Logo
Logo
12
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Szpinak z mandarynkami i burakami – pyszna sałatka na szybko!

Znudzeni sałatą lodową albo kapustą pekińską? Świeży szpinak wspaniale prezentuje się w sałatkach, zastępując produkty, które znacznie częściej pojawiają się w takich kompozycjach. Szczególnie polecamy podawać go w towarzystwie cienkich plastrów upieczonego buraka, pestek dyni z dodatkiem miodu oraz chili, mandarynek i sera feta.

 

Przepis na kolorową sałatkę ze szpinakiem

Składniki

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 upieczony burak
  • 4 mandarynki
  • 100 g sera feta
  • 50 g pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szczypta
  • Płatki chili z wędzoną papryką Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie

  1. Połącz pestki dyni z łyżką miodu, odrobiną soli i szczyptą Przyprawy płatki chili z wędzoną papryką Knorr.
  2. Rozłóż pestki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz je przez około 8 minut w 180°C do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji.
  3. Pestki odstaw do ostygnięcia i następnie je pokrusz.
  4. Resztę miodu wymieszaj z oliwą z oliwek, 3 łyżkami wody i zawartością opakowania Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  5. Umyj szpinak, wysusz go i umieść w dużym półmisku.
  6. Upieczonego i wystudzonego buraka pokrój w cienkie plasterki.
  7. Mandarynki obierz ze skórki i podziel na fileciki.
  8. Tak przygotowane składniki również rozłóż na półmisku.
  9. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Danie polej sosem.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Powiązane rośliny
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu