Szpinak z mandarynkami i burakami – pyszna sałatka na szybko!

Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta.

Posłuchaj
00:00
12

Przepis na kolorową sałatkę ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 upieczony burak
  • 4 mandarynki
  • 100 g sera feta
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta
  • Płatki chili z wędzoną papryką Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr.
  2. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji.
  3. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
  4. Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  5. Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku.
  6. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki.
  7. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki.
  8. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
  9. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Powiązane rośliny

Szpinak Spinacia oleracea 

Burak zwyczajny Beta vulgaris

Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści