Logo
Logo
7
Do góry

Konserwacja narzedzi do cięcia

Pytanie czytelnika: Mam na działce kilka żywopłotów, owocówek i krzewów ozdobnych. Zawsze jest coś do przycięcia. Mam markowe narzędzia do cięcia (sekator i piłę) więc na razie nie czyściłem narzędzi po cięciu. Czy trzeba to robić regularnie?

Narzędzia do cięcia (sekatory, piły, nożyce) powinno się konserwować po zakończonej pracy oraz przed lub po sezonie.

Prace polegają na odkażaniu mechanizmu tnącego, np.: przy użyciu spirytusu. Są szczególnie konieczne, gdy wykonuje się cięcie sanitarne. W taki sposób można ograniczyć rozprzestrzenianie się chorób grzybowych, wirusowych i bakteryjnych.

Przynajmniej raz w sezonie powierzchnię urządzeń warto oczyścić z rdzy oraz zanieczyszczeń. Można do tego celu użyć papieru ściernego (prace wykonuje się delikatnie).

Miejsca ruchomych części warto posmarować specjalnym preparatem do konserwacji (można go nabyć w sklepie ogrodniczym). Sekatory pokryte powłoką antyadhezyjną wystarczy tylko przetrzeć wilgotną szmatką. Narzędzia po konserwacji należy osuszyć.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: ImageParty - Pixabay.com


Warto przeczytać

Komentarze

Powiązane artykuły
Pokaż więcej (13)
To Cię zainteresuje
Popularne rośliny
PTAKI
Na czasie
PTAKI
Zobacz więcej
Polecane
Nowości
Promocje
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu