Logo
Logo

Brokuł – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

Brokuł to jedno z bardziej wartościowych warzyw o silnym działaniu prozdrowotnym. Duża zawartość cennych składników pokarmowych zapewnia wszechstronne korzyści zdrowotne. Niestety, często brokuł wciąż jest niedoceniany i nielubiany. Tymczasem jego odpowiednie przygotowanie sprawia, że może on wzbogacić smak wielu potraw i można go wszechstronnie wykorzystać w swojej kuchni. Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuł – wartości odżywcze

Brokuły (Brassica oleracea var. italica) zawierają dużą ilość silnych przeciwutleniaczy m.in. sulforafanu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. To zielone warzywo jest doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, A i K.

To warzywo dostarcza również ważnych dla organizmu składników mineralnych: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dodatkowo brokuły są niskokaloryczne, a 100 g produktu dostarcza jedynie 35 kalorii, co sprawia, że są idealną przekąską w trakcie odchudzania. Brokuły to też dobre źródło białka roślinnego oraz węglowodanów prostych i złożonych.

Właściwości prozdrowotne brokułów

Jak wspomniano wcześniej, brokuły wykazują silne działanie przeciwnowotworowe, co wynika z dużej ilości różnorodnych przeciwutleniaczy. Dodatkowo chronią one organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, a więc zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych (m.in. miażdżyca, zawał serca, udar mózgu, cukrzyca).

Zawarta w brokule witamina C pozytywnie wpływa na naturalną odporność człowieka oraz przyspiesza regenerację i gojenie się ran. Witamina A korzystnie oddziałuje na wzrok, pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz pomaga utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji.

Natomiast witamina E, nazywana również witaminą młodości, to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w naturze, przeciwdziała starzeniu się organizmu, chroni przed wieloma chorobami i korzystnie wpływa na stan skóry.

Znajdujące się w brokułach składniki mineralne pozytywnie wpływają na układ nerwowy, pracę mózgu, stan mięśni, układ kostny, kondycję serca oraz układu krążenia i układ odpornościowy. Brokuły działają również przeciwzapalnie i korzystnie oddziałują na pracę układu pokarmowego ze względu na dużą ilość błonnika.

Brokuł - na co pomaga dlaczego warto jeść - zapiekanka fot. Bernadette Wurzinger  Pixabay
Fot. Bernadette Wurzinger/Pixabay

Zastosowanie brokułów

Wiele osób uważa, że jest to warzywo o mdłym smaku, tymczasem jego odpowiednie przygotowanie sprawia, że brokuł jest pełen, wspaniałego i zaskakującego smaku.

Brokuły najczęściej spożywane są w formie gotowanej lub blanszowanej, tymczasem można je jeść również na surowo. Bez obróbki termicznej mają ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, przez co świetnie sprawdzają się w sałatkach, zapewniając ich niepowtarzalny smak.

Surowe brokuły można również wykorzystać jako zdrową przekąskę między posiłkami. Brokuły można wykorzystać również do sporządzenia zup, czy zup krem, sałatek, potrawek i jako dodatek do dań głównych.

Wspaniale smakują również zapiekane, a więc mogą stanowić część zapiekanki lub tarty. Doskonale komponują się z większością produktów, dzięki czemu można je wszechstronnie wykorzystywać i przy ich użyciu tworzyć nowe, niezapomniane smaki.

Jak przygotowywać brokuły?

Najkorzystniej jest spożywać brokuły na surowo, gdyż wtedy spożywamy wszystkie zawarte w nich składniki pokarmowe. Jednak jeśli nie możemy lub nie lubimy ich w takiej postaci, to należy pamiętać, aby nie rozgotowywać brokułów, gdyż powoduje to duże straty witamin i minerałów. W takim przypadku warto brokuły blanszować lub gotować na parze, nie dłużej niż przez 3-4 minuty.

Jesienią i zimą, warto korzystać z mrożonych brokułów, zwłaszcza jeśli są to warzywa zebrane z własnego ogrodu.

Przeciwwskazania do jedzenia brokułów

Brokuły mogą spożywać praktycznie wszyscy, ale osoby chore na choroby tarczycy powinny ograniczać ich ilość. Natomiast osoby z problemami gastrycznymi lub z zaleconą dietą łatwostrawną nie powinny spożywać ich w formie surowej ani ugotowanych na półtwardo, gdyż taka forma może nasilać objawy.

Nie ma jednak przeciwwskazań, aby dodać brokuły do dobrze ugotowanej, łatwostrawnej zupy, czy potrawki. Warto pamiętać, że brokuły należą do roślin z rodziny kapustnych, a to oznacza, że u niektórych mogą powodować wzdęcia, nadmierne gazy lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

W takiej sytuacji nie warto całkowicie eliminować brokułów ze swojej diety, gdyż ich jedzenie przynosi wielkie korzyści. Zamiast tego można ograniczyć ich ilość i łączyć je z produktami łatwostrawnymi.

Co trzeba zapamiętać?

  • Brokuły to niezwykle smaczne warzywa o charakterystycznym smaku. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a w tym pierwszym przypadku mają ciekawy, ostry smak.
  • Brokuły wykazują szerokie działania prozdrowotne, dlatego warto je włączać do swojej diety i wykorzystywać w codziennej kuchni. Zawarte w nich składniki mają silne działanie przeciwnowotworowe i zmniejszają ryzyko chorób serca, a także pozytywnie wpływają na układ kostny, odporność, funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i mięśni.
  • Spożywanie brokułów doskonale wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. To niskokaloryczne warzywo, które można wykorzystać podczas odchudzania np. jako zdrową i pyszną przekąskę.

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: jacqueline macou/Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl