Logo
Logo
Gardeners' world lipiec - sierpień 2019
72
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Uprawa ziół prowansalskich na parapecie

Mieszanka ziół prowansalskich dostępna jest w prawie każdym sklepie spożywczym, jednak suszone zioła nie mogą równać się świeżym. Uprawa ziół nie jest trudna. Poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy jedynie niewielki kawałek przestrzeni na parapecie w kuchni, gdzie przy odrobinie wysiłku możemy stworzyć własną Prowansję.

Zioła prowansalskie - skąd ta nazwa?

Nazwa mieszanki ziół pochodzi od znanej z obfitości ziół aromatycznych Prowansji - regionu w południowo-wschodniej Francji. Zioła prowansalskie (fran. herbes de Provence) są jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw, których bazą są świeże lub suszone zioła. Wszystkie mają zielony kolor i charakteryzują się aromatycznym zapachem.

To właśnie ta wysmakowana kompozycja aromatycznych ziół sprawia, że zioła prowansalskie są tak szeroko rozpoznawalne i znalazły zastosowanie w kuchniach na całym świecie.

Ta wyjątkowa mieszanka ziół została sporządzona po raz pierwszy przez francuskich kucharzy zamieszkałych historyczną krainę południowo-wschodniej Francji - Prowansję.

bazylia fot. Flora Dania
bazylia

Swoją nazwę region ten zawdzięcza Rzymianom, którzy byli niegdyś we władani tej prowincji. Nosiła ona wówczas oficjalną nazwę Galia Zaalpejska, ale Rzymianie nazywali ją po prostu Provincia Nostra - „Nasza Prowincja" i taka też nazwa upowszechniła się i została. W Polsce zioła prowansalskie są najpopularniejszą mieszanką przypraw.

Gatunki ziół prowansalskich


W skład mieszanki wchodzą najpopularniejsze zioła:

  • rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis),
  • bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
  • tymianek właściwy (Thymus vulgaris),
  • szałwia lekarska (Salvia officinalis),
  • mięta pieprzowa (Mentha piperita),
  • cząber ogrodowy (Satureja hortensis),
  • lebiodka pospolita (Origanum vulgare),
  • majeranek ogrodowy (Majorana hortensis).
oregano fot. Flora Dania
oregano

Świeże zioła czy suszone?

Zioła prowansalskie zawierają duże ilości olejków eterycznych, garbników i goryczy. Pobudzają zmysły powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Nadają oryginalny smak potrawom. Mieszanka ziół prowansalskich ma szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów, sałatek, twarogów, jaj, pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.

Świeże zioła prowansalskie nadają naszym posiłkom niepowtarzalny aromat i smak, a nam dają wiele satysfakcji. Doskonale nadają się do uprawy na kuchennym parapecie. Wystarczy jedynie ogólna wiedza ogrodnicza, zdrowe rośliny lub ich nasiona.

Jeśli dodatkowo kupisz doniczki odpowiednio dobrane do wnętrza, Twoja ziołowa kompozycja będzie także cieszyć oko. Ważne, by postawić je na parapecie kuchennym lub możliwie blisko kuchni, gdyż wtedy częściej będziemy z nich korzystać.

rozmaryn fot. Flora Dania
rozmaryn

Zioła prowansalskie nie muszą być jednak jedynie ozdobą na parapecie w kuchni. Idealnie sprawdzają się również jako element dekoracyjny stołu, nadając spożywanym posiłkom wspaniałą oprawę.

Uprawa i pielęgnacja ziół prowansalskich na parapecie

Asortyment gotowych roślin w doniczkach oraz nasion ziół jest bardzo duży. Można je kupić w supermarketach, w centrach ogrodniczych i na bazarach. Wbrew obiegowym opiniom zioła z supermarketu nie są tylko do jednorazowego użytku.


Już podczas zakupów należy sprawdzić czy nie gniją i wybierać tylko rośliny zdrowe! Przy troskliwej pielęgnacji możemy cieszyć się nimi na dłużej. Należy jedynie przestrzegać zasad uprawy, a przede wszystkim przesadzić do skrzynek lub doniczek.

Wysiew nasion
Idealnym okresem do wysiewu nasion ziół jest marzec, kiedy dni robią się dłuższe i do kiełkujących nasion dociera wystarczająco dużo słońca. Nasiona wysiewa się do niewielkich pojemników. Gdy siewki osiągną wielkość 3 - 4 cm należy przesadzić je do docelowych, większych doniczek. Nasiona można wysiewać również w innych miesiącach i dzięki temu cieszyć się świeżymi ziołami przez cały rok.

szałwia fot. Flora Dania
szałwia

Doniczki
Doniczki do uprawy ziół prowansalskich nie mogą być zbyt małe. Muszą mieć co najmniej kilkanaście cm średnicy, koniecznie z dużymi otworami w dnie - umożliwiającymi odpływ nadmiaru wody. Na dnie skrzynki lub doniczki należy zrobić warstwę drenażu z keramzytu.

Podlewanie
Zioła należy podlewać regularnie. Nie można ich przesuszyć ani przelać! Jako podłoże wystarczy uniwersalna ziemia ogrodnicza. Większość ziół lubi dużo słońca, dlatego doniczki ustawiamy na słonecznym parapecie. Niedobór słońca może spowodować, że pędy i liście będą nadmiernie wyciągnięte i blade, a przez co mniej aromatyczne.

Temperatura
Zioła najlepiej rosną na parapecie w temperaturze od 15 do 20°C. Są wrażliwe na przeciągi, dlatego w chłodne dni należy uważać, aby nie stały bezpośrednio przy otwartym oknie.

tymianek fot. Flora Dania
tymianek

Nawożenie
Przy świeżym podłożu ziół w zasadzie nie trzeba nawozić, można zastosować płynne nawozy organiczne - np. biohumus lub polepszacze glebowe, gdyż oprócz niezbędnych pierwiastków poprawiają strukturę gleby oraz wzmacniają system samoobrony roślin. Nie zaleca się stosowania nawozów mineralnych gdyż istnieje ryzyko przenawożenia.


Przycinanie
Niezmiernie ważne jest systematyczne uszczykiwanie wierzchołków pędów ziół. Należy pozostawić na łodydze jedynie kilka liści. Powoduje to krzewienie się roślin, w przeciwnym razie roślina będzie przerośnięta. Świeże zioła można suszyć lub mrozić.

Choroby i szkodniki ziół
W przypadku, gdy nasza roślina została zaatakowana przez szkodniki lub choroby należy bezwzględnie pamiętać, aby nie wykonywać żadnych zabiegów środkami ochrony roślin w domu! Zioła będziemy spożywać świeże, dlatego też zapomnijmy o jakiejkolwiek chemii.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Flora Dania

 

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (9)
Powiązane rośliny
Nowe treści
Wieści z branży

 

Remont ogrodu
Temat miesiąca
Remont ogrodu
Warto przeczytać
Porady na ten tydzień
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Tydzień 33, Sentencja nr:5
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem.
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Tydzień 33, Sentencja nr:4
Na początku miesiąca przycinamy lawendę. Systematycznie usuwamy też przekwitnięte kwiatostany róż i bylin (niektóre gatunki jeszcze w tym roku mogą powtórzyć kwitnienie).
Tydzień 33, Sentencja nr:3
Tydzień 33, Sentencja nr:3
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy.
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Tydzień 33, Sentencja nr:2
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate, np. dynie, cukinie czy kabaczki. W pełni trwa też sezon na zbiór ogórków (zbiór rano lub wieczorem).
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Tydzień 33, Sentencja nr:1
Możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy – rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny (te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem musimy zostawić na wczesną wiosnę lub jesień).
Twoja strona ogrodu