Cząber ogrodowy znany jest również pod innymi nazwami, m.in: cząberek, pieprzyk, fasolowe ziele, dzięcielina. Jest uprawiany w wielu krajach i ceniony głównie jako przyprawa.

Cząber ogrodowy jest jednoroczną rośliną z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Dorasta do wysokości 40-60 cm, pęd główny jest silnie rozgałęziony, pędy boczne gęsto ulistnione liśćmi lancetowatymi, całobrzegimi. W kątach liści wyrasta duża ilość krótkopędów, zwiększających masę rośliny.

Cząber kwitnie obficie od lipca do sierpnia, kwiaty są białe, różowe lub lekko liliowe.

W uprawie znane są dwie  formy cząbru - niemiecka, dorastająca do 60 cm, skąpo ulistniona,
o małej liczbie kwiatów i francuska - dorastająca do 45 cm, silnie rozkrzewiona, obficie ulistniona, o dużej liczbie kwiatów.