Przepis na kolorową sałatkę ze szpinakiem
Składniki
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 upieczony burak
- 4 mandarynki
- 100 g sera feta
- 50 g pestek dyni
- 2 łyżki miodu
- 1 szczypta
- Płatki chili z wędzoną papryką Knorr
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
- Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr.
- Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji.
- Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
- Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
- Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku.
- Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki.
- Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki.
- Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
- Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.
Smacznego!
Źródło: Knorr