Szpinak | Na co pomaga i dlaczego warto go jeść?

szpinak na co pomaga i dlaczego warto jeść fot. Devanath Pixabay

Szpinak to jedno z najchętniej spożywanych warzyw liściastych na świecie. Jego delikatny smak i przyjemna konsystencja pozwala na wszechstronne wykorzystanie w wielu potrawach. Nie dość, że jest to warzywo niezwykle smaczne, to jeszcze przynosi wiele korzyści organizmowi człowieka, a bogactwo składników pokarmowych zapewnia pozytywne oddziaływanie na funkcjonowanie wszystkich układów.

Posłuchaj
00:00
21

Szpinak – wartości odżywcze

Szpinak (Spinacia oleracea) to niskokaloryczne warzywo bogate w składniki odżywcze, które pełnią ważną funkcję w organizmie człowieka. Dostarcza znaczne ilości witamin A, C, K, a także magnez, kwas foliowy, wapń i żelazo. Dodatkowo znajdziemy w nim silne przeciwutleniacze, które zwalczają stres oksydacyjny. Szpinak jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego i beta-karotenu, czyli prowitaminy, którą organizm przekształca w witaminę A.

Szpinak a żelazo

W powszechnej świadomości utarło się, że szpinak jest doskonałym źródłem żelaza. I choć roślina ta faktycznie zawiera ten pierwiastek, to nie jest go tak dużo, jak pierwotnie sądzono. Przez dekady uważano, że w 100 g szpinaku znajduje się 38 mg żelaza, podczas gdy jest go faktycznie aż 10 razy mniej! Natomiast obróbka termiczna dodatkowo zmniejsza tę ilość.

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Szpinak dostarcza żelazo niehemowe, czyli roślinne, które odznacza się niską przyswajalnością, a zawartość kwasu szczawiowego również niekorzystnie wpływa na możliwość wykorzystania żelaza przez organizm.

Dlatego, mimo iż szpinak jest warzywem bardzo zdrowym, to nie jest bogatym źródłem żelaza i nie sprawdzi się dobrze, jako uzupełnienie tego ważnego dla organizmu pierwiastka.

Właściwości prozdrowotne szpinaku

Spożywanie szpinaku zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy, co wynika z dużej zawartości przeciwutleniaczy. Dodatkowo szpinak korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego, mineralizację kości oraz pracę układu nerwowego i mózgu. Witaminy zawarte w tym warzywie pozytywnie oddziałują na wzrok, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Natomiast zawarty w szpinaku błonnik zwiększa uczucie sytości, poprawia perystaltykę jelit, ułatwia pozbycie się toksyn, zapobiega zaparciom i wspomaga ich leczenie oraz pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i lipidową, a więc pomaga obniżyć poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Kiedy warto jeść szpinak?

Szpinak warto jeść zawsze, bo dostarcza wielu cennych składników pokarmowych, jednak są sytuacje, w których jest on szczególnie zalecany.

Szpinak zawiera znaczne ilości magnezu, który pozytywnie wpływa na samopoczucie, kojąc nerwy i działając uspokajająco, z tego względu zalecany jest osobom znerwicowanym i zestresowanymi.

Dobrze sprawdzi się również przy zaparciach i w diecie łatwostrawnej, szczególnie po dokładnym rozdrobnieniu i ugotowaniu. Spożycie szpinaku będzie pomocne również podczas leczenia cukrzycy i hipercholesterolemii, a także podczas odchudzania. Szpinak można podawać maluchom już od 9 miesiąca życia, jako zdrowe urozmaicenie diety.

szpinak na co pomaga i dlaczego warto jeść - zastosowanie w kuchni
Fot. NatureFriend, singielmama, Mona El Falaky,  Robert Forster / Pixabay
Potrawy ze szpinaku: 1 – koktajl, 2 – pasta, 3 – sałatka, 4 – zupa krem

Zastosowanie szpinaku

Szpinak można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Ma przyjemny, lekko kwaskowy smak, który dobrze komponuje się w wielu daniach. Co ważne, podczas gotowania nie dochodzi do znacznej utraty składników pokarmowych (poza żelazem), a ze względu na duże właściwości zdrowotne, warto go stosować w swojej kuchni.

Szpinak doskonale nadaje się do sporządzania zup i sosów, które pasują zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Może stanowić dodatek do omletu, sufletu, dań makaronowych, potrawek, risotto, czy sałatki lub posłużyć do przygotowania pysznego i zdrowego smoothie lub koktajlu.

Coraz chętniej szpinak wykorzystywany jest także do przygotowywania ciast i deserów, którym nadaje piękny, zielony kolor np. popularne ostatnio ciasto leśny mech, które zachwyca swym smakiem i wyglądem, a dodatkowo dostarcza cennych witamin i minerałów.

Przeciwwskazania do spożywania szpinaku

Szpinak, mimo że ogólnie jest bardzo zdrowy, to zawartość niektórych związków sprawia, że nie powinny go spożywać niektóre osoby. Przede wszystkim szpinaku powinny unikać osoby z kamicą nerkową i tendencją do powstawania piasku i kamieni, gdyż zawarty w warzywie kwas szczawiowy nasila ten problem.

Nie jest on również zalecany chorym na reumatyzm i artretyzmem. Natomiast osoby z nadkwasotą żołądka oraz chorobami układu krwionośnego powinny ograniczyć jego ilość.

Szpinaku nie powinno się spożywać, przyjmując leki przeciwzakrzepowe, gdyż warzywo to zawiera znaczne ilości witaminy K, która może wchodzić w interakcje z lekami.

Ze względu na dużą zawartość błonnika, duże ilości szpinaku u osób z wrażliwym układem pokarmowym mogą wywołać wzdęcia, nadmierne gazy i inne dolegliwości gastryczne. W takim przypadku wystarczy zmniejszyć jego ilość w diecie lub łączyć go z produktami o większej strawności, aby skutecznie wyeliminować dolegliwości.

O czym trzeba pamiętać?

  • Szpinak to pyszne i niezwykle zdrowe warzywo o wspaniałym, ale delikatnym smaku.
  • Doskonale sprawdza się w większości dań i można go wykorzystać zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich.
  • Bogaty w witaminy C, A i K, przeciwutleniacze, składniki mineralne i błonnik przynosi wiele korzyści naszemu organizmowi.
  • Pozytywnie wpływa na odporność, układ pokarmowy, serce, pracę mózgu i chroni przed rozwojem wielu chorób.
  • Dodatkowo szpinak pomaga uzyskać zdrową skórę i utrzymać ją w dobrej kondycji.


Tekst: Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: Devanath/Pixabay

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Mini grządka z tworzywa – 97,5 x 51 x 25 cm | Garland
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Podłoże NATURAL+, ziemia do ziół i warzyw - 20 l
Tematy
Powiązane artykuły
Powiązane rośliny

Szpinak Spinacia oleracea 

Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Testujemy w naszym ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści