Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2021
28
Do góry
Artykuł na: 2-3 minuty

Zupa krem ze szpinaku z dodatkiem brokułów – jest pyszna!

O wartościach odżywczych szpinaku słyszał chyba każdy. Jednak mało kto ma ochotę jeść to smaczne warzywo pod postacią bezkształtnego purée. Szpinak jest pyszny, ale wymaga przypraw, które podkreślą jego zalety: dobrego masła, łyżki śmietany, czosnku, odrobiny cukru, szczypty soli i szypteczki gałki muszkatołowej. 

Szpinak (Spinacia oleracea) to warzywo bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, a przy tym zawierające wiele wartościowych składników. To jedna z tych roślin, którą z powodzeniem może uprawiać nawet początkujący ogrodnik. Nasiona szpinaku wysiewamy przez cały sezon – na zbiór wiosenny już na przełomie marca i kwietnia (jego nasiona są odporne na niskie temperatury), a na zbiór jesienny w październiku lub listopadzie. Najlepiej rośnie w półcieniu, na żyznym podłożu o odczynie obojętnym. Szpinak nadaje się do uprawy na tradycyjnych grządkach, w skrzyniach oraz w donicach na balkonie czy tarasie. Liście można zbierać nawet w grudniu, po pierwszych opadach śniegu.

Co zawiera szpinak

  • witaminę C;
  • beta-karoten;
  • luteinę;
  • sole mineralne (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk).

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny unikać spożywania większych ilości szpinaku.

zupa krem ze szpinaku

Fot. Devanath/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na zupę krem ze szpinaku

To zaczerpnięta z kuchni argentyńskiej, lekko zmodyfikowana sopa crema de espinacas.

  • Ugotować smak na zupę, czyli włoszczyznę z kurzą szyjką i skrzydełkiem na niezbyt intensywny rosół.
  • Umyć liście szpinaku i sparzyć je wrzątkiem.
  • Ugotować osobno brokuł.
  • Z rosołu usunąć włoszczyznę i kurze dodatki, po czym włożyć zmiksowany lub posiekany szpinak.
  • Zaprawić śmietaną lub rozpuszczonym wcześniej w gorącym rosole topionym serkiem – najlepiej bardzo łagodnym.
  • Brokuł rozdzielić na małe różyczki. Gorącymi różyczkami posypać gorącą zupę na talerzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (7)
Nowe treści
To Cię zainteresuje
Nowe rośliny w katalogu
WYSIEWANIE
Na czasie
WYSIEWANIE
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Tydzień 8, Sentencja nr:5
Rośliny zimozielone i iglaste warto cieniować – podczas pierwszych pogodnych dni silne słońce może mocno wysuszać rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwiać uzupełnienie strat wody. Do cieniowania można użyć agrowłókniny.
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Tydzień 8, Sentencja nr:4
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) – zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza.
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Tydzień 8, Sentencja nr:3
Dobry czas na zaplanowanie obsadzenia rabat i zakup nasion, nawozów czy narzędzi ogrodowych, które potrzebne będą w nadchodzącym sezonie.
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Tydzień 8, Sentencja nr:2
Możemy rozpocząć wysiewanie nasion warzyw na rozsadę (pomidor, por, bakłażan), jak również nasion roślin jednorocznych (lobelia, szałwia, tunbergia).
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Tydzień 8, Sentencja nr:1
Odgarniając śnieg z ogrodowych mebli, ścieżek i podjazdu pamiętajmy, że należy go rozkruszać – ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować np. gnicie darni.
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu