, ale osoby chore na choroby tarczycy powinny ograniczać ich ilość. Natomiast osoby z problemami gastrycznymi lub z zaleconą dietą łatwostrawną nie powinny spożywać ich w formie surowej ani ugotowanych na półtwardo, gdyż taka forma może nasilać objawy.
W takiej sytuacji nie warto całkowicie eliminować brokułów ze swojej diety, gdyż ich jedzenie przynosi wielkie korzyści. Zamiast tego można ograniczyć ich ilość i łączyć je z produktami łatwostrawnymi.
Co trzeba zapamiętać?
- Brokuły to niezwykle smaczne warzywa o charakterystycznym smaku. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a w tym pierwszym przypadku mają ciekawy, ostry smak.
- Brokuły wykazują szerokie działania prozdrowotne, dlatego warto je włączać do swojej diety i wykorzystywać w codziennej kuchni. Zawarte w nich składniki mają silne działanie przeciwnowotworowe i zmniejszają ryzyko chorób serca, a także pozytywnie wpływają na układ kostny, odporność, funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i mięśni.
- Spożywanie brokułów doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. To niskokaloryczne warzywo, które można wykorzystać podczas odchudzania np. jako zdrową i pyszną przekąskę.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: jacqueline macou/Pixabay