Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2021
11
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Szpinak z mandarynkami i burakami – pyszna sałatka na szybko!

Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta.

 

Przepis na kolorową sałatkę ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 upieczony burak
  • 4 mandarynki
  • 100 g sera feta
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta
  • Płatki chili z wędzoną papryką Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr.
  2. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji.
  3. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
  4. Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  5. Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku.
  6. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki.
  7. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki.
  8. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
  9. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny
Nowe treści

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Tydzień 30, Sentencja nr:8
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów.
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Tydzień 30, Sentencja nr:7
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce. Palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Jeśli młode gałązki są słabe lub połamane też je wycinamy przy samej ziemi.
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Tydzień 30, Sentencja nr:6
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego.
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Tydzień 30, Sentencja nr:5
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem.
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Tydzień 30, Sentencja nr:3
Jeżeli trawa na naszym trawniku jest żółta, dobrze ją podlejmy, a następnie (gdy się zazieleni) skośmy i zasilmy nawozem azotowym.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu