Logo
Logo

Zupa krem ze szpinaku z dodatkiem brokułów – jest pyszna!

O wartościach odżywczych szpinaku słyszał chyba każdy. Jednak mało kto ma ochotę jeść to smaczne warzywo pod postacią bezkształtnego purée. Szpinak jest pyszny, ale wymaga przypraw, które podkreślą jego zalety: dobrego masła, łyżki śmietany, czosnku, odrobiny cukru, szczypty soli i szypteczki gałki muszkatołowej. 

Szpinak (Spinacia oleracea) to warzywo bardzo łatwe w uprawie i mało wymagające, a przy tym zawierające wiele wartościowych składników. To jedna z tych roślin, którą z powodzeniem może uprawiać nawet początkujący ogrodnik. Nasiona szpinaku wysiewamy przez cały sezon – na zbiór wiosenny już na przełomie marca i kwietnia (jego nasiona są odporne na niskie temperatury), a na zbiór jesienny w październiku lub listopadzie. Najlepiej rośnie w półcieniu, na żyznym podłożu o odczynie obojętnym. Szpinak nadaje się do uprawy na tradycyjnych grządkach, w skrzyniach oraz w donicach na balkonie czy tarasie. Liście można zbierać nawet w grudniu, po pierwszych opadach śniegu.

Co zawiera szpinak

  • witaminę C;
  • beta-karoten;
  • luteinę;
  • sole mineralne (żelazo, wapń, potas, sód, magnez, cynk).

Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, osoby cierpiące na choroby nerek i wątroby powinny unikać spożywania większych ilości szpinaku.

zupa krem ze szpinaku Fot. Devanath/Pixabay, Barbara Walicka

Przepis na zupę krem ze szpinaku

To zaczerpnięta z kuchni argentyńskiej, lekko zmodyfikowana sopa crema de espinacas.

  • Ugotować smak na zupę, czyli włoszczyznę z kurzą szyjką i skrzydełkiem na niezbyt intensywny rosół.
  • Umyć liście szpinaku i sparzyć je wrzątkiem.
  • Ugotować osobno brokuł.
  • Z rosołu usunąć włoszczyznę i kurze dodatki, po czym włożyć zmiksowany lub posiekany szpinak.
  • Zaprawić śmietaną lub rozpuszczonym wcześniej w gorącym rosole topionym serkiem – najlepiej bardzo łagodnym.
  • Brokuł rozdzielić na małe różyczki. Gorącymi różyczkami posypać gorącą zupę na talerzu.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Zupa krem ze szpinaku z dodatkiem brokułów – jest pyszna!
Zupa krem ze szpinaku z dodatkiem brokułów – jest pyszna!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (16)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl