Logo
Logo

Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić?

Pytanie czytelnika: Mam na działce kilka żywopłotów, owocówek i krzewów ozdobnych. Zawsze jest coś do przycięcia. Mam markowe narzędzia do cięcia (sekator i piłę) więc na razie nie czyściłem narzędzi po cięciu. Czy trzeba to robić regularnie?

Spis treści
Kiedy konserwować narzędzia do cięcia? Jak to zrobić? Czym konserwować narzędzia?

Konserwacja sekatorów i narzędzi do cięcia po sezonie

Narzędzia do cięcia (sekatory, piły, nożyce) powinno się konserwować po zakończonej pracy oraz przed lub po sezonie.

Prace polegają na odkażaniu mechanizmu tnącego, np.: przy użyciu spirytusu. Są szczególnie konieczne, gdy wykonuje się cięcie sanitarne. W taki sposób można ograniczyć rozprzestrzenianie się chorób grzybowych, wirusowych i bakteryjnych.

Przynajmniej raz w sezonie powierzchnię urządzeń warto oczyścić z rdzy oraz zanieczyszczeń. Można do tego celu użyć papieru ściernego (prace wykonuje się delikatnie). Miejsca ruchomych części warto posmarować specjalnym preparatem do konserwacji (można go nabyć w sklepie ogrodniczym). Sekatory pokryte powłoką antyadhezyjną wystarczy tylko przetrzeć wilgotną szmatką. Narzędzia po konserwacji należy osuszyć.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie: ImageParty - Pixabay.com


Zielone Pogotowie / YouTube
Autor
Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić?
Konserwacja narzedzi do cięcia | Co trzeba zrobić?
Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych. Dawniej zakładał ogrody i produkował zieleń, dziś pisze o...ogrodach i produkcji zieleni. Tata na (prawie) cały etat. W ogrodzie uwielbia naturalność i dzikość. Popularyzuje ekologiczne metody pielęgnacji wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Zwolennik Zero Waste w domu i w ogrodzie.

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Twoja strona ogrodu