Konserwacja sekatorów i narzędzi do cięcia po sezonie
Narzędzia do cięcia (sekatory, piły, nożyce) powinno się konserwować po zakończonej pracy oraz przed lub po sezonie.
Prace polegają na odkażaniu mechanizmu tnącego, np.: przy użyciu spirytusu. Są szczególnie konieczne, gdy wykonuje się cięcie sanitarne. W taki sposób można ograniczyć rozprzestrzenianie się chorób grzybowych, wirusowych i bakteryjnych.
Przynajmniej raz w sezonie powierzchnię urządzeń warto oczyścić z rdzy oraz zanieczyszczeń. Można do tego celu użyć papieru ściernego (prace wykonuje się delikatnie). Miejsca ruchomych części warto posmarować specjalnym preparatem do konserwacji (można go nabyć w sklepie ogrodniczym). Sekatory pokryte powłoką antyadhezyjną wystarczy tylko przetrzeć wilgotną szmatką. Narzędzia po konserwacji należy osuszyć.
Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: ImageParty - Pixabay.com