Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
18
Do góry

Zupa krem ze szpinaku

O wartościach odżywczych szpinaku słyszał chyba każdy. Jednak mało kto ma ochotę jeść to smaczne warzywo pod postacią bezkształtnego purée. Szpinak jest pyszny, ale wymaga przypraw, które podkreślą jego zalety: dobrego masła, łyżki śmietany, czosnku, odrobiny cukru, szczypty soli i szypteczki gałki muszkatołowej. 

Szpinak (Spinacia oleracea) to warzywo bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, a przy tym zawierające wiele wartościowych składników. To jedna z tych roślin, którą z powodzeniem może uprawiać nawet początkujący ogrodnik. Nasiona szpinaku wysiewamy przez cały sezon – na zbiór wiosenny już na przełomie marca i kwietnia (jego nasiona są odporne na niskie temperatury), a na zbiór jesienny w październiku lub listopadzie. Najlepiej rośnie w półcieniu, na żyznym podłożu o odczynie obojętnym. Szpinak nadaje się do uprawy na tradycyjnych grządkach, w skrzyniach oraz w donicach na balkonie czy tarasie. Liście można zbierać nawet w grudniu, po pierwszych opadach śniegu.

Co zawiera szpinak

  • witaminę C;
  • beta-karoten;
  • luteinę;
  • sole mineralne (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk).

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny unikać spożywania większych ilości szpinaku.

zupa krem ze szpinaku

Fot. Devanath/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na zupę krem ze szpinaku

To zaczerpnięta z kuchni argentyńskiej, lekko zmodyfikowana sopa crema de espinacas.

  • Ugotować smak na zupę, czyli włoszczyznę z kurzą szyjką i skrzydełkiem na niezbyt intensywny rosół.
  • Umyć liście szpinaku i sparzyć je wrzątkiem.
  • Ugotować osobno brokuł.
  • Z rosołu usunąć włoszczyznę i kurze dodatki, po czym włożyć zmiksowany lub posiekany szpinak.
  • Zaprawić śmietaną lub rozpuszczonym wcześniej w gorącym rosole topionym serkiem – najlepiej bardzo łagodnym.
  • Brokuł rozdzielić na małe różyczki. Gorącymi różyczkami posypać gorącą zupę na talerzu.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Zimowa ochrona
Temat miesiąca
Zimowa ochrona
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Tydzień 46, Sentencja nr:6
Jeśli chcemy, aby taras dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go zabezpieczyć przed zimą (zależnie od drewna, np. olejem zabezpieczającym).
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Tydzień 46, Sentencja nr:5
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków.
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Tydzień 46, Sentencja nr:4
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada.
Tydzień 46, Sentencja nr:2
Tydzień 46, Sentencja nr:2
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku.
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Tydzień 46, Sentencja nr:1
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin.
Twoja strona ogrodu