Zupa krem ze szpinaku z dodatkiem brokułów – jest pyszna!

Zupa krem ze szpinaku fot. Barbara Walicka

O wartościach odżywczych szpinaku słyszał chyba każdy. Jednak mało kto ma ochotę jeść to smaczne warzywo pod postacią bezkształtnego purée. Szpinak jest pyszny, ale wymaga przypraw, które podkreślą jego zalety: dobrego masła, łyżki śmietany, czosnku, odrobiny cukru, szczypty soli i szypteczki gałki muszkatołowej. 

Posłuchaj
00:00
39

Szpinak (Spinacia oleracea) to warzywo bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, a przy tym zawierające wiele wartościowych składników. To jedna z tych roślin, którą z powodzeniem może uprawiać nawet początkujący ogrodnik. Nasiona szpinaku wysiewamy przez cały sezon – na zbiór wiosenny już na przełomie marca i kwietnia (jego nasiona są odporne na niskie temperatury), a na zbiór jesienny w październiku lub listopadzie. Najlepiej rośnie w półcieniu, na żyznym podłożu o odczynie obojętnym. Szpinak nadaje się do uprawy na tradycyjnych grządkach, w skrzyniach oraz w donicach na balkonie czy tarasie. Liście można zbierać nawet w grudniu, po pierwszych opadach śniegu.

Co zawiera szpinak

  • witaminę C;
  • beta-karoten;
  • luteinę;
  • sole mineralne (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk).

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny unikać spożywania większych ilości szpinaku.

zupa krem ze szpinaku Fot. Devanath/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na zupę krem ze szpinaku

To zaczerpnięta z kuchni argentyńskiej, lekko zmodyfikowana sopa crema de espinacas.

  • Ugotować smak na zupę, czyli włoszczyznę z kurzą szyjką i skrzydełkiem na niezbyt intensywny rosół.
  • Umyć liście szpinaku i sparzyć je wrzątkiem.
  • Ugotować osobno brokuł.
  • Z rosołu usunąć włoszczyznę i kurze dodatki, po czym włożyć zmiksowany lub posiekany szpinak.
  • Zaprawić śmietaną lub rozpuszczonym wcześniej w gorącym rosole topionym serkiem – najlepiej bardzo łagodnym.
  • Brokuł rozdzielić na małe różyczki. Gorącymi różyczkami posypać gorącą zupę na talerzu.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Obserwuj
Autor
Barbara Walicka Barbara Walicka

W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Brokuł włoski Brassica oleracea var. italica

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści