Zioła pomagają organizmowi oczyszczeniu krwi, wątroby, układu limfatycznego, wzmacniają także odporność. Sok z samych ziół po wyciśnięciu wydaje się mało atrakcyjny smakowo. Jednakże w połączeniu z owocem smakuje wyśmienicie. Wystarczy dodać ulubiony owoc i możemy się cieszyć pysznym koktajlem bogatym w fitozwiązki, a tym samym „przemycić” je do naszego organizmu.
Najlepszym, najszybszym i najbardziej skutecznym sposobem na przyswojenie substancji zawartych w majowych ziołach i roślinach, jest sporządzanie na ich bazie świeżo tłoczonych i pysznych soków. W ten sposób na zimno soki zachowują to co najlepsze z każdego składnika. Wyciskanie, tłoczenie soków za pomocą wolnoobrotowych profesjonalnych wyciskarek, będzie gwarancją nie tylko ich aksamitnej jednolitej konsystencji, ale przede wszystkim tego, że wszystkie najważniejsze wartości odżywcze majowych ziół zostaną zachowane – podkreśla Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce.
Przepisy na soki i smoothie z ziół i owoców
Wiosna to doskonała pora, by zacząć przygodę z sezonowymi, świeżymi ziołami i wprowadzić je do naszej diety, np. przyrządzając przepyszne soki. Główne działanie tych „ziół mocy” wiąże się z funkcjami oczyszczającymi organizm: krew, limfę i wątrobę. Istotne jest to, że w postaci soków czy smoothie nie stracą one nic ze swoich przebogatych odżywczych właściwości. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd wartych polecenia sezonowych roślin oraz kilka pomysłów, jak je wykorzystać w codziennej diecie.
Źródło: Kuvings, zdjęcie tytułowe: romrodinka / Depositphotos oraz Monika Baechler/Pixabay