Dlaczego warto zadbać o sekator po sezonie?
Zamiast szarpać pędy, dobrze przygotowane ostrza wykonują czyste cięcie, pozostawiając gładką ranę na roślinie, która powinna w pełni się zarosnąć, co zmniejsza ryzyko infekcji chorobami. Nie trzeba wiele, by zabezpieczyć sekator po sezonie – wystarczy trochę oliwy, papier ścierny lub ścierniwo oraz niedroga osełka z kamienia.
Jak dbać o sekator po sezonie?
- Wyczyść wszystkie metalowe części, używając ścierniwa lub włókna ściernego. Powinno to usunąć ślady rdzy i zgromadzony na ostrzach sok roślin.
- Naostrz ostrza specjalna ostrzałką do sekatorów. Ostrzy części tnące pod kątem od zewnętrznej krawędzi, po czym wewnętrzna strona jest płasko wyczyszczona.
- Naoliw sprężynę i zawias. Regularne oliwienie utrzymuje ruchome części nasmarowane i luźne oraz trzyma wodę z daleka od metalowych części, co pozwala uniknąć rdzewienia.
Zdjęcie tytułowe: FabioRibeiro / Pixabay