Odpowiedź eksperta:
Zabezpieczanie drzew owocowych przed zimą
Młode i świeżo posadzone drzewka owocowe obsypujemy kopczykami do 30 cm, przykrywając miejsce okulizacji i część pnia odmiany szlachetnej. Kopczyk będzie stanowił dodatkową warstwę izolacyjną, chroniącą korzenie przed przemarzaniem. Pień (podstawa pnia) i konary gatunków wrażliwych (zwłaszcza młodych drzewek) - t.j. brzoskwina zwyczajna (Prunus persica), czereśnia (Prunus avium), grusza pospolita (Pyrus comunis), morela zwyczajna (Prunus armeniaca) zabezpieczamy agrowłókniną lub słomą. Nie wolno stosować folii, gdyż nie przepuszcza ona powietrza.
Bielenie pni drzew
Bielenie pni drzew ma na celu zapobieżenie nadmiernemu nagrzewaniu się pni i grubych konarów (biały kolor odbija promienie słoneczne). Słońce pobudza ruch soków w drzewie, a w nocy przy znacznych spadkach temperatur następuje ich zamarzanie, co w konsekwencji prowadzi do rozsadzenia i pęknięcia pnia i powstania rany zgorzelinowej. Bielenie pni drzew należy wykonać w drugiej połowie grudnia, (najpóźniej na początku stycznia), a w przypadku spłukania części wapna przez deszcz, poprawić. Najczęściej do bielenia używamy "mleka wapiennego" (2kg wapna palonego + 10 litrów wody).
Zabezpieczanie krzewów owocowych przed zimą
Pędy winorośli (Vitis) i jeżyny (Rubus) układamy na ziemi w dołku głębokości 15 cm i przykrywamy trocinami, liśćmi lub słomą, na których kładziemy warstwę ziemi.
Ochrona drzew i krzewów przed zwierzętami
Dla ochrony drzew przed zającami, królikami, a nawet sarnami (które obgryzają korę w dolnych częściach pni) zakładamy plastikowe osłonki na pnie, smarujemy je repelentami lub zawieszamy mydełka zapachowe.