Szpinak (Spinacia oleracea) to warzywo bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, a przy tym zawierające wiele wartościowych składników. To jedna z tych roślin, którą z powodzeniem może uprawiać nawet początkujący ogrodnik. Nasiona szpinaku wysiewamy przez cały sezon – na zbiór wiosenny już na przełomie marca i kwietnia (jego nasiona są odporne na niskie temperatury), a na zbiór jesienny w październiku lub listopadzie. Najlepiej rośnie w półcieniu, na żyznym podłożu o odczynie obojętnym. Szpinak nadaje się do uprawy na tradycyjnych grządkach, w skrzyniach oraz w donicach na balkonie czy tarasie. Liście można zbierać nawet w grudniu, po pierwszych opadach śniegu.
Co zawiera szpinak
- witaminę C;
- beta-karoten;
- luteinę;
- sole mineralne (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk).
Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny unikać spożywania większych ilości szpinaku.
Fot. Devanath/Pixabay, Barbara Walicka |
Przepis na zupę krem ze szpinaku
To zaczerpnięta z kuchni argentyńskiej, lekko zmodyfikowana sopa crema de espinacas.
- Ugotować smak na zupę, czyli włoszczyznę z kurzą szyjką i skrzydełkiem na niezbyt intensywny rosół.
- Umyć liście szpinaku i sparzyć je wrzątkiem.
- Ugotować osobno brokuł.
- Z rosołu usunąć włoszczyznę i kurze dodatki, po czym włożyć zmiksowany lub posiekany szpinak.
- Zaprawić śmietaną lub rozpuszczonym wcześniej w gorącym rosole topionym serkiem – najlepiej bardzo łagodnym.
- Brokuł rozdzielić na małe różyczki. Gorącymi różyczkami posypać gorącą zupę na talerzu.
Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka